Η απόλυση αρρωσταίνει και όσους δεν απολύονται!!!

Κι όμως η απόλυση επιβαρύνει την υγεία και όσων δεν χάνουν τελικά την δουλειά τους!!!

Κι όμως η απόλυση επιβαρύνει την υγεία και όσων δεν χάνουν τελικά την δουλειά τους!!!

Φιλανδοί επιστήμονες εξέτασαν 22.430 υπαλλήλους που εξακολουθούσαν να εργάζονται ενώ οι συνάδελφοί τους είχαν απολυθεί. Διαπίστωσαν ότι οι απολύσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε ποσοστό 18% των υπαλλήλων που δεν έχασαν τη δουλειά τους, όπως αναφέρει σχετικά το onmed.gr.

Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι κινδύνευαν κατά 5 φορές περισσότερο από πριν, να πεθάνουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Στα 7,5 χρόνια που κράτησε η μελέτη, όσοι έμειναν στην εργασία τους έπειτα από απολύσεις πολλών συναδέλφων τους, όχι μόνο είχαν διπλασιάσει κατά πολύ τον κίνδυνο θανάτου τους από καρδιά ή κάποιο εγκεφαλικό αλλά, έπαιρναν και τακτικά άδειες λόγω κάποιας ασθένειας, συγκριτικά με άλλους υπαλλήλους που δεν είχαν βιώσει στη δουλειά τους απολύσεις συναδέλφων τους.

Το εκπληκτικό ήταν ότι οι υπάλληλοι που ήταν μόνιμοι σε μια εργασία είχαν επηρεαστεί πολύ περισσότερο ψυχολογικά, από τους υπαλλήλους που εργάζονταν ως έκτακτο προσωπικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μαζικές απολύσεις και οι αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας επηρεάζουν αρνητικά τους εργαζόμενους που παραμένουν στις θέσεις τους καθώς, οι απαιτήσεις αυξάνονται αλλά και γιατί νιώθουν όλο και πιο μεγάλο το άγχος μια πιθανής δικής τους αποχώρησης.

Ο εργαζόμενος νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο της δουλειάς του και αυτό επιδεινώνει την υγεία του. Το στρες αυξάνεται και ο κίνδυνος ενός καρδιακού επεισοδίου ή ενός εγκεφαλικού είναι πλέον ορατός.

Όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες, η ψυχική οδύνη που νιώθει ο υπάλληλος αυτός είναι παρόμοια με τον χωρισμό ή με το θάνατο του/της συντρόφου του.

Με πληροφορίες από onmed.gr

Stoiximan: Περισσότεροι τρόποι συναλλαγών: Τραπεζική μεταφορά (E-banking), Πιστωτική ή Χρεωστική κάρτα, VIVA, Paysafe, Skrill & Neteller. Stoiximan.gr.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook