listen live
ακούτε τώρα: 16:00-18:00

Σύνδεση με Real fm - (Γιώργος Γεωργίου)

listen live
ακούτε τώρα: 16:00-18:00

Σύνδεση με Real fm - (Γιώργος Γεωργίου)

ακολουθεί: 18.00-19.00

ΑΝΤί (Σπύρος Αλεξάκης)

e-radio logo

Αρθρογραφεί στην »Athletic Press»

O επαναστάτης που συμβιβάστηκε Το ποδόσφαιρο είναι και αυτό ένα κομμάτι της κοινωνίας. Και έτσι πρέπει να το δούμε. Ας μην μας ξενίζει το γεγονός ότι ο Μαχλάς, κάθεται και συζητά στο ίδιο τραπέζι με αυτόν που χαρακτήρισε «αχυράνθρωπο» πριν από μερικούς μήνες. Που δίνει τα χέρια με το «θέατρο σκιών» όπως είχε αποκαλέσει την

O επαναστάτης που συμβιβάστηκε

Το ποδόσφαιρο είναι και αυτό ένα κομμάτι της κοινωνίας. Και έτσι πρέπει να το δούμε. Ας μην μας ξενίζει το γεγονός ότι ο Μαχλάς, κάθεται και συζητά στο ίδιο τραπέζι με αυτόν που χαρακτήρισε «αχυράνθρωπο» πριν από μερικούς μήνες. Που δίνει τα χέρια με το «θέατρο σκιών» όπως είχε αποκαλέσει την κατάσταση στον ΟΦΗ όταν έπαιρνε την απόφαση να αποχωρήσει και να ταχθεί απέναντι. Όταν μιλούσε για «βόμβες» και άλλα συναφή χαϊδεύοντας τα αυτιά των οπαδών, απέναντι στο «καθεστώς». Η ιστορία διδάσκει ότι και οι μεγαλύτεροι επαναστάτες, κάποια στιγμή «φλέρταραν» με τον συμβιβασμό. Άλλοι κατάφεραν να ισορροπήσουν και άλλοι εκτέθηκαν, καθώς δεν μπόρεσαν να πείσουν για την ειλικρίνεια του αγώνα τους.

Και για το Νίκο Μαχλά, φαίνεται ότι έχει έρθει η μεγάλη ώρα. Να περάσει στην αντίπερα όχθη. Στο τιμόνι του σκάφους. Όπου θα κληθεί να αποδείξει ότι στο καθεστώς που ο ίδιος καταδίκασε, θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις αξίες και τις αρχές που τον έκαναν μια μορφή «λαϊκού ήρωα» στα μάτια των οπαδών του ΟΦΗ. Η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη. Γιατί θα έχει να αποδείξει σε φίλους και εχθρούς ότι αυτά που έλεγε τα πίστευε. Ήταν λόγια καρδιάς και όχι απλά μια έκρηξη εγωισμού. Θα χρειαστεί πολιτικό λόγο, εξυπνάδα και σωστούς ελιγμούς σε δύσκολες καταστάσεις, για να αποδειχθεί καλός καπετάνιος του σκάφους….

Ομολογώ ότι οι ενστάσεις μου και τα ερωτήματά μου (που ξέρω ότι πιθανότατα δεν θα απαντηθούν) είναι πολλά για το «σχέδιο Μαχλά». Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψα τις επιφυλάξεις μου στο μοντέλο διοίκησης των ομάδων από ποδοσφαιριστές. Γιατί τα παιδιά αυτά σίγουρα γνωρίζουν το αντικείμενο. Πρέπει να τους ανατίθενται συμβουλευτικά πόστα, να μένουν κοντά στο χώρο, όταν αποφασίζουν να κρεμάσουν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια. Αλλά είναι άλλο το να παίζεις μπάλα και άλλο να διοικείς μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία. Νομίζω ότι λίγο-πολύ θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι οι ποδοσφαιριστές δεν μας έχουν πείσει-γενικά-ότι είναι και τα πιο εμπιστεύσιμα άτομα στην διαχείριση των οικονομικών. Οπότε είμαι υπέρ της ιδέας ότι μια ομάδα προχωράει έχοντας κοντά της ανθρώπους που υπηρέτησαν το άθλημα, αλλά και κατάλληλα πρόσωπα στο θέμα διοίκησης και διαχείρισης μιας εταιρείας, όπως είναι σήμερα οι ομάδες….

Στην περίπτωση Μαχλά όμως, λόγω και της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στον ΟΦΗ, δεν μπορούμε να αμελήσουμε τα πρόσωπα. Και δεν μπορούμε να αρνηθούμε και το λαϊκό έρισμα που έχουν ο Μαχλάς, ο Νιόπλιας, ο Σαμαράς και όλοι αυτοί που συνέδεσαν το όνομά τους με ένα ΟΦΗ δυνατό. Μια ομάδα που δημιούργησε φιλάθλους και έκανε το σύλλογο συμπαθή σε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα, με σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες. Η ανάμνηση του ΟΦΗ εκείνης της εποχής, είναι το στοιχείο που πρέπει να κάνει όλους μας να σταθούμε με θετική διάθεση απέναντι στο σχέδιο του Μαχλά.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας. Αλλά οφείλουμε να αντιληφτούμε και το ότι ο ΟΦΗ όπως τον κατάντησαν αυτοί που είχαν τις τύχες του, δεν έχει πια και την πολυτέλεια πολλών επιλογών για το μέλλον. Για την ακρίβεια, ο δρόμος που πρέπει να τραβήξει, είναι ..μονόδρομος, για την επιβίωσή του. Και τα πρόσωπα αυτά που εμφανίζονται ως υποψήφιοι να τον υπηρετήσουν, είναι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν μερικά από τα πιο πολύτιμα σε τούτη την φάση χαρακτηριστικά, για να μπορέσει αυτή η ομάδα να κοιτάξει το αύριο. Δίνουν ένα όραμα, μια ελπίδα. Αλλά παράλληλα μπορούν να προσφέρουν και την πολυπόθητη ηρεμία που τόσο έχει λείψει τα τελευταία χρόνια. Γιατί ο ΟΦΗ πρέπει να ηρεμήσει. Και εκείνοι που θα αναλάβουν για να κάνουν τη δουλειά, να έχουν την εμπιστοσύνη και την πίστωση χρόνου για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν…