Δεν VARιέσαι, μια από τα ίδια…

Η κριτική που έκαναν οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού επισημαίνοντας από την αρχή τα προβλήματα διακαιώνεται πλήρως μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές και έπεται συνέχεια. Ενα χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο προκειμένου να μειωθούν οι αμφισβητήσεις και να αποκατασταθεί η τραυματισμένη αξιοπιστία του πρωταθλήματος, μετατράπηκε από λύση σε πρόβλημα. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στο to10.gr.

Να μπει το VAR στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να λύσει προβλήματα. Να πάει ένα βήμα μπροστά την αξιοπιστία του και να μας απαλλάξει σε σημαντικό βαθμό από την καχυποψία. Εξι αγωνιστικές μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του είναι σαν να μην άλλαξε τίποτα ή σχεδόν τίποτα.

Μετά από κάθε αγωνιστική υπάρχουν προβλήματα διαμαρτυρίες και αφορισμοί. Ολοι αμφισβητούν και παραπονούνται. Δεν πρόκειται απλά για την… έφεση των ελλήνων παραγόντων προς την γκρίνια, την διαμαρτυρία αλλά και την δημιουργία άλλοθι για τις αποτυχίες. Αυτά τα ξέραμε και τα περιμέναμε.

Η σπουδή να εγκατασταθεί το VAR όπως-όπως χωρίς να υπάρχει δοκιμαστική λειτουργία και ουσιαστική εκπαίδευση χειριστών, διατητών και παικτών, το καθιστά αντί για παράγοντα αυξημένης αξιοπιστίας , ένα πρόβλημα που εξάπτει τα πάθη και τους φανατισμούς. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις διαμαρτυρίες των οπαδών για εσφαλμένες κρίσεις των διαιτητών με την «βοήθεια» του VAR. Να δούμε τα πραγματικά περιστατικά. Στα πρωταθλήματα της Ευρώπης που χρησιμοποιείται το VAR, εγκαταστάθηκε με όλες τις τεχνολογικές δυντότητες που προσφέρει. Μόμο στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε χωρίς την νοητή γραμμή, την ευθεία που δείχνει την θέση που έχουν οι ποδοσφαιριστές στις επίμαχες φάσεις.

Δεν θέλω να βγάλω λάδι τον Σκουλά που τα θαλάσσωσε εις βάρος του Παναθηναϊκού στο ματς με την Ξάνθη. Αν όμως υπήρχε η γραμμή θα «ξεστραβωνόταν» και θα μετρούσε ως κανονικό το γκολ των πράσινων. Θα «ξεστραβωνόταν» και θα έβλεπε ότι το γκολ της Ξάνθης ήταν αντικανονικό γιατί υπάρχει οφσάιντ. Στο «ελληνικό» VAR δεν υπάρχει ούτε εκείνη η τεχνολογία που δείχνει χωρίς αμφισβητήσεις αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή του τέρματος. Αναρωτιέται κανείς, τι διάολο πήραμε. Το πληρώσαμε (το ελληνικό δημόσιο) δέκα τρία εκατομμύρια και οι Ιταλοί που το πήραν πλήρες έδωσαν σχεδόν τα μισά. Ποιοί είναι υπεύθυνοι για την προβληματική αγορά. Τι έχει να πει για όλα αυτά η ΚΕΔ και ο μονίμως κρυπτόμενος Μέλο Περέιρα;

Η κριτική που έκαναν οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού επισημαίνοντας από την αρχή τα προβλήματα διακαιώνεται πλήρως μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές και έπεται συνέχεια. Δυστυχώς, κανένα από τα θεσμικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν δίνει εξηγήσεις και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το τι θα γίνει απο εδώ και πέρα. Λειψό VAR , προβληματικός χειρισμός, ανεκπαίδευτοι διαιτητές και πάει λέγοντας. Ετσι, ένα χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο προκειμένου να μειωθούν οι αμφισβητήσεις και να αποκατασταθεί η τραυματισμένη αξιοπιστία του πρωταθλήματος, μετατράπηκε από λύση σε πρόβλημα…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook