Η πρώτη παρουσίαση των Windows 10

Παρουσίαση των Windows 10 και… δώρο αναβάθμιση για τις συσκευές με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις

Παρουσίαση των Windows 10 και… δώρο αναβάθμιση για τις συσκευές με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις

Την Τετάρτη η Microsoft  αποκάλυψε τα Windows 10, την έκδοση με την οποία θα επιχειρήσει εκ νέου να πείσει τους χρήστες PC να αναβαθμίσουν από τα «απαρχαιωμένα» Windows XP, τα Windows 7 και τα Windows Vista, εκδόσεις οι οποίες, αν και, στην πλειονότητά τους, δεν υποστηρίζονται πια, κυριαρχούν.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph κάνει λόγο για επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την εταιρεία, παρά τις οποίες μόλις το 10% των PC σήμερα τρέχουν Windows 8. Ένας στους πέντε χρήστες PC εμμένει στα 14χρονα Windows XP και η πλειονότητα επιλέγει Windows 7.

Στην ελληνική αγορά PC και laptop διατίθενται με Windows 8.1, αν και είναι ίσως η πρώτη φορά που τα καταστήματα τα διαθέτουν χωρίς τα Windows, ως “Free DOS” ή με κάποια διανομή Linuxμειώνοντας σημαντικά το κόστος τους.

Με τα Windows 10, η Microsoft μιλάει για ένα ενιαίο κατάστημα διάθεσης εφαρμογών, ικανών να προσαρμόζονται σε PCtablet και smartphone, τα οποία αποτελούν πλέον «οικογένεια».

Παράλληλα, η Microsoft κάνει πλέον και μια αλλαγή πλεύσης στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια, μιας και κατά την παρουσίαση των Windows 10 ανακοίνωσε ότι το καινούριο λειτουργικό θα διατεθεί δωρεάν σε όσους χρήστες έχουν ήδη έναν υπολογιστή ή tablet με Windows 8.1 ή Windows 7!!!

Έτσι, όταν θα κυκλοφορήσει η καινούρια έκδοση των Windows, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει το φθινόπωρο του 2015, οι χρήστες θα μπορούν για ένα έτος να αναβαθμίσουν χωρίς χρέωση το μηχάνημά τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους κατόχους smartphone με Windows Phone 8.1, τα οποία θα αντικατασταθούν από μια παραλλαγή των Windows 10 για «έξυπνα» κινητά.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο αμερικανικός κολοσσός θα διαθέσει μια νέα έκδοση του λειτουργικού της ως δωρεάν αναβάθμιση, γεγονός που πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν ως μία κίνηση με στόχο τα Windows να ανακάμψουν σε δημοφιλία, μετά όχι και τόσο ικανοποιητικά μερίδια χρήσης που έχουν πετύχει τα Windows 8.1 και την ακόμη πιο μέτρια πορεία των Windows Phone 8.1.

Όσον αφορά τα Windows 10 για υπολογιστές, «υβριδικά» μηχανήματα και tablet μεγαλύτερα από 8 ίντσες, δύο από τις σημαντικότερες καινοτομίες που φέρνουν είναι η επαναφορά του πλήκτρου Έναρξη, το οποίο υπήρχε στο λειτουργικό μέχρι και τα Windows 7, όπως επίσης και η εμφάνιση ενός Κέντρου Ειδοποιήσεων, όπου μεταξύ άλλων θα εμφανίζονται μηνύματα από τις εγκατεστημένες εφαρμογές και θα ενοποιηθεί με τον Πίνακα Ελέγχου.

Στα Windows 10 θα περιληφθεί επίσης ένας νέος browser, παίρνοντας τη θέση του Internet Explorer, ο οποίος προς το παρόν έχει το προσωρινό κωδικό όνομα Spartan. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, ο browser θα είναι ταχύτερος και πιο «φιλικός» στη χρήση, ενσωματώνοντας επίσης καινούριες λειτουργίες.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook