Ξινές Vs φιλικές πόλεις

Εκεί που με το μόνο λάθος στη λένε και εκεί που μπορείς να κάνεις ο,τιδήποτε χωρίς να σε κοιτάξει άσχημα κανείς. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Πέρα από όλους τους άλλους διαχωρισμούς,οι πόλεις του Κόσμου χωρίζονται και με βάση την …ξινίλα των κατοίκων τους.
Έτσι σε κάποιες οι κάτοικοι τους είναι απλοί,φιλικοί,ανοιχτοί,θερμοί,ενώ σε άλλες είναι ψυχροί,κλειστοί,σνομπ και έχουν την τάση να σου κάνουν παρατήρηση για το οποιαδήποτε λάθος κάνεις ή νομίζουν ότι κάνεις.

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα:
Θέλεις να πάρεις κάτι από κάπου στο λεπτό και αναγκάζεσαι να διπλοπαρκάρεις.

Στη “φιλική” πόλη,τα αυτοκίνητα θα σε προσπεράσουν,θα μπουν στο αντίθετο ρεύμα,θα φρακάρει η κυκλοφορία αλλά κανείς δε θα πει τίποτα.Το πολύ-πολύ να πλακωθούν μεταξύ τους οι υπόλοιποι οδηγοί για το ποιος έχει προτεραιότητα,στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που εσύ προκάλεσες αλλά εσένα δε θα σου πει κανείς τίποτα.

Στην “ξινή” πόλη αντίθετα,τα πράγματα θα κυλήσουν εντελώς διαφορετικά:
Με το που θα βγάλεις τα φλας της στάθμευσης,θα ακούσεις τα κορναρίσματα από τους πίσω.
Ενώ όταν ανοίξεις την πόρτα να βγεις,θα ακούσεις τα σχόλια.Πολλές φορές αρκετά επιθετικά.
Πιθανό είναι επίσης να σε πλησιάσει κάποιος της δημοτικής αστυνομίας ή της τροχαίας για να σου τραβήξει το αφτάκι και με μια γλυκιά παρατήρηση να σου πει: “Μπες πάλι στο αυτοκίνητο και φύγε,εμποδίζεις την κυκλοφορία”.

Παρομοίως αν πετάξεις ένα σκουπίδι στον δρόμο,αν φωνάζεις και κάνεις φασαρία,αν κάνεις ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια “αντικοινωνική” συμπεριφορά.Ακόμη κι αν είναι μια μ@λ@κία της μικροκαθημερινότητας.Όπως το ότι πάρκαρες το αυτοκίνητο πάνω στο πεζοδρόμιο (σσ. προσωπική εμπειρία) ή δε διαχωρίζεις τα απορρίματα σου,ως όφειλες,και τα βάζεις όλα μαζί χύμα στον ίδιο κάδο,πλαστικά,γυαλί,οργανικά.

Στην Easy City ,στη φιλική πόλη,φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,κανείς δε θα στην πει για τέτοια πραγματάκια.
Για το αν έχεις κάνει το πεζοδρόμιο προέκταση του μαγαζιού σου,αν έχεις βάλει τραπέζια ακόμη και μπροστά στην πόρτα του άλλου,αν έχεις παρκάρει μπροστά στο γκαράζ του και τον έχεις κλείσει μέσα,αν φωνάζεις σε ώρες κοινής ησυχίας.Κανένας δε θα φωνάξει την αστυνομία,κανένας δε θα σε καρφώσει πουθενά και ούτε θα έρθει ο ίδιος για να σου κάνει παρατήρηση.Χύμα το πράγμα.

Επίσης δε θα σε προσβάλει αν είσαι κακοντυμένος,χοντρός,κοντός,άσχημος και με ένα ταγάρι στην πλάτη.Αν τα παπούτσια που φοράς δεν ταιριάζουν με το υπόλοιπο ντύσιμο σου.
Αν δεν είσαι χτενισμένος στην τρίχα.
Αν δεν είσαι πετυχημένος,σούπερ χάι μούρη κτλ
Γενικά τα στάνταρτς σε μια easy city,σε μια πόλη χαλαρών ανθρώπων,είναι πολύ ελαστικά και αποδέχεται ο ένας τον άλλον,έτσι όπως είναι.
Αυτή είναι εξάλλου και η διαφορά της από την Snob City.

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων

Το ερώτημα τώρα είναι αν το Ηρακλειάκι μας είναι snob city,αν βγάζει μια ξινίλα.
Μιλάμε για το 2017,πριν από 20 ή 30 χρόνια σαφώς και δεν ήταν ξινή πόλη το Ηράκλειο.
Το έλεγαν και όσοι έρχονταν από αλλού.
Τώρα όμως μοιάζει να έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Κάποια στιγμή έπεσε χρήμα,το χρήμα άλλαξε τα γούστα του κόσμου,μετά έφυγε το χρήμα και έμειναν τα γούστα και η ξινίλα που δεν μπορεί ο μέσος άνθρωπος πια να τα ικανοποιήσει.
Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την πόλη μας πάλι “Easy” με την καλή έννοια,όχι με τα διπλοπαρκαρίσματα,δεν εννοώ αυτό,αλλά με τις συμπεριφορές.
Λιγάκι πιο φιλικές,αν είναι δυνατόν.Όπως τα παλιά τα χρόνια.
Όσοι τα θυμάστε,θα καταλάβατε και το πνεύμα του κειμένου αυτού.

Videos
[Στο πρώτο βίντεο η κυρία (ελληνικής καταγωγής μάλλον) κάνει έλεγχο στο αυτοκίνητο δύο μαυριδερών Αμερικάνων (μάλλον λατινοαμερικάνικης καταγωγής).Τους ζητά δίπλωμα,ασφάλεια,χαρτιά παραμονής στη χώρα.Snob City.Ο καθένας μπορεί να στα σπάσει (τα νεύρα) για πλάκα.

Στο δεύτερο βίντεο έχουμε πάλι ένα παράδειγμα snob city,κάποιος παίρνει βίντεο έναν Ελληνοαμερικάνο οδηγό που δεν σταμάτησε στη διάβαση πεζών και τον απειλεί με καταγγελία.Στο τέλος έρχεται και ένας …Κινέζος οδηγός που είδε την σκηνή και δηλώνει ότι θα καταθέσει στο δικαστήριο εις βάρος του Ελληνοαμερικανου.]

Τρελή έλληνοαμερικανή

Συνεχίζουμε να εξάγουμε πολιτισμό…Φανερά τρελή έλληνοαμερικανίδα σταματάει αυτοκίνητο με ζευγάρι μεξικάνων στη γειτονιά της και τους ζηταει ασφάλεια, τα στοιχεία τους και διάφορα άλλα όμορφα..

Geplaatst door Μετανοείτε op Woensdag 23 augustus 2017

Ελληνάρας εναντίον πεζού στις Ηνωμένες Πολιτείες.Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Brain drain.

Geplaatst door Banania op Vrijdag 11 augustus 2017