Κόψτε τον λαιμό σας

Να καλέσει στο γραφείο του ο υπουργός αυτόν τον Γραμμένο που παριστάνει τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τους δύο Πόντιους που θα φτιάχνανε το ποδόσφαιρο επειδή το αγαπάνε. Ο Κώστας Καίσαρης γράφει στο in.gr.

Ο τελικός παντού σε όλο τον κόσμο είναι γιορτή. Στην Ελλάδα, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι κινητή εορτή. Κάτι σαν το Πάσχα. Πότε από δω, ποτέ από κει. Πότε έτσι, πότε αλλιώς. Τη μία παίζουνε στο ΟΑΚΑ ΑΕΚ – Ολυμπιακός χωρίς κόσμο. Την άλλη παίζουνε ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό και γίνεται ο Βόλος Βαγδάτη. Πέρυσι τον κατεβάζουνε στην Αθήνα και παίζουνε ΑΕΚ – ΠΑΟΚ με κόσμο. Αλλά, ύστερα από 50 χρόνια, με ξένο διαιτητή. Φέτος, την αλλάζουνε τη βιόλα και πάνε να κάνουνε τον τελικό κεκλεισμένων των θυρών. Κάθε φορά και κάτι καινούργιο. Και κάτι διαφορετικό. Οχι σαν τους μουρόχαβλους τους Εγγλέζους που εδώ κι έναν αιώνα τον κάνουνε στο Γουέμπλεϊ. Με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι δήθεν αρμόδιοι δεν είναι σε θέση να μοιράσουνε δύο γαϊδουριών άχυρο, γιατί δεν δοκιμάζουν κάτι το καινούργιο. Το πρωτοποριακό.

Ευθύνη

Να καλέσει στο γραφείο του ο υπουργός αυτόν τον Γραμμένο που παριστάνει τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τους δύο Πόντιους που θα φτιάχνανε το ποδόσφαιρο επειδή το αγαπάνε. Και να τους πει, το και το. «Εσείς δεν είστε που λέτε ότι «οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξάγονται με κόσμο»; Κι εγώ μαζί σας. Εχω εδώ 69.618 εισιτήρια του τελικού. Οση είναι και η χωρητικότητα του ΟΑΚΑ. Πάρτε τα και κάντε τα ό,τι γουστάρετε. Θέλετε να τα μοιράσετε και να πάρει από 34.809 έκαστος; Χωρίς ούτε ένα μέτρο κενές ζώνες; Κανένα πρόβλημα. Θέλετε από 25.000 ο καθένας; Κάντε ό,τι νομίζετε. Κι εγώ μαζί σας. Αποφασίστε. Οχι όμως στην πλάτη αλλωνών. Θα αναλάβετε τις ευθύνες σας. Θα υπογράψετε εγγυητική επιστολή ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστος στο ΟΑΚΑ για τυχόν ζημιές. Κι άλλο ένα εκατομμύριο η ΕΠΟ ως διοργανώτρια. Την ευθύνη για την τήρηση της τάξης μέσα στο γήπεδο θα την έχετε εσείς. Μέσω ιδιωτικής εταιρείας security.

Αυτόφωρο

Οπως γίνεται παντού σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η Αστυνομία δεν θα πάρει το ποσοστό της από τα εισιτήρια κι από την τηλεοπτική μετάδοση. Δεν τελειώσαμε όμως. Σε περίπτωση επεισοδίων με τραυματισμούς, οι διοικήσεις των δύο ομάδων και η ΕΠΟ θα είναι αστικά και ποινικά υπεύθυνες. Οσοι υποστούν σωματικές βλάβες θα δικαιούνται να ζητήσουν αποζημίωση. Από εσάς που θα έχετε την ευθύνη λόγω των παραλείψεών σας. Επειδή δεν πήρατε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε σοβαρά επεισόδια τύπου Πανθεσσαλικού θα ακολουθηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου. Οπως γίνεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Με βραχιόλια στον ανακριτή. Σαν τον Λυκουρέζο. Αυτά είχα να σας πω και κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός». Ετσι πάει. Ιδιωτική εκδήλωση είναι το ποδόσφαιρο. Οπως ακριβώς όταν γίνεται σ’ ένα ανοιχτό ή κλειστό γήπεδο μια συναυλία. Οι διοργανωτές είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης. Οχι η Αστυνομία.

Νταραβέρι

Να κάνουνε ζάφτι τους μεθυσμένους, τους χαπακωμένους και τα πάσης φύσεως φρικιά. Αυτό συμβαίνει παντού και στο ποδόσφαιρο. Πλην Ελλάδας, Τουρκίας και άλλων τριτοκοσμικών χωρών. Εδώ αυτή η κατάσταση τους βολεύει όλους. Η Αστυνομία που παίρνει ένα σωρό λεφτά από το ποδόσφαιρο, λέει «δεν μπορώ». Οι παράγοντες τα ρίχνουν στην Αστυνομία. Οι υπουργοί κάνουν νταραβέρι και κλείνουν κατά περίπτωση τα γήπεδα. Αν υποχρεώσεις τους παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, θέλουν – δεν θέλουν, θα κολυμπήσουν. Τι θα κάνανε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για τον τελικό αν ένας σοβαρός υπουργός τούς έβαζε προ των ευθυνών τους; Θα κάνανε τελικό με δέκα χιλιάδες κόσμο ο καθένας; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Και γι’ αυτό το θέμα της βίας δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ. Επειδή, αν οι υπουργοί κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει, δεν θα μπορούν να κάνουν νταραβέρι.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook