Γραμμένος: “Θα δούμε το Παγκρήτιο”

Ο Βαγγέλης Γραμμένος προανήγγειλε αλλαγές και πλάνο ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου ενώ αναφέρθηκε και στην νέα έδρα της Εθνικής.

Αποφασισμένος για τομές και όχι απλή διαχείριση καταστάσεων προβληματικών που παρέλαβε η διοίκησή του γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Παράλληλα, έδωσε και αρκετές ειδήσεις.

Μίλησε για την απόφαση παραμονής του Σκίμπε, την αλλαγή έδρας της Εθνικής ομάδας, την άμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων στους Έλληνες διαιτητές, την απόφαση να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος VAR, ενώ ανακοίνωσε την  συγκρότηση επιτροπής που θα ασχοληθεί με την χάραξη ενός πλάνου ανάπτυξης για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ακόμη, απάντησε στα δημοσιεύματα  περί αθρόων προσλήψεων στελεχών με πολύ υψηλές αμοιβές και δήλωσε εξοργισμένος για πράγματα που βρήκε ο ίδιος και οι συνεργάτες του σε σχέση με την λειτουργία της ΕΠΟ.

«Υπάρχει μεγάλη προσδοκία από εμάς εκ μέρους της ελληνική κοινωνία. Δεν λέω ότι θα τα κάνουμε όλα, μπορούμε κάτι καλύτερο από άλλους», σημείωσε ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα της νέας διοίκησης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του νέου έτους. 

Ακόμη, αιιτολόγησε την απόφαση η συγκέντρωση της ΕΠΟ να γίνει εκτός Αθηνών ως απόφαση για να φύγει η ΕΠΟ από την εσωστρέφεια και να μην λειτουργεί ως κλειστό κλαμπ. «Υπάρχει  κόσμος και από την επαρχία και αυτονόητα θα έπρεπε να αρχίσει από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη».

Αναλυτικά, όσα ειπώθηκαν:

Για το θέμα του προπονητή της Εθνικής: “Πριν από λίγη ώρα τελείωσε το δ. σ. της εκτελεστικής επιτροπής. Η απόφαση που ελήφθη κατόπιν εισήγησης είναι η παραμονή του κυρίου Σκίμπε στην Εθνική ομάδα, μετά από τις διαπραγματεύσεις που μου ανέθεσε η εκτελεστική επιτροπή.  Μετά από ώριμη σκέψη, θεωρούμε πως ο Σκίμπε είναι ο κατάλληλος, παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος στόχος, η πρόκριση στο Μουντιάλ, δεν επετεύχθη, αλλά κανείς δεν ακυρώνει την συνολική πορεία της εθνικής ομάδας που είναι θετική. Πριν δύο χρόνια η κατάσταση δεν θύμιζε σε τίποτα εθνική ομάδα. Ήταν ένα σκορποχώρι που μπορούσε να χάνει από κάθε ομάδα. Δεν ήταν εθνική ομάδα αυτή πριν την έλευση του Σκίμπε. Πλέον υπάρχει οικογένεια, αρμονία στις σχέσεις παικτών και προπονητή. Λάβαμε υπόψη και την εισήγηση της τεχνικής επιτροπής και του τεχνικού διευθυντή του κ. Βρυζα και των παικτών.  Θα δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση της Εθνικής στο επόμενο EURO, πρέπει να κλείσε θέμα προπονητή Εθνικής δεν μπορεί να αιωρείται.  

Και εμείς θα θέλαμε έναν Έλληνα κόουτς, αλλά το διακύβευμα , η πρόκριση στα τελικά του EURO είναι πολύ μεγάλο. Θα ήταν μεγάλο ρίσκο να αλλάξουμε τώρα τον προπονητή, είτε ερχόταν ξένος, είτε Έλληνας . Μακροπρόθεσμα μπορούμε να συζητάμε για άλλα πράγματα”.

Για την νέα έδρα της Εθνικής ομάδας: “Η Εθνική ομάδα θα πρέπει να βγει και έξω από τα τείχη του λεκανοπεδίου. Το θέλουμε και εμείς, και οι ποδοσφαιριστές και η κοινή γνώμη. Στερήθηκε το δικαίωμα από κάποιους να δούνε την Εθνική. Θα πάει εκτός Αθήνας, στη  Θεσσαλονίκη και όπου αλλού υπάρχουν οι προϋποθέσεις, θα το δει η τεχνική επιτροπή. Στο Καραϊσκάκη δεν θα παίξουμε. Έχει δοκιμαστεί, είπαμε να πάμε και αλλού. Όλοι κρινόμαστε. Μπορεί να είναι η Τούμπα, το Καυτανζόγλειο, το «Κ. Βικελίδης» αρκεί να πληροί τους όρους διεξαγωγής. Θα παίξουμε και στο Λεκανοπέδιο και μην μου πείτε ότι το ΟΑΚΑ δεν πληροί τις προϋποθέσεις, θα δούμε το Παγκρήτιο. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.  Φυσικά, δεν θα επιλέξουμε δέκα γήπεδα, δεν θα γίνει περιοδεύων θίασος η Εθνική. Μπορεί να είναι δύο, τρία. Πρέπει, όμως, πρώτα να γίνει η εκτίμηση των γηπέδων αν δούμε αν πληρούν τα κριτήρια της UEFA”.

Για την ύπαρξη ξένου αρχιδιαιτητή: “Ξένος αρχιδιαιτητής προέκυψε μετά από παρέμβαση της FIFA που διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να επανέλθει η κανονικότητα. Πάνω σ’ αυτό, έχει αλλάξει συμπεριφορά ο Έλληνας διαιτητής και η ΚΕΔ;”.

Για την σχέση της διοίκησης της ΕΠΟ με την ΚΕΔ και την κατάσταση σήμερα στην ελληνική διαιτησία: “Με ευθεία διάταξη, η ΚΕΔ αναφέρεται μόνο στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, δεν υπάρχει εκείνο το πλαίσιο που οριζόταν από την  εκτελεστική επιτροπή. Το πλαίσιο ανωμαλίας που διαμορφώθηκε έφερε την FIFA με την οποία υπάρχει αγαστή συνεργασία.  Το θέμα είναι να δούμε το αποτέλεσμα που υπάρχει με την τωρινή κατάσταση. Είμαστε κατά τι ευχαριστημένοι με την απόδοση των διαιτητών ; Μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με το παρελθόν να δούμε αν πάει καλά; Έστω για την αρχή είμαστε στο σωστό δρόμο και μπορούμε στην πορεία να κάνουμε βελτιώσεις. Θέλετε μία υποκειμενική κρίση, νομίζω ότι πρωτάθλημα είναι  πιο ανταγωνιστικό. Σαφώς και γίνονται λάθη που πρέπει να εξαλειφθούν. Ο διαιτητής, δεν έρχεται ξαφνικά για να παίξει, έρχεται από μικρή ηλικία, εκπαιδεύεται. Προς το παρόν, παίζουν και προωθούνται διαιτητές όπως αξιολογούνται εδώ και χρόνια. Σε βάθος χρόνου πρέπει να έρθει νέο αίμα στην διαιτησία, Με όρους ισότητας ισονομίας και αξιοκρατίας. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό και πρέπει να πορευτούμε με αυτό που βρήκαμε”.

Για την συγκρότησης επιτροπής για την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου: “Υπάρχει μία απόφαση για ένα πλάνο ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποφασίστηκε να  συγκροτηθεί μία επιτροπή  που θα καταθέσει προτάσεις, αφού συνομιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τους προπονητές κλπ. Εμείς θέλουμε να δούμε πώς θα ενισχύσουμε τους Έλληνες προπονητές και παίκτες”.

Για τον χειρισμό της τιμωρίας του Μανωλά: “Τι θα έπρεπε να κάνει η Ομοσπονδία; Διάβημα. Είναι πολύ σκληρή η FIFA  σ αυτά. Όλοι στεναχωρεθήκαμε για την απουσία του Μανωλά. Τα πειθαρχικά όργανα δεν μπαίνουν σε διαβούλευση. Είναι αποφάσεις που σου έρχονται. Πρόστιμα για πυρσούς, για ένα σύνθημα στην κερκίδα, ο κανονισμός είναι σκληρός”.

Για τα δημοσιεύματα περί αθρόων προσλήψεων υψηλά αμειβόμενων στελεχών: “Διάβασα ότι γράφεται κάτι για 43 προσλήψεις. Είναι ψέμα της πιο αχρείας μορφής. Δεν είναι από τα σημαντικά για να λέγεται κάποιος δημοσιογράφος η διασταύρωση μίας πληροφορίας; Έγιναν προσλήψεις, ναι.  Έντεκα τον αριθμό. Κανείς δεν ρώτησε πόσοι αποχώρησαν, κανείς δε ρώτησε τι ωφέλεια είχε η Ομοσπονδία. Θα πήγαινε η νέα διοίκηση με το παλιό δυναμικό, εγώ που έχω και την ευθύνη της υπογραφής και η Ομοσπονδία  δεν πρέπει να έχουμε σε διευθυντικές θέσεις επιλογές δικές μας, δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον που συνεργάζεσαι; Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στοιχεία. Όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη με κεφαλαία γράμματα”.

Για το αν υπήρχε πλάνο ανάπτυξης και αν υπάρχουν κεφάλαια για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο: “Δεν βρήκαμε κανένα πλάνο. Κανέναν μπούσουλα, καμία προοπτική. Αντίθετα, βρήκαμε πράγματα για τα οποία όχι απλά εκπλαγήκαμε, αλλά εξοργιστήκαμε κιόλας. Πρέπει να δούμε τι έχουμε ως ποδόσφαιρο και γιατί έχουμε αυτό το ποδόσφαιρο. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι έχουμε το καλύτερο, τότε όλα θα είναι μία χαρά.Αλά δεν μπορούμε να είμαστε διαχειριστές μίας κατάστασης. Μπήκαμε για να δημιουργήσουμε, πρέπει να δούμε τις υποδομές και πώς αξιοποιούνται από το ποδόσφαιρο, να δούμε τους προπονητές, τις σχολές τους,  πώς εκπαιδεύονται. Ποιο είναι το υλικό που βγάζει μία σχολή που δίνει ένα πτυχίο όπως το UEFA C για παράδειγμα. Πώς είναι διαρθρωμένες οι υποδομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι κάνουν οι Ενώσεις για την ανάπτυξη των υποδομών, πώς συνδέεται αυτό με τις μικρές εθνικές και την εθνική Ανδρών. Αυτά είναι κορυφαία ζητήματα αν δεν θέλεις να λέγεσαι απλά διαχειριστής. Πρέπει να δούμε το θέμα της εξεύρεσης προπονητικού κέντρου γα εθνική ομάδα. Στον Αγιο Κοσμά υπάρχει ένα γήπεδο και μία στοιχειώδης υλικοτεχνική υποδομής. Υπάρχουν  πόροι , από προγράμματα της UEFA, υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα”.

Για τις παθογένειες που βρήκε  η νέα διοίκηση της ΕΠΟ: “Δεν θέλω να αναφέρομαι πολύ στο παρελθόν και στις παθογένειες που βρήκαμε. Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι και ό,τι να φανταστεί κανείς. Εμείς θέλουμε εργασιακή ειρήνη, αλλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας. Η λειτουργία δεν γινόταν από αιρετούς, αλλά  από 3-4 ανθρώπους. Μακάρι να ήταν καλό και θα μέναμε σ’ αυτό. Κάθε άλλο παρά καλό ήταν, όπως λειτουργούσε. Ακόμη και σήμερα ψάχνουμε τα πατήματά μας. Δεν θα ήταν έτσι αν η Ομοσπονδία λειτουργούσε με κανόνες. Πάω στις 8 το πρωί και φεύγω στις 9 το βράδυ από το γραφείο. Κάθε μέρα όλοι ασχολούμαστε με ζητήματα που ανακύπτουν. Βρισκόμαστε άπειρες ώρες σε ένα νομικό πρόσωπο που αν λειτουργούσε σωστά θα ήταν περιττό κάτι τέτοιο”.

Για το αν μπορεί να τελειώσει σύντομα η επιτροπεία: “Φιλοδοξία μας είναι η επιτροπή εποπτείας να αναχωρήσει πιο γρήγορα με τις ευλογίες μας. Είναι αγαστή η συνεργασίας μας, ο ρόλος της είναι να δει αν τηρείται ο κανονισμός της Ομοσπονδίας, δεν μπορεί να υπαγορεύσει αποφάσεις. Μπορεί μόνο να διαπιστώνει. Όταν η ΠΔΕ έβγαλε στο φως τι γινόταν, ήταν εύλογη η ανησυχία τους.  Είμαστε σίγουροι ότι θα φύγει νωρίτερα”.

Για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: “Οι Ενώσεις είναι σε δύσκολη κατάσταση γιατί δεν νοιάστηκε κανείς γι’ αυτές. Το οικονομικό είναι καίριο, αλλά  δεν είναι μόνο αυτό. ΟΙ επιχορηγήσεις γίνονταν με πρόχειρο, μη αξιοκρατικό τρόπο. Κάποιες  Ενώσεις, μάλιστα, ήταν μονίμως αποκλεισμένες από αυτές. Μεταξύ αυτών και η ΕΣΠΜ. Τι θέλει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Υγιή Ένωση για να μπει σε άλλη φάση. Η ανάπτυξη για την οποία μίλησα προφανώς αρχίζει από την κοιτίδα. Θέλουμε κάθε Ένωση να μπει στην λογική ότι αναπτύσσει και προάγει το ποδόσφαιρο, όχι απλά να παίζουμε ποδόσφαιρο 90 λεπτά και όλα καλά καμωμένα. Θέλουμε καλλιέργεια των υποδομών, να δώσουμε δυνατότητα και κίνητρο να καλλιεργήσει το ποδόσφαιρο. Να συνδέσουμε το ποδόσφαιρο, από την κοιτίδα του μέχρι το επαγγελματικό σκέλος. Τον μπούσουλα θα τον δώσει η Ομοσπονδία”.

Για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων: “Ο κανονισμός είναι ο ίδιος με πέρυσι. Διάβασα σχόλια ανεύθυνα. Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Το άρθρο 52 είχε ανασταλεί με απόφαση της ΠΔΕ. Έλεγε να έχεις καθαρή αρνητική θεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρωστάς ούτε ένα ευρώ.  Δεν είναι έτσι. Στην θέση του άρθρου αυτού μπήκε η βελτίωση της καθαρής αρνητικής θέσης της ΠΑΕ. Το ίδιο υιοθέτησε και η δική μας διοίκηση. Δεν κατάλαβα τον θόρυβο που προκλήθηκε, ούτε τις κατηγορίες «κάποιοι σώζουν κάποια ΠΑΕ». Ζητήσαμε προθεσμία από την FIFA,  θα θέσουμε ερωτήματα  και θα έχουμε το θέμα της αδειοδότησης στην κατεύθυνση που σας είπαν. Υπάρχει ως ποινή ο υποβιβασμός, είναι αναληθή αυτά που γράφονται.  Η UEFA σου δίνει τα στάνταρ για την αδειοδότηση, όμως ισχύουν άλλα σε διοργανώσεις της UEFA και άλλα σε εγχώριες”.

Για τις πληρωμές των διαιτητών: “Τελείωσε πριν λίγο αυτό το θέμα, θα καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα, Θα βάλει πλάτη η ΕΠΟ θα πληρώσουμε και εξ ιδίων χρημάτων. Και θα μπούμε σε άλλη λογική πληρωμής θα δείτε τις επόμενες μέρες. Τέλος το πανηγύρι. Οι διαιτητές θα πληρώνονται”.

Για τους επιπρόσθετους και το σύστημα VAR: “Δεν συζητήθηκε το θέμα των επιπρόσθετων, αλλά ξέρω ότι έχει πάρει μία απόφαση η Λίγκα για να ισχύσει από τον δεύτερο γύρο και εμείς θα την στηρίξουμε. Θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής του VAR. Έγιναν παρουσιάσεις, το θέμα είναι σε μια επιτροπή  που ψάχνει τι απαιτείται για την εφαρμογή του μέτρου. Είναι και θέμα Πολιτείας, πρέπει να δούμε τις δυνατότητες των γηπέδων”.

Για την απρεπή χειρονομία του Χιμένεθ, την οποία απέφυγε να σχολιάσει: “Τα πειθαρχικά όργανα γι’ αυτό είναι. Όποιος κάνει παραβατική συμπεριφορά μπορεί να τιμωρείται. Να μπω στη λογική αν έκανε ο Περέιρα ή Χιμένεθ κάτι; Εδώ έχουν γίνει τέρατα και σημεία. Εμείς φωνάζαμε για τακτικούς δικαστές και το πετύχαμε με  την βοήθεια της Πολιτείας. Υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να επικεντρωθούμε: Ο ανεξάρτητος δικαστής που κρίνει αδέκαστα. Αυτός που κάνει κάτι είναι ελεγκτέος από τα πειθαρχικά όργανα. Ο Χιμένεθ είναι ο μοναδικός που έχει κάνει απρεπή πράγματα; Έχουν γίνει χειρότερα. Στο παρελθόν  υπήρχαν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποφάσεις”.

Για την αθλητική δικαιοσύνη και το βούλευμα: “Δεν υπάρχει καθυστέρηση πάνω στο βούλευμα. Η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη είναι σε πολύ καλό επίπεδο, Υπάρχουν χρονίζοντα θέματα δεν ευθύνονται τα πρόσωπα, αλλά το θεσμικό πλαίσιο. Να σας πω το παράδειγμα της υπόθεσης των «στημένων αγώνων». Η επιτροπή δεοντολογίας το επεξεργάζεται, αλλά θέλει και μία διάταξη να υπάρχει για να μπορεί να προχωρήσει”.

Για τα σχόλια του τύπου η πρώην διοίκηση της ΕΠΟ ήταν του Μαρινάκη και αυτή του Σαββίδη και του Μελισσανίδη: “Ξεχάσατε να κάνετε χαλίφη τον Γιώργο Σπάνο , η ομάδα του είναι στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ. Ούτε χαλίφηδες, ούτε χαλιφάτα θέλουμε. Σε όποιον αρέσει…».

Για τις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η ΕΠΟ για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο: “Είναι αυτά περί ανάπτυξης που ανέφερα προηγουμένως.  Πρέπει όμως να έχεις και συ συνέπεια. Δεν γινόταν να ζητάμε από τους διαιτητές πράγματα και να μη τους πληρώνουμε. Αυτή η παθογένεια τελειώνει. Έχουμε την βία στα γήπεδα. Υπάρχουν εξοντωτικές ποινές, αλλά αφού δεν πιάνει η πρόληψη πρέπει να πάμε σε μέτρα καταστολής”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΠΟ έδωσε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες  των θυμάτων των φονικών πλημμυρών της Δυτικής Αττικής, ανακοίνωσε την απόφαση να δοθεί ένα ποσό 3000 ευρώ σε ίδρυμα για να τιμηθεί η μνήμη τους, καθώς και το ότι μέρος των εσόδων ενός από τα επόμενα ματς της εθνικής θα δοθεί σε ένα φορέα που θα κινηθεί για την ενίσχυση οικογενειών των θυμάτων.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook