Ηράκλειο “κουασιμόδεια πόλη”

Το “κουασιμόδειο”(εκ του Κουασιμόδου) Ηράκλειο είναι η φωτογραφία κάτω.Πάνω αριστερά είναι η Αθηναϊκή Ρριβιέρα και πάνω δεξιά η όμορφη Θεσσαλονίκη.Το τι είναι όμορφο και τι άσχημο είναι σχετικό,έτσι δε λένε; Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Οι παλιότεροι θα θυμούνται σίγουρα το “Ηράκλειο κουασιμόδεια πόλη”,που ήταν γραμμένο σε κάποιους τοίχους της πόλης.Οι πιο νέοι θα έχουν κάνει σίγουρα like στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook.
Τι είναι όμως το Ηράκλειο,”κουασιμόδειο” (δηλαδή πεντάσχημο σαν τον ομώνυμο ήρωα του Ουγκώ,Κουασιμόδο) ή όμορφο;

Εμείς  απ’τη σελίδα αυτή του Athletic and the City έχουμε κάνει focus σε όλα ή σχεδόν όλα,τα αρνητικά της πόλης.Στα θέματα της ρυμοτομίας,της νοοτροπίας των πολιτών του,της οδήγησης και των δρόμων συνολικότερα και σε άλλα πολλά.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της, δεν έχουν και πολλά θετικά.

Δύο από αυτά είναι το κλίμα και η θάλασσα.
Έχεις μέσα στην πόλη παραλία που μπορείς να βουτήξεις.
Αλλά ακόμη κι αν δε θέλεις να κάνεις το μπάνιο σου εκεί,παρότι άλλοι λαοί κάνουν μπάνιο σε θάλασσες που το νερό στο Μπεντενάκι και στον κόλπο του Δερματά μοιάζει κρυστάλινο,και μόνο το ότι μπορείς να πιεις τον καφέ σου,να κάνεις τη βόλτα σου ή να φας δίπλα στην πρασινογάλανη θάλασσα του Ηρακλείου,σε ένα μέρος που από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη είναι καλοκαίρι,από μόνο του δίνει πολλά συν στην πόλη.
Μια πόλη που αν την συγκρίνεις με αντίστοιχες παραθαλάσσιες και ηλιόλουστες πόλεις του εξωτερικού,σίγουρα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο αισθητικά αλλά αν την συγκρίνεις με τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας δεν υστερεί καθόλου στο αισθητικό κομμάτι.
Τα ίδια χάλια έχουν όλες,την ίδια αρχιτεκτονική γραμμή,τις ίδιες δυσλειτουργίες.

Κι ας μην είχε την τύχη το Ηράκλειο στο πέρασμα του από τα Οθωμανικά χρόνια στην μοντέρνα εποχή να ξανασχεδιαστεί με πλατείες,μεγάλους δρόμους και με ανέγερση εμβληματικών κτηρίων,όπως έγινε από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα με αρκετές άλλες ελληνικές πόλεις.
Την Αθήνα,τη Θεσσαλονίκη μετά την πυρκαγιά του 1917,την Πάτρα,το Βόλο,τα Χανιά εδώ στην Κρήτη,που τότε ήταν η πρωτεύουσα του νησιού.

Στο Ηράκλειο έχει να γίνει ριζικός σχεδιασμός εδώ και αιώνες.
Το σημερινό Ελληνικό Ηράκλειο ήρθε και έκατσε πάνω στο Οθωμανικό,που είχε κάτσει πάνω στο Ενετικό αλλάζοντας απλά τις χρήσεις των παλιότερων κτηρίων,όσων δεν έπεσαν από τους σεισμούς ή τους βομβαρδισμούς στους διάφορους πολέμους.

Το “κουασιμόδεια πόλη” λοιπόν είναι λίγο άδικος σαν χαρακτηρισμός,για μια πόλη που ζει και αναπτύσσεται εδώ και αιώνες,ουσιαστικά…από μόνο του.
Και παρόλα αυτά άνετα κοιτάει στα μάτια οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη.