Πώς θέλετε το κέντρο του Ηρακλείου;

Θα πεζοδρομηθεί η Δικαιοσύνης και η Καλοκαιρινού.Η πρόθεση είναι σταδιακά να πεζοδρομηθούν όλες οι οδοί στην εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου.Το ότι ζουν,εργάζονται και έχουν τις επιχειρήσεις τους εκεί χιλιάδες άνθρωποι,προφανώς και δεν έχει καμία σημασία.Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

 

 

Πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου,με την πεζοδρόμηση και των τελευταίων μεγάλων δρόμου που είχαν απομείνει ανοιχτοί,της Δικαιοσύνης και της Καλοκαιρινού.
Όλο αυτό γίνεται χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα ένας δημόσιος διάλογος για το τι είδους κέντρο θέλουμε ή μπορούμε να έχουμε.
Γιατί υπάρχει μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά το κέντρο της πόλης μας.
Η παλιά πόλη του Ηρακλείου περικλείεται από τα μεσαιωνικά της τείχη.
Τείχη που έχουν μήκος 5 χιλιομέτρων περίπου και δημιουργούν μια μεγάλη καστροπολιτεία,ίση σε μέγεθος με μια πρωτεύουσα μεσαίου νομού της Ελλάδας.
Ούτε τόσο μικρή λοιπόν για να την κλείσεις και να τη μετατρέψεις σε ένα μουσειακό χώρο για τους τουρίστες,με καφέ,εστιατόρια και πεζόδρομους για περιπάτους,ούτε όμως και τόσο μεγάλη,για να αφήνεις να κινούνται ελεύθερα τα οχήματα μέσα σ’αυτή χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα.
Άρα η δημοτική αρχή θα πρέπει να ψάξει για την χρυσή τομή.Για ένα κέντρο που θα είναι και ελκυστικό για τους επισκέπτες αλλά συγχρόνως και λειτουργικό για μόνιμους κατοίκους,ανθρώπους που κατεβαίνουν για να εξυπηρετηθούν ή για να εργαστούν.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το κλείσιμο όλης της εντός των τειχών πόλης του Ηρακλείου μόνο “χρυσή τομή” δεν το λες,ειδικά όταν απ’τη μια δεν έχει προηγηθεί κανένας δημόσιος διάλογος για το ζήτημα,ενώ από την άλλη η απόφαση παίρνεται από εκείνους που όταν ήταν εκτός Λότζια ασκούσαν έντονη κριτική στον προηγούμενο δήμαρχο κ.Κουράκη και στις πρακτικές των αναπλάσεων που εφάρμοζε.Κλείσιμο της παλιάς πόλης για τα αυτοκίνητα

Θα πεζοδρομήσεις όλους τους δρόμους εντός των τειχών και το ιστορικό κέντρο θα μείνει μόνο για τους τουρίστες;
Με μια ήπιας μορφής διασκέδαση,καφέ,εστίαση κτλ
Σ’αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δεις τι θα γίνει με τις χιλιάδες των μόνιμων κατοίκων της παλιάς πόλης.Γιατί μένει και κόσμος εκεί,που έχει μια κανονική ζωή,αυτοκίνητα,ανάγκη μετακίνησης,πάρκινγκ και όλα αυτά,που με μια ευρεία πεζοδρόμηση του τα στερείς και του κάνεις την μικροκαθημερινότητα δυσκολότερη απ’ότι είναι ήδη.

Επίσης θα πρέπει να δεις τι θα γίνει με τις δημόσιες υπηρεσίες και την πρόσβαση του κόσμου σ’αυτές.Τις υπηρεσίες που τις χρησιμοποιούν και κάτοικοι άλλων περιοχών εκτός της πόλης του Ηρακλείου.
Θα έρχεται ο άλλος από τη Μεσαρά,ας πούμε,θα του λες να παρκάρει (αν βρει πάρκινγκ) κάπου έξω από τα τείχη και μετά να κάνει 2-3 χιλιόμετρα με τα πόδια για να πάει από τη μια υπηρεσία στην άλλη ή για να κάνει τα ψώνια του και να επιστρέψει εκεί που είχε παρκάρει (πάντα με τα πόδια);
Μιλάμε στη θεωρητική περίπτωση που θα υπάρχουν πάρκινγκ,γιατί αυτό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.Απλά έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσει εντελώς το ιστορικό κέντρο για τα αυτοκίνητα.Το πού θα πάνε αυτά τα αυτοκίνητα,μοιάζει να μην ενδιαφέρει κανέναν “υπεύθυνο”.

Όπως δεν ενδιαφέρει κανέναν και το τι θα γίνει με μια σειρά από επιχειρήσεις,γραφεία ελευθέρων επαγγελματιών,πολυκαταστήματα κά.
Έτσι κι αλλιώς στη δεκαετία που μας πέρασε και έγιναν οι πρώτες πεζοδρομήσεις του κέντρου,είδαμε μια σειρά από επαγγελματίες να έχουν μετακομίσει στις γειτονιές ή σε μεγάλους δρόμους εκτός τειχών.Προφανώς γιατί η πεζοδρόμηση του κέντρου,μείωσε την κίνηση του κόσμου που πηγαίνει στο κέντρο για δουλειές,οπότε σκέφτηκαν να πετακομίσουν στη Λ.Κνωσού ή στην 62 Μαρτύρων ή κάπου αλλού τέλος πάντων εκτός παλιάς πόλης,για να δουλέψουν.
Φανταστείτε τώρα τι θα γίνει αν κλείσουν και η Δικαιοσύνης με την Καλοκαιρινού,οι τελευταίοι δρόμοι που έχουν μείνει ανοιχτοί στο κέντρο.
Όλοι οι γιατροί,δικηγόροι,μηχανικοί και οποιοσδήποτε άλλος ελεύθερος επαγγελματίας,που έχει απομείνει, θα πάρει το γραφείο του και θα πάει αλλού.
Τους ανθρώπους αυτούς τους ρωτήσαμε;Τους προειδοποιήσαμε,έστω;

Επίσης,θέλουμε αυτό το κέντρο;
Μόνο καφέ,φαγητό και μουσεία;Αν ναι,θα πρέπει να βρούμε λύση για μια σειρά από προβλήματα:
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δεύτερο κέντρο εκτός τειχών για τις υπηρεσίες,μια σειρά από πάρκινγκ εκτός τειχών για να αφήνει ο κόσμος τα αυτοκίνητα του,μια μορφή μετακίνησης (ίσως με μίνι-μπας) για τις διαδρομές εντός των τειχών και φυσικά μια λύση για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους που ζουν εκεί.
Και όλα αυτά γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν ένα έργο σε στιλ Κουράκη,μήπως και πάρουν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Εμείς τους λέμε απλά ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου έργου δεν θα είναι αναστρέψιμα.
Δεν μπορείς να πεζοδρομήσεις Δικαιοσύνης-Καλοκαιρινού και όλους τους παράδρομους και μετά να πεις “συγγνώμη λάθος,δεν λειτουργεί το πράγμα,τις ανοίγω ξανά για τα αυτοκίνητα”.Ό,τι φτιάξεις,θα πρέπει να το βλέπεις και να το …καμαρώνεις για κάποιες δεκαετίες,γιατί από τη μια δεν έχεις λεφτά για να το ξαναφτιάξεις και από την άλλη αν είναι τα κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα (που από κει θα είναι) δε θα μπορείς να το αγγίξεις το έργο για πάρα πολλά χρόνια,αλλιώς θα κινδυνεύσεις να πληρώσεις πρόστιμο.

Οπότε αν υπάρχει ακόμη καιρός,ξανασκεφτείτε το σοβαρά ή απαντήστε στα ερωτήματα μας.
Σίγουρα πάντως μην αρχίσετε μια ανάπλαση που θα φέρει τέτοιες αλλαγές,στα τυφλά και με βάρκα την ελπίδα.