Ο Αλέξης Κούγιας στον Athletic Radio 104,2

Μίλησε για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Σούπερ Λιγκ ενώ χαρακτήρισε καταστροφικό το σχέδιο της μείωσης των ομάδων της Σούπερ Λιγκ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας στον Athletic Radio 104,2:

Για το πλάνο Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση

“Θεωρούμε καταστροφικό το σχέδιο της μείωσης των ομάδων της Σούπερ Λιγκ. Το σχέδιο που υπάρχει ώστε τη νέα χρονιά να είναι 14 ομάδες και υποβιβασμός τριών ή τεσσάρων ομάδων, για εμάς είναι ένα τεράστιο λάθος και θα καταστρέψει το ποδόσφαιρο σε βάθος χρόνου. Έχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη ότι όπως είναι ο χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου όπου ανέβηκαν ΟΦΗ, Άρης, και στις θέσεις τους βλέπαμε ομάδες – σφραγίδες όπως ο Πλατανιάς, η Καλλονή ή η Βέροια που δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους, και είχαμε πει ότι διορθώνονται τα πράγματα. Ξαφνικά είδαμε το σχέδιο με τα τηλεοπτικά που αναδείχθηκε σε απίστευτο φιάσκο και ενώ λέγαμε ότι οι επτά ομάδες έπρεπε να βρουν τηλεοπτική στέγη, τελικά αυτό που έγινε είναι, μου θυμίζει τον Μαυρογιαλούρο. Βλέπουμε τον Υφυπουργό να μοιράζει τα χρήματα όπως νομίζει και έτσι καταργείται η ανταγωνιστικότητα. Όπως γνωρίζω από τον κύριο Καζανάκη, ο ΟΦΗ έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο 1 εκ. ευρώ και ο ΟΦΗ είναι μια μεγάλη ομάδα και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι η Λαμία και ο Απόλλωνας θα πάρουν 1.6 εκ. ευρώ. Δηλαδή, οι ομάδες που αποδείχθηκε από την ελεύθερη αγορά ότι δεν είναι εμπορικές θα πάρουν τα διπλάσια. Ο Άρης θα πάρει 2 εκ. ευρώ, ο Ατρόμητος που οι οπαδοί του δεν μαζεύουν λεωφορείο θα πάρει τα ίδια χρήματα. Ασχολούμαστε αυτήν την στιγμή μόνο με την Σούπερ Λιγκ και δεν λέμε γενικότερα για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την επιλογή του κυρίου Βασιλειάδη και των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν αυτό το σχέδιο, θα λειτουργήσει κατά των υπόλοιπων κατηγοριών. Εάν ανέβει μια ομάδα από την Φούτμπολ λιγκ, θα υπάρξουν 15 ομάδες”.

Για το τι επιπτώσεις εννοεί

“Ποιος είναι ο λόγος να συμμετάσχουν φέτος οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ; Οι 5 θα πάρουν λεφτά και οι 11 που θα υποβιβαστούν στην Σούπερ Λιγκ 2 δεν θα είναι ΠΑΕ και θα διαλυθούν. Η Σούπερ Λιγκ έχει δεχτεί να μειωθούν οι ομάδες σε 14 αλλά δεν έχει δεχτεί τον τρόπο. Φανταστείτε του χρόνου να ανέβει ο Κισσαμικός και ο Απόλλων Λάρισας που ήταν πέμπτος και να μην ανέβει η Δόξα ή η Παναχαϊκή και να πέσει ο ΟΦΗ, η Λάρισα και ο ΠΑΣ Γιάννενα. Τι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα θα υπάρχει; Για εμένα είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου. Εγώ προσωπικά σαν ΑΕΛ θα το καταψηφίσω το σχέδιο και θα δείτε ότι θα υπάρξουν και άλλες ομάδες που θα κάνουν το ίδιο. Εγώ στην ζωή μου είμαι μοναχικός λύκος και δεν είμαι άνθρωπος του παρασκηνίου. Είμαι σίγουρος ότι μόλις καταλάβουν οι συνάδελφοι μου το τι θα πάθουν και κυρίως η Φουτμπολ Λιγκ, τότε αυτό το σχέδιο δεν θα περάσει ποτέ”.

Για τις νέες συμφωνίες

“Εμείς παίρνουμε λιγότερα χρήματα από τις ομάδες που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Εάν έπαιρναν τηλεοπτικό συμβόλαιο από τη Nova, θα έπαιρναν 300.000 ευρώ τουλάχιστον από το δημόσιο χρήμα που τους έδωσε ο κύριος Βασιλειάδης. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει καταργηθεί η έννοια του ανταγωνισμού. Όταν τέσσερις ομάδες παίρνουν το 77% του τηλεοπτικού συμβολαίου και οι υπόλοιπες μοιραζόμαστε το υπόλοιπο 23%. Στο εξωτερικό η αναλογία είναι 60 – 40 αλλά όχι σε τόσο μεγάλη έκταση. Πως θα διεκδικήσεις το κύπελλο με τέτοιες, μεγάλες, διαφορές”;

Για το γεγονός ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός

“Εγώ πληρώνω για το γήπεδο 500.000 ευρώ τον χρόνο, ο ΟΦΗ δεν πληρώνει αλλά έχει να συντηρήσει το αθλητικό κέντρο. Η Ξάνθη έκανε ένα γήπεδο τζάμπα και ένα ξενοδοχείο που προοριζόταν για προπονητήριο της εθνικής ομάδας. Την πρώτη χρονιά που ανέβηκε η ΑΕΛ, έπαιρνε 2 εκ. ευρώ λιγότερα από τον Ατρόμητο. Ο Ατρόμητος δεν πληρώνει γήπεδο, πήρε 350.000 ευρώ, είχε φανέλα από τον Μελισσανίδη 500.000 ευρώ ενώ εμείς βάζαμε τα προσφυγόπουλα. Ο Ατρόμητος για παράδειγμα είχε μεγαλύτερο προϋπολόγισμο 2.050.000 εκ. ευρώ από ότι η Λάρισα”.

Για τα δεδομένα που δημιουργούνται

“Αυτοί που έκλαιγαν μέχρι προχθές, σήμερα πανηγυρίζονται γιατί ο Βασιλειάδης, για τους δικούς του λόγους, έκανε αυτές τις ενέργειες. Ομάδα χωρίς κόσμο δεν είναι ποδοσφαιρική εκδήλωση αλλά το κομμάτι του ιδιοκτήτη”.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση

” Για να αλλάξει το σχέδιο, πρέπει να ψηφίσουν 14 ομάδες. Όπως οι 7 μπλόκαραν την προκήρυξη, μπορούν να βρεθούν 5 άλλες και να κάνουν το ίδιο. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που δεν προέκυψε από τις ομάδες αλλά από άλλους. Σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχουν στην Σούπερ Λιγκ ομάδες της περιφέρειας. Και τα μπόνους υπάρχουν για τις ομάδες που πήραν τώρα το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Επίσης πήραν τηλεοπτικό χρόνο που εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αύριο θα υπογράψουν την διάλυση των ομάδων τους. Όλες οι ομάδες εκτός των τεσσάρων είναι υπό διάλυση γιατί τα επόμενα χρόνια οκτώ ομάδες θα πρέπει να υποβιβαστούν στην Σούπερ Λιγκ 2″.

Για τα όρια των δανεικών

“Θα ισχύσει από φέτος ο όρος με τους δανεικούς; Ο Ατρόμητος βγήκε πέρυσι στην Ευρώπη με 7 δανεικούς που κόστιζαν 500.000 ο καθένας”.

Για την Λάρισα

“Εμείς θέλουμε να προοδεύουμε κάθε χρόνο. Την πρώτη χρονιά ήμασταν 13οι, πέρυσι 11οι με καλές εμφανίσεις και παραλίγο να παίξουμε στον τελικό του κυπέλλου, φέτος έχουμε ανανεωθεί. Είμαστε πολύ πιο νεανική ομάδα, πιο γρήγορη ομάδα και θα δείτε ότι η Λάρισα θα είναι μια όμορφη ομάδα”.

Για τον ΟΦΗ

“Ο ΟΦΗ είναι ουσιαστικά ο ΟΦΗ της προηγούμενης περιόδου με αποτέλεσμα να είναι μια συμπαγής ομάδα. Ο Αργεντινός ο χαφ, ο Μεγιάδο, είναι ένας αξιόλογος παίκτης. Από εκεί και πέρα είδα σημαντική πρόοδο σε κάποια παιδιά που τα γνωρίζω όπως οι Κουτσιανικούλης, Κομεσίδης, Ποτουρίδης ήρθε ο Πλατέλλας που είναι πολύ καλός παίκτης. Ειδικά στο Ηράκλειο θα είναι πολύ ανταγωνιστικός και θα είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη. Τώρα υπάρχει μια υγεία στον ΟΦΗ που υπάρχουν άνθρωποι που τον αγαπούν όπως ο Κώστας Καζανάκης, λείπει βέβαια ο μεγάλος Θόδωρος Βαρδινογιάννης, και θα είναι κρίμα να αντιμετωπίσει προβλήματα σε μια περίοδο σκληρού ανταγωνισμού”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook