Το ντέρμπι της μιζέριας

Εργοτέλης-ΟΦΗ. Θολά τα πράγματα. Σαν τη φωτογραφία δηλαδή. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Απέναντι,έτσι όπως βλέπουμε την κερκίδα του Παγκρητίου στη φωτογραφία, ήταν οι επίσημοι (στο κέντρο) και αριστερά οι οπαδοί του Εργοτέλη.
Από την πλευρά που είναι βγαλμένη η φωτογραφία ήταν ο κόσμος του ΟΦΗ,που έπιανε ίσα-ίσα τη θύρα 11 του σταδίου.

Το στάδιο από την άλλη ήταν μέσα στην σκουριά και στην εγκατάλειψη.
Σαν κάτι στάδια ανατολικοευρωπαϊκών χωρών,που βλέπαμε τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος και μας έβγαζε μια μιζέρια.
Το αίσθημα της μιζέριας λοιπόν και μια κατάθλιψη ήταν αυτά που ένιωσε όποιος πήγε στο σαββατιάτικο φιλικό ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ομάδες του Ηρακλείου (κάποτε και της Κρήτης).Στο “Σεβίλη-Μπετις”,όπως το είχε ονομάσει ο Χρ.Σωτηρακόπουλος τη δεκαετία του ’00,όταν και  οι δύο ομάδες έπαιζαν στην Α’Εθνική.

Η μιζέρια βέβαια είναι πια ένα γενικότερο γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας και γιατί το ποδόσφαιρο της να αποτελεί εξαίρεση;Βλέπεις τον κόσμο στον δρόμο,την εικόνα των πόλεων,τη ζωή που κάνει ο μέσος άνθρωπος.
Η μπάλα θα ήταν διαφορετική;

Επίσης αν δεις το χάλι που έχουν τα επίσημα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ,τι απαιτήσεις να έχεις από ένα φιλικό ανάμεσα σε δυο ομάδες που θα παίξουν στη Β’Εθνική (εντάξει “Φούτπολ Λιγκ”),όταν και εφόσον ξεκινήσει,γιατί πια είμαστε στα μισά του Οκτώβρη και ακόμη φιλικά παίζουν οι ομάδες της κατηγορίας.

Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω.
Για το ότι δεν υπήρχαν καν παιδιά για να μαζεύουν τις μπάλες και βλέπαμε συχνά-πυκνά δυο…τόπια στον αγωνιστικό χώρο;
Για τον ελάχιστο κόσμο;
Φθινόπωρο είναι πια,αν το φιλικό γινόταν τον Αύγουστο θα υπήρχε μια δικαιολογία,τα μπάνια του λαού,οι τουρίστριες και τα σχετικά,αλλά δυο βδομάδες πριν την παρέλαση και ενδιαφέρθηκαν χίλιοι Ομιλίτες και καμιά …πενηνταριά Εργοτελίτες να δουν τις ομάδες τους;
Ή ότι το παιχνίδι έγινε σε κλίμα σεμνής τελετής,χωρίς παλμό,φωνές και ζωντάνια;

Το αγωνιστικό θα το κρίνουν άλλοι,που ξέρουν καλύτερα.
Ας πούμε ότι τα πάρα πολλά λάθη από τους παίχτες και των δυο ομάδων ήταν μέσα στο κλίμα του υποτονικού αυτού παιχνιδιού,που έμοιαζε πιο πολύ με προπόνηση και λιγότερο με ντέρμπι του Ηρακλείου.

ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ όμως έχει κοντύνει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία.
Το έχω ξαναγράψει,το γράφω ακόμη μια φορά.Και ό,τι μαζεύει, δύσκολα ξαναγίνεται όπως πριν.
Ελπίζοντας απλά ότι το χτεσινό παιχνίδι δεν ήταν και το ρέκβιεμ της ομάδας.