listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Τέλος στην βία λέει ο Πιλάβιος

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ισχυρίστηκε πως θα αλλάξουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από τα αρμόδια όργανα πως θα ξημερώσει μία νέα μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τελικά δεν είδαμε τίποτα. Η πιο πρόσφατη ήταν μετά τα τελευταία θλιβερά επεισόδια που έγιναν στο Καραϊσκάκη, μετά το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, όπου όλοι τόνιζαν πως το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο, αλλά τελικά είδαμε μία τρύπα στο νερό. Παρόλα αυτά, ο Σοφοκλής Πιλάβιος είναι σίγουρος πως τα πράγματα θα βελτιωθούν και με συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως η ΕΠΟ είναι αποφασισμένοι να πάρει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της βίας

-Τελευταία μιλάτε για εξωτερική συνδρομή. Μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και κυρίως αυτό της βίας;

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής οικογένειας. Είναι λογικό όταν αντιμετωπίζεις ένα μεγάλο πρόβλημα να το μοιράζεσαι με την οικογένειά σου, ειδικά αν πρόκειται να αντλήσεις χρήσιμη εμπειρία και αποτελεσματική τεχνογνωσία.

-Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να δούμε τον κ. Πλατινί στην Ελλάδα;

Μην κάνετε συνειρμούς που δεν απηχούν την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται να εγκατασταθεί εδώ κάποια «τρόικα» για το ποδόσφαιρο. Με την ΟΥΕΦΑ υπάρχουν σταθεροί δίαυλοι επικοινωνίας και στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας μπορούν να αντληθούν πολύ χρήσιμες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που ταλάνισε επί μακρόν και τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

-Γιατί δε βάζετε μία κόκκινη γραμμή και να πείτε: «Από εδώ και πέρα, όλες οι ομάδες θα τιμωρούνται αυστηρά, χωρίς εκπτώσεις, όπως πιστεύει ο κόσμος ότι συμβαίνει»;

Παθογένειες και στρεβλώσεις δεκαετιών δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν και μεγάλες συναινέσεις. Όμως, ενώ όλοι στα λόγια συμφωνούν, όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα, οι πάντες θέλουν οι αλλαγές να αφορούν στους άλλους και όχι στους ίδιους. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Σας βεβαιώνω λοιπόν, ότι η θέση της ΕΠΟ για μηδενική ανοχή στη βία και τους αυτουργούς της, ηθικούς και φυσικούς, θα καταστεί απολύτως χειροπιαστή πραγματικότητα. Είμαστε στην ώρα των αποφάσεων.

-Γιατί δεν έχετε εναρμονίσει το πειθαρχικό δίκαιο με εκείνο της ΟΥΕΦΑ σε περιπτώσεις που το δικό μας παρουσιάζει κενά και αδυναμίες;

Γνωρίζετε ότι δρομολογούμε πρωτοβουλίες πολύ μεγάλης κλίμακας. Αυστηροποιούμε τον Πειθαρχικό Κώδικα, απαγορεύουμε τα βεγγαλικά και τις κροτίδες πλήρως και για πάντα από τα γήπεδα, ανοίγουμε το θέμα της κωδικοποίησης της αθλητικής νομοθεσίας για το ποδόσφαιρο, ώστε να μη χανόμαστε μέσα στο λαβύρινθο της πολυνομίας και το χάος των αλληλεπικαλυπτόμενων, και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενων, διατάξεων που αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών ή υποκειμενικών ερμηνειών Η θέση μας είναι σαφής: Να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα «παράθυρα». Επιπλέον, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε το ενιαίο των κρίσεων, ώστε να μην υπάρχουν κρίσεις πολλών ταχυτήτων που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα.

-Η αργοπορία στην έκδοση των αποφάσεων από τα πειθαρχικά όργανα δεν αποτελεί αλλοίωση του πρωταθλήματος;

Συμφωνώ απόλυτα. Γι’ αυτό και είναι βασική επιδίωξη συνεχών δικών μου συστάσεων να αλλάξουν οι ταχύτητες στην έκδοσή τους, αλλά, όπως σας είπα και πριν, να πάμε σε διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν το ενιαίο των κρίσεων. Οι χρόνοι δεν πρέπει να ξεχειλώνονται.

-Εσείς, ως φίλαθλος, όχι ως πρόεδρος της ΕΠΟ, δεν έχετε πεισθεί πως υπάρχουν «στημένοι» και ελληνικοί αγώνες ή έστω «ύποπτα» ματς στα οποία έχει παίξει ελληνική ομάδα;

Ως φίλαθλος μπορώ να έχω την προσωπική μου άποψη, αλλά οφείλω να την κρατώ για τον εαυτό μου. Εκπροσωπώντας θεσμικά το ποδόσφαιρο όμως, δεν μπορώ να κάνω δημόσιες τοποθετήσεις με βάση την προσωπική μου άποψη. Δικός μου ρόλος είναι να συνεισφέρω τα μέγιστα ώστε να χυθεί άπλετο φως παντού.

-Πού βρίσκεται η έρευνα για τα «ύποπτα» ματς που αναφέρονται στους περιβόητους φακέλους της ΟΥΕΦΑ;

Από την πρώτη στιγμή καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολυνθεί το έργο της δικαιοσύνης. Και αυτή η θετική συμβολή έχει αποτελέσματα. Θυμίζω ότι μόλις πριν από λίγες μέρες πετύχαμε να έρθει στη χώρα μας κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ, από νομικούς και εμπειρογνώμονες στον παράνομο τζόγο, που κατέθεσε στην αρμόδια εισαγγελέα. Μέσω της δικαστικής συνδρομής, αυτό θα απαιτούσε 2-3 χρόνια. Εμείς το πετύχαμε μέσα σε 3 μήνες, γιατί πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να χώρος ευνομίας και διαφάνειας.

-Στη διαιτησία θα γίνουν αλλαγές; Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να φέρετε ξένους διαιτητές;

Έχουμε ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια επένδυσης στην εξυγίανση και την αναβάθμιση της διαιτησίας. Σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η εφαρμογή της Συνθήκης της ΟΥΕΦΑ για τη διαιτησία. Ωστόσο, δεν επιτυγχάνονται τα πάντα με την υπογραφή μιας Συνθήκης. Χρειάζεται επίμονη και συστηματική προσπάθεια, εκ βάθρων αλλαγές, καινοτόμες λύσεις, σύγχρονες αντιλήψεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συνεισφέρει θετικά η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού των 5 διαιτητών, από την επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας.

-Δεν αποτελεί υποχώρηση της ΚΕΔ, η ανακοίνωση «μεταμέλειας» για τον «αποκεφαλισμό» των διαιτητών των ντέρμπι;

Οι υπερβάσεις, όταν και όπου διαπιστώνονται, πρέπει να επισημαίνονται. Έτσι περιφρουρούνται οι θεσμοί.

-Έχει φτάσει στα χέρια σας επιστολή που αφορά σε ενδεχόμενη εμπλοκή των Δαλούκα, Μαρινάκη, Μπέου, Βασάρα σε ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού;

Δεν έχει φτάσει στα δικά μου χέρια τέτοια επιστολή.

-Εξαγγείλατε μια δέσμη μέτρων. Σε τι βαθμό μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του ποδοσφαίρου;

Το ποδόσφαιρο χάνει από τη βία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αδράνεια ή εφησυχασμό. Η τήρηση του νόμου, των κανόνων, πρέπει να είναι αυτονόητη και αυτόματη. Όμως, από μόνη της η ΕΠΟ δεν μπορεί να λύσει όλα τα ζητήματα. Όλα πρέπει να συμβάλουν.

-Ας μιλήσουμε λίγο για την Εθνική. Πως εξελίσσεται η συνεργασία σας με τον κ. Σάντος και που βρίσκεται η υλοποίηση του πρότζεκτ που έχει προτείνει ο ομοσπονδιακό τεχνικός για όλες τις εθνικές ομάδες.

Εξετάζουμε κάποιες λεπτομέρειες την οικονομοτεχνικής μελέτης. Σε πρώτο στάδιο εφαρμογής βρίσκεται η δημιουργία μιας ευρείας βάσης δεδομένων για όλους τους διεθνής ποδοσφαιριστές, με την οποία θα ελέγχεται από τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς η πορεία κάθε παίκτη. Επίσης, ανοίγει ένας νέος ορίζοντας συνεργασίας όλων των προπονητών: εφεξής θα εργάζονται σε κοινούς άξονες – και στις προπονήσεις και στους αγώνες – με ευκταία προοπτική την εύρεση ενός κοινού αγωνιστικού παρανομαστή για όλες τις ομάδες μας. Με πιο απλά λόγια, προσπαθούμε να αποκτήσουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Ότι πρέπει να γίνει για να το πετύχουμε, θα γίνει.