Μόνο η Εφορία κέρδισε από τα capital controls

Λόγω των capital controls φοβήθηκαν και έσπευσαν να ξεχρεώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις…

Λόγω των capital controls φοβήθηκαν και έσπευσαν να ξεχρεώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις…

Την εκτίμηση που υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών ότι πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν τον Ιούλιο να ξεχρεώσουν υποχρεώσεις τους προς την εφορία, φοβούμενοι ότι οι καταθέσεις τους στην τράπεζα μπορεί να κάνουν «φτερά», έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία κατά μόλις 388 εκατ. ευρώ, όταν τους προηγούμενους μήνες, ακόμα και με τη ρύθμιση των εκατό δόσεων στα φόρτε της, ήταν της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τέλος Ιουλίου τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους ανήλθαν σε 6,278 δισ. ευρώ από 5,890 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα των 6,278 δισ. ευρώ, ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι μόλις 4,014 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως «αποτελεσματικό» νέο ληξιπρόθεσμο χρέοςπου μπορεί δηλαδή θεωρητικά να εισπραχθεί– μετά την αφαίρεση των οφειλών πτωχευμένων, δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και πλασματικών ΑΦΜ καθώς και μια σειρά οφειλών -πέραν των φόρων- που αφορούν σε ενοίκια, πρόστιμα ΚΒΣ και παράβολα.

Οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους έως το τέλος Ιουλίου έφτασαν τα 808 εκατ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα διαγράφηκαν οφειλές 158 εκατ. ευρώ.

Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα έρχονται να προστεθούν σε συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 72,277 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook