Θα συνεχίσει να τρώει κοτόπουλα ο Σήφης…

Θα συνεχίσει να τρώει κοτόπουλα ο Σήφης ο Κροκόδειλος του φράγματος…

Θα συνεχίσει να τρώει κοτόπουλα ο Σήφης ο Κροκόδειλος του φράγματος…

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΚΡΗΤΗ, ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης, η σύσκεψη επικεντρώθηκε σε δύο άξονες: Στο νομικό πλαίσιο που καλύπτει την υπόθεση, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθηθεί για την παγίδευση του κροκόδειλου.

Όπως είπε ο κ. Λυμπεράκης, είναι απαραίτητο η εν λόγω επιστημονική επιτροπή να λάβει γνώση για τις ενέργειες που «τρέχουν» τις τελευταίες εβδομάδες ο ΟΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με το θέμα του κροκόδειλου, προκειμένου να υπάρχει και η τυπική έγκριση από πλευράς πολιτείας.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι, ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ανέφερε ότι οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν, τελικά και παρά τις αρχικές πληροφορίες για αλλαγή σχεδίου, να συνεχιστεί για περίπου ένα μήνα ακόμηη ίδια μέθοδος που ακολουθείται μέχρι σήμερα (παγίδες με δολώματα κοτόπουλα).

Ο κ. Λυμπεράκης πρόσθεσε ότι υπάρχει η σκέψη αύξησης των παγίδων, ενώ μετά το πέρας του ενός μηνός -και εφόσον ο κροκόδειλος δεν έχει ακόμη παγιδευτεί- θα εξεταστεί ενδελεχώς το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους ο κροκόδειλος δεν έχει πιαστεί ακόμη, ο κ. Λυμπεράκης απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, καθώς και ότι η όλη διαδικασία απαιτεί υπομονή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το έργο του εντοπισμού του κροκόδειλου γίνεται δυσκολότερο από την κοσμοσυρροή που παρατηρείται στο Φράγμα Ποταμών από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι καταφτάνουν στην περιοχή με την ελπίδα να δουν από κοντά το σπάνιο -για τα ελληνικά δεδομένα- ερπετό και να το απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές.

Στη σύσκεψη εκτός του κ. Λυμπεράκη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, του Δασαρχείου Ρεθύμνης, της ΕΜΑΚ, της ΕΛΑΣ., καθώς και ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Με πληροφορίες από Ράδιο ΚΡΗΤΗekriti.gr και left.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook