Σταματήστε τα αυτόνομα οπλικά συστήματα!!!

Ανοιχτή επιστολή-έκκληση από τα μεγάλα κεφάλια της ρομποτικής βιομηχανίας προς τον ΟΗΕ να σταματήσει τα αυτόνομα οπλικά συστήματα!!!

Ανοιχτή επιστολή-έκκληση από τα μεγάλα κεφάλια της ρομποτικής βιομηχανίας προς τον ΟΗΕ να σταματήσει τα αυτόνομα οπλικά συστήματα!!!

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εντυπωσιάστηκαν από την αποφασιστικότητα με την οποία επιφανείς επιστήμονες αλλά και αρκετοί πρόεδροι μεγάλων εταιρειών της ρομποτικής βιομηχανίας, όπως ο Elon Musk και ο Mustafa Suleyman, ζήτησαν επίσημα με κοινή επιστολή τους προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να επέμβει ώστε να εμποδιστεί, μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας, η χρήση αυτόνομων ρομποτικών μηχανών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτή η ανοιχτή επιστολή-έκκληση προς τον ΟΗΕ, την οποία κατέθεσαν στις 20 Αυγούστου, ήταν το προϊόν της Διεθνούς Διάσκεψης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Joint Conference on Artificial Intelligence ή IJCAI) που έλαβε χώρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Μια διεθνής πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν, φέτος, όχι μόνο επιφανείς επιστήμονες αλλά και πρωταγωνιστές από τις πιο μεγάλες εταιρείες ρομποτικής και η οποία, πρωτίστως, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην ενημέρωση της διεθνούς πολιτικής κοινότητας για τις μη προβλέψιμες και εξαιρετικά επισφαλείς εφαρμογές της ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης για πολεμικούς σκοπούς.

Ωστόσο, με αυτή τη βαρυσήμαντη και αποκαλυπτική επιστολή τους θέλησαν να στείλουν, εγκαίρως, ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τους κυβερνητικούς εκπροσώπους οι οποίοι θα συμμετείχαν στην πρώτη διεθνή σύσκεψη για τη στρατιωτική χρήση αυτόνομων θανατηφόρων συστημάτων (GGE). Μια σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί να γίνει την επόμενη ημέρα και η οποία τελικά, μετά την ανακοίνωση της ανοιχτής επιστολής στο ΟΗΕ, «αναβλήθηκε επ’ αόριστον».

Πράγματι, όπως τονίζουν ρητά στην επιστολή τους οι 116 αυθεντίες που την υπογράφουν:

«Τα αυτόνομα θανατηφόρα όπλα απειλούν να γίνουν η τρίτη επανάσταση στο στρατιωτικό πεδίο. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, θα επιτρέψουν στις ένοπλες συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα σε μια αδιανόητη, μέχρι σήμερα, χωρική κλίμακα και σε τόσο γρήγορες χρονικές κλίμακες που θα ήταν ασύλληπτες για τους ανθρώπους: είναι όπλα που δικτάτορες και τρομοκράτες ενδέχεται να στέψουν ενάντια σε αθώους λαούς και επιπλέον όπλα που οι χάκερ μπορούν να αναπρογραμματίσουν ώστε να συμπεριφέρονται όπως αυτοί επιθυμούν. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να αντιδράσουμε: απ’ τη στιγμή που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει».

Και καταλήγουν: «Καλούμε όσους θα συμμετάσχουν στις εργασίες του GGE να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να εμποδίσουν μια νέα διεθνή κούρσα για την κατασκευή αυτόνομων όπλων, να προστατεύσουν τους πολίτες από την καταχρηστική στρατιωτική εφαρμογή τους και να αποτρέψουν τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες αυτών των τεχνολογιών».

Αν και μέχρι στιγμής οι εντυπωσιακές εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δεν οδηγούν σε -για την ώρα- σε ρομπότ πολεμικές μηχανές, ωστόσο, με την τεράστια ταχύτητα εξέλιξης του τομέα της ρομποτικής είναι απίθανο να μην δούμε και φονικές μηχανές τύπου Terminator μέσα στα επόμενα χρόνια…

Οπότε έχοντας ως δεδομένο όλα τα παραπάνω είναι εύλογη και η ανησυχία για μια τέτοια αρνητική για την ανθρωπότητα εξέλιξη. Τι μένει λοιπόν να γίνει;

Μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η διεθνής κοινότητα κατάφερε -έως έναν βαθμό- να ελέγξει τη διάδοση των χημικών και πυρηνικών όπλων.

Σήμερα λοιπόν θα πρέπει περισσότερο από ποτέ να γίνει επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης για τις καταστροφικές συνέπειες της δημιουργίας αυτόνομων οπλικών συστημάτων…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook