Το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα στο επίκεντρο του Eurogroup

Θα εξετασθεί η παράταση του προγράμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων τη Ελλάδας θα βρεθούν σήμερα Δευτέρα στο επίκεντρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, όπου η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Η Ευρωομάδα αναμένεται να εξετάσει το θέμα της χορήγησης πρόσθετου χρόνου στην νέα κυβέρνηση, ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον νέο υπουργό Οικονομικών, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί στο επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

Ακόμη, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον κ. Χαρδούβελη για την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων και ειδικά για το έως πότε η Ελλάδα θα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών. Στην βάση αυτή αναμένεται να εξετασθεί και το ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν που ισχύει σήμερα  για την έκδοση εντόκων γραμματίων από τα 15 δισ. ευρώ, στα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την συνεδρίαση του σημερινού συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να εκδοθεί ανακοινωθέν στο οποίο αφενός θα επισημαίνεται η πρόοδος που έχει επιτελέσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα, αφετέρου θα τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής των συμπεφωνημένων. Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να εκδώσει και η ΕΚΤ.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να μετέχει και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πόουλ Τόμσεν ο οποίος θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τα κυριότερα πορίσματα της έκθεσης που συνέταξε η ενδιάμεση αποστολή του ΔΝΤ για την ευρωζώνη (έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου).

Πηγή: in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook