Τίμησαν τα 100 χρόνια από την «Εκεχειρία των Χριστουγέννων»

Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες τραγούδησαν την Άγια Νύχτα και φωτογραφήθηκαν σε στιγμές που ομοιάζουν με εκείνες του 1914…

Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο του Αφγανιστάν για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στη μνήμη μιας χριστουγεννιάτικης ανακωχής μεταξύ Βρετανών και Γερμανών στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα Χριστούγεννα του 1914, τα αντιμαχόμενα στρατεύματα που είχαν παραταχθεί κατά μήκος του μετώπου και επί τέσσερις μήνες αλληλοσκοτώνονταν, προχώρησαν σε μια σειρά από ανεπίσημες αλλά εκτεταμένες εκεχειρίες για να τραγουδήσουν τα κάλαντα, να ανταλλάξουν δώρα ή να παίξουν ποδόσφαιρο στην ουδέτερη ζώνη. Η «Ανακωχή των Χριστουγέννων», όπως έχει περάσει στην ιστορική μνήμη, εορτάζεται ως ένας θρίαμβος της ανθρωπότητας κατά της βαρβαρότητας του πολέμου.

Εκατό χρόνια αργότερα, ο αναμνηστικός αγώνας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε στη βάση όπου τα βρετανικά και τα γερμανικά στρατεύματα έχουν περάσει πάνω από μια δεκαετία.

«Γιορτάζουμε αυτά που μας ενώνουν», δήλωσε ο ταξίαρχος Τζέιμς Στόπφορντ, ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. «Κοιτάξτε τη συντροφικότητα των ανθρώπων εδώ» συμπλήρωσε.

Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες τραγούδησαν την Άγια Νύχτα και φωτογραφήθηκαν σε στιγμές που ομοιάζουν με εκείνες του 1914 όπως τις περιέγραφαν στα γράμματα προς τις οικογένειές τους οι στρατιώτες εκείνης της εποχής. Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από την ταχυδρομική υπηρεσία της Βρετανίας, ένας Βρετανός στρατιώτης υπενθύμιζε τη στιγμή που δύο Γερμανοί οπλίτες βγήκαν από τα χαρακώματα κουνώντας τα χέρια.

«Νομίζω ότι σήμερα είδα ένα από τα πιο εκπληκτικά θεάματα που μπορεί κανείς να δει» έγραφε ο λοχαγός Έι Ντι Τσάτερ. «Ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε πυρ εναντίον τους όταν είδαμε ότι δεν είχαν τουφέκια… σε περίπου δύο λεπτά το πεδίο μεταξύ των δύο χαρακωμάτων γέμισε με τους οπλίτες και τους αξιωματικούς των δύο πλευρών, που κουνούσαν τα χέρια και εύχονταν ο ένας τον άλλον καλά Χριστούγεννα», έγραφε στην επιστολή του πριν από έναν αιώνα.

Πηγή: zougla.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook