Οι “φυλές” των Κρητικών

Εμάς τους Κρητικούς μπορείς να μας ομαδοποιήσεις ποικιλοτρόπως,γιατί είμαστε και πολλοί,ζωή να ‘χουμε.Με νωπό όμως το αυτομαστίγωμα μας λόγω της υπόθεσης Λεμπιδάκη,εγώ θα μας χώριζα σε “Κρητικούς” και “Κρετίνους”. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Ο πιο δυνατός στερεοτυπικός διαχωρισμός που υπάρχει εκτός Κρήτης για τους Κρητικούς είναι το  “καλός Κρητικός” και “κακός Κρητικός”,κατά το “good German/bad German” των αγγλοσαξόνων δηλαδή.

Αν τώρα τύχει και ρωτήσεις κάποιον πιο ψαγμένο τύπο,θα σου χωρίσει τους Κρητικούς σε ορεσίβιους και πεδινούς.
Ακόμη ένας διαχωρισμός είναι στους Κρητικούς των πόλεων και στους Κρητικούς των χωριών.

Αλλά και στους “δυτικούς” και τους “ανατολικούς” σε σχέση με τον Ψηλορείτη φυσικά.’Η στους φολκλορικούς και τους μοντέρνους ,με βάση το αν ακολουθούν τις παραδόσεις και το ντόπιο φολκλόρ ή όχι.ί

Κλασσικός είναι και ο διαχωρισμός σε Χανιώτες/Ηρακλειώτες,που παρότι βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία χρόνια,παραμένει αναγνωρίσιμος.

Ενώ αν το δούμε κομματικά υπάρχουν δύο ευδιάκριτα γκρουπ,εκείνο των ΠΑΣΟΚων (τώρα πλέον Συριζαίων) και εκείνο των Φιλελέδων (βασικά οπαδών του Μητσοτάκη),που ανάμεσα τους υπάρχει η άβυσσος.
Γενικά όπου χωρίζονται οι Κρητικοί υπάρχει η άβυσσος,που όμως σε κάποιες φάσεις εκ θαύματος εξαφανίζεται και βλέπεις κάτι μυστήριες συμμαχίες για να τραβάς τα μαλλιά σου,αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Εδώ μιλάμε για τα είδη των (νέο)κρητικών συγκρούσεων.

Λέμε “νέο” γιατί μέχρι και πριν από 100 χρόνια ο διαχωρισμός ήταν ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς,ενώ ακόμη παλιότερα σε καθολικούς-ουνίτες και ορθόδοξους.


http://www.cretalive.gr/opinions/allo-krhtikh-lebentia-kai-allo-krhtikh-mafia 
[φωτό:”Κρητική μαφία” γράφει ο αρθρογράφος,που μάλλον από κανονική Mafia δεν ξέρει και πολλά.]

Ο κρυφός διχασμός

Σήμερα η πιο σημαντική διαίρεση απ’όλες τις άλλες, που κανένας όμως δεν αναφέρει ποτέ,ίσως γιατί δε  φαίνεται εύκολα, είναι εκείνη ανάμεσα στους Κρητικούς που νιώθουν Κρητικοί και στους Κρητικούς που νιώθουν κάτι άλλο.
Όπου αυτό το άλλο μπορεί να είναι “Ευρωπαίοι”,“σούπερ μοντέρνοι”,“πολύ προχώ”,“στην Αθήνα είν’αλλιώς” και παρόμοια feelings που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης,ίσως και ψυχανάλυσης από κάποιον ειδικό.

Για κείνους που δεν έχουν πρόβλημα με τις ρίζες τους,δεν χρειάζεται να πούμε κάτι.
Αξίζει να μιλήσουμε μόνο για  τους άλλους,τους “Κρητοσκεπτικιστές”,τους τύπους που σε ο,τιδήποτε το κρητικό βρίσκουν μόνο αρνητικά και χωρίζονται με τη σειρά τους σε δύο υποομάδες:
α) Στους έχοντες IQ τραγικά χαμηλό,άρα και έμφυτη αδυναμία αντίληψης των πραγμάτων.
β) Σε κείνους που πάσχουν από…ιδρυματοποίηση,δηλαδή έχουν ζήσει όλη τη ζωή τους “έγκλειστοι” στο νησί και η άποψη τους διαμορφώνεται από την τηλεόραση και τα στερεότυπα καφενειακού τύπου,που ακούν δεξιά κι αριστερά.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο υποομάδες αυτές συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα,ότι η Κρήτη είναι ένα μαύρο χάλι,ότι τίποτα δε δουλεύει (ενώ δουλεύουν όλα ρολόι στην ηπειρωτική Ελλάδα,ας πούμε),ότι το νησί κατοικείται από αγροίκους,αγενείς,εγκληματίες,τσαμπουκάδες,κλέφτες που τρώνε τις επιδοτήσεις,που χτίζουν παράνομα,που παρκάρουν όπου θέλουν,που καλλιεργούν ναρκωτικά,που κλέβουν ζώα,που δεν ξέρουν να οδηγούν,που έχουν όλα τα κακά της μοίρας τους…

Ο,τιδήποτε συμβαίνει στη μεγαλόνησο είναι δεύτερης κατηγορίας,εκτός κι αν είναι κάποια εγκληματική πράξη ή κάτι άλλο αρνητικό οπότε και είναι αυτομάτως το χειρότερο που έχει συμβεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Πχ η αυθαίρετη δόμηση στο Ηράκλειο.
Τα πολεοδομικά προβλήματα,το πάρκινγκ, η (όποια) εγκληματικότητα.

Επίσης ο Κρητοσκεπτικιστής νιώθει ότι πρέπει να απολογηθεί γιατί κάποιος άλλος Κρητικός έκλεψε …πρόβατα ή έβαλε ναρκωτικά σε κάποια απομακρυσμένη πλαγιά του Ψηλορείτη.Όπως απολογούνταν ως οπαδός του ΟΦΗ γιατί ήταν “τσάτσος του Παναθηναϊκού” την εποχή που και οι δύο ανήκαν στους Βαρδινογιάννηδες όπως και οι μισές ομάδες της Ελλάδας αλλά κανείς άλλος δεν απολογούνταν εκτός από τον Κρητικό.

Απαγωγείς Λεμπιδάκη

Ο “ντρέπομαι που είμαι Κρητικός” τις τελευταίες ώρες έχει σοκαριστεί γιατί οι απαγωγείς του κ.Λεμπιδάκη ήταν Κρητικοί και πιστεύει ότι εν δυνάμει όλοι οι Κρητικοί είμαστε απαγωγείς κι εγκληματίες,όπως πιστεύει και ότι δεν ξέρουμε να οδηγούμε άσχετα με το αν οι υποδομές σε δρόμους στην περιφέρεια της Κρήτης είναι οι χειρότερες απ’όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Για να το κλείσουμε κάπου εδώ:

Δεν πρέπει να νευριάζουμε με αυτά που λέγονται και γράφονται για το νησί και το λαό του στα ΜΜΕ της Αθήνας.Από τους Κρητικούς τα ακούν και τα αναπαράγουν.Όχι όλους τους Κρητικούς βέβαια,δεν είμαστε όλοι “Κρητοσκεπτικιστές”,ούτε φυσικά…ιδρυματοποιημένοι.
Έχουμε ζήσει και αλλού και μπορούμε να συγκρίνουμε την Κρήτη  με τα άλλα μέρη και λέμε ότι:
Τα αρνητικά του νησιού υπάρχουν παντού.
Τα θετικά,πουθενά.

 

ΥΓ
Εν τω μεταξύ στη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μπορείς να μην κλειδώσεις το αυτοκίνητο σου και να το βρεις το επόμενο πρωί στη θέση του.
“Cretan Mafia” σου λέει ο άλλος.