listen live
ακούτε τώρα: 07:00-13:00

Athletic Music - (Athletic Radio 104,2)

listen live
ακούτε τώρα: 07:00-13:00

Athletic Music - (Athletic Radio 104,2)

ακολουθεί: 13:00-14:00

Athletic Music - (Athletic Radio 104,2)

e-radio logo

Πράσινο φως από την τρόικα

Για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα μετά την ολοκλήρωση της επιθέωρησης της τρόικας στη χώρα, που έκρινε ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε βιώσιμη τροχιά, όπως ανακοίνωσε τη Δευτερα η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

«Τα πρόσφατα βήματα των αρχών υποδηλώνουν ότι τα ορόσημα του Μαρτίου πιθανόν να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον και συνεπώς η εκταμίευση της σχετικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον EFSF που απομένει από την προηγούμενη επιθέωρηση θα μπορούσε να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τρόικα.

«Η άποψη της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε καλό δρόμο», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «η αποστολή και οι αρχές συμφωνούν ότι οι οικονομικές προοπτικές σε γενικές γραμμές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επιθεώρηση, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν προοπτικές για σταδιακή επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για το χαράτσι των ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2013, ενώ τονίζεται η ανάγκη απελευθέρωσης των αγορών και της επιτάγχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, τονίζεται ότι με τα 50 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διασφαλίζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς και των καταθέσεων.

Στουρνάρας: Έχουμε συμφωνία

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist, είπε ότι «έχουμε συμφωνία με την τρόικα», ενώ αυτό το γεγονός επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Η συμφωνία με την τρόικα είχε κλείσει ουσιαστικά από την περασμένη Παρασκευή. Απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες που θα διευθητηθούν σήμερα.

Ο κ. Στουρνάρας συναντάται με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον οποίο θα δει και αργότερα, νωρίς το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναβλήθηκε για την Τρίτη.
Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης EFSF, Kλάους Ρέγκλινγκ, έχει δηλώσει ότι εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι έτοιμα να εκταμιευθούν 2,8 διs. ευρώ που οφείλονταν από το Μάρτιο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα και άλλα 7,2 δισ.ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με τις πρώτες 4.000 απομακρύνσεις έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

Για το χαράτσι των ακινήτων προβλέπεται διατήρησή του για το 2013, μειωμένο κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2013 θα εισαχθούν νέες αντικειμενικές αξίες.

Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στο νόμο Κατσέλη.

Όλη η ανακοίνωση της τρόικας:

Στην ανακοίνωση της τρόικας αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την τρίτη αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές, επί της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά υλοποίησης και ότι οι στόχοι του θα επιτευχθούν.

Το κλιμάκιο της Τρόϊκας και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επανεξέταση. Εξακολουθεί να διαφαίνεται η σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014, με πληθωρισμό κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και βελτιωμένη μισθολογική ευελιξία, κάτι που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η δημοσιονομική απόδοση είναι εντός των στόχων του προγράμματος. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να εφαρμόσει πλήρως όλα τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα για το διάστημα 2013-14 που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νομοθεσίας για την επέκταση της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας το 2013, μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Είναι σημαντική η άμεση παρέμβαση σε παρεκκλίσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν. Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη λήψη μέτρων για να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων και οφειλών, μέσω μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, προκειμένου να αποκτήσει σημαντικά περισσότερη αυτονομία, εξουσίες και πόρους και καθιέρωσης αποτελεσματικότερου και ευκολότερα εφαρμόσιμου συστήματος αποπληρωμής χρεών.

Τούτο ήταν ένα από τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η αποστολή, δεδομένης της σημασίας που έχει η βελτίωση της είσπραξης φόρων και η μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε να διασφαλιστεί η δικαιότερη και πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της προσαρμογής και να υποστηριχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για επιπλέον μέτρα προσαρμογής.

Οι ενέργειες πλήρους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, βαίνουν προς ολοκλήρωση. Οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Το μεγαλύτερο τμήμα των 50 δισ. ευρώ που διατίθενται από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη εκταμιευθεί στην Ελλάδα και έχουν διοχετευθεί στις τέσσερεις κύριες τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προκαταβολή για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Το κλιμάκιο της Τρόϊκας εκτιμά ότι αυτά θα διασφαλίσουν το επαρκές το κεφάλαιο ακόμη και σε περίπτωση σημαντικά δυσμενών εξελίξεων. Αυτά τα κεφαλαιουχικά αποθέματα, συνεπώς, θα διασφαλίσουν την προστασία και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων.

Στους λοιπούς τομείς που κάλυψε η επανεξέταση περιλαμβάνονται:

(α) Η διοικητική μεταρρύθμιση για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών και την ενίσχυση της υπευθύνοτητας με τον εκσυγχρονισμό της δομής, την κατάργηση θέσεων και τη μετάταξη προσωπικού, και με απολύσεις σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων και αποδεδειγμένης ανικανότητας, μακρόχρονης απουσίας και χαμηλής απόδοσης, οι οποίες είναι αποτέλεσμα παύσης δραστηριότητας ή συγχώνευσης κρατικών φορέων που δεν υπάγονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.

(β) Η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου.

(γ) Η ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας.

Τέλος, (δ) οι μεταρρυθμίσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους. Το κλιμάκιο συζήτησε επίσης με τις ελληνικές αρχές την πρόοδο όσον αφορά το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Εδώ περιλαμβάνονται: στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης με την υποστήριξη της ΕΕ, πιλοτικά προγράμματα για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και την διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος, ένα πρόγραμμα παροχής πρόσβασης σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους ανασφάλιστους και, τέλος, ένα σύστημα για την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των χρεωμένων νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση.

Τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι αρχές υποδηλώνουν ότι πιθανότατα να επιτευχθούν τα ορόσημα του Μαρτίου στο εγγύς μέλλον και ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενδέχεται σύντομα να συμφωνήσουν την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισεκατ. ευρώ από το EFSF που απομένει από την προηγούμενη επανεξέταση.

Το κλιμάκιο της Τρόϊκας εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Αυτή η βιωσιμότητα θα διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα με τη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος και με τη δέσμευση από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εξετάσουν μελλοντικές πρωτοβουλίες και βοήθεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστης μείωσης του ποσοστού του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕγχΠ και εφόσον η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ώστε το χρέος να διατηρηθεί σε προγραμματισμένη τροχιά.

Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνουν την επανεξέταση τον Μάιο.»

Πηγή: in.gr