listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Ξεκινούν οι έρευνες στην Κύπρο

Ορκίστηκε η τριμελής Επιτροπή.

Ορκίστηκε το πρωί της Τρίτης η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Ο διορισμός Ερευνητικής Επιτροπής για τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομκή κρίση είναι το ελάχιστο που οφείλει το κράτος προς τους πολίτες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι τις συνέπειες της κρίσης, η οποία, όπως εξήγησε, οφείλεται σε εξωγενείς, αλλά και εσωγενείς παράγοντες, καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και δικαίως αξιώνουν τιμωρία των ενόχων.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, με αφορμή τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν για πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος που μετακίνησαν κεφάλαια τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να επεκτείνουν κατά προτεραιότητα τις έρευνες στο δικηγορικό του γραφείο.

Μέλη της Επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής, και οι πρώην δικαστές Καλλής και Κωνσταντινίδης. Και οι τρείς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Η έρευνα θα καλύψει το χρονικό διάστημα 2006-23 Μαρτίου 2013. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει και ομάδα εμπειρογνωμόνων. Στόχος η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Στη διαδικασία αναμένεται να καταθέσουν πολλοί, κάποιοι από τους οποίους αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.

Κάποιες από τις συνεδρίες της ερευνητικής επιτροπής αναμένεται να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για να διαφυλαχθούν απόρρητες πληροφορίες, που έχουν σχέση με την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των μελών της τριμελούς επιτροπής.

Στο μεταξύ, στα χέρια του γενικού εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, βρίσκεται από τη Δευτέρα η έκθεση της Alvarez & Marsal που διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τράπεζες σήτησαν κρατική ενίσχυση.

Την ίδια ώρα και υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων για εκροές εκατομμυρίων συνέρχεται σήμερα, Τρίτη η Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και εξ αγχιστείας συγγενείς του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη μετά τις καταγγελίες για μετακίνηση καταθέσεων παραμονές του Eurogroup.

Με γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει απαντήσει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού. «Η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας» ανέφερε.

Ωστόσο επισήμανε: «Ουδείς  εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ως απλός πολίτης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, γνωστοί ελεγκτές και γραφεία βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες εταιρείες της λίστας για τις εκροές κεφαλαίων. Αφορούν αναλήψεις εκατομμυρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα, μία ή και περισσότερες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Πηγή: in.gr