O Πάολο Μπερουάτο στο στούντιο του Athletic Radio 104,2

Ο Πάολο Μπερουάτο, προπονητής τακτικής και άμεσος συνεργάτης του Τζενάρο Γκατούζο, βρέθηκε στο στούντιο του Athletic Radio 104,2 σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και έξω καρδιά από έναν απίθανο άνθρωπο!

Ο 57χρονος Πάολο Μπερουάτο είναι ο προπονητής τακτικής και άμεσος συνεργάτης του “Ρίνο” στον ΟΦΗ, με τους δυο τους να συνεργάζονται για τρίτη συνεχόμενη ομάδα. Ο Μπερουάτο, μετράει περισσότερες από 300 συμμετοχές στο Καμπιονάτο με Αβελίνο, Τορίνο, Λάτσιο ενώ δύο φορές έχει στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με την Πριμαβέρα της Σαμπντόρια.

Οι αναφορές του στον ΟΦΗ, τα τμήματα υποδομής αλλά και την συνεργασία του με τον Τζενάρο Γκατούζο έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Διαβάστε τι είπε αναλυτικά στον Athletic Radio 104,2 και την εκπομπή “Θύρα 8” με τον Μανώλη Σαρρή

Πως βλέπεις το Ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από 5 μήνες στην Ελλάδα;
«Δεν υπάρχει χαοτική διαφορά. Είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα με τρεις-τέσσερις πολύ καλές ομάδες και τον Ολυμπιακό που είναι Ευρωπαϊκό κλαμπ».

Πως κρίνεις το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Βλέπω ένα καλό επίπεδο. Στην Ξάνθη ας πούμε που παίξαμε πρόσφατα, η ομάδα είχε δύο αθλητικά κέντρα. Στην Ιταλία μπορεί να μιλάμε πολύ αλλά δεν έχουμε δικά μας αθλητικά κέντρα. Το ΒΑΚ είναι κληρονομιά για τον ΟΦΗ. Στην Ιταλία δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που να έχουν δικά τους αθλητικά κέντρα».

Στον κόσμο, που δεν σε γνωρίζει πως θα συστηνόσουν;
«Στο τιμ του Γκατούζο είμαι ο πιο «γέρος». Έχω παίξω σε υψηλό επίπεδο αλλά παλιά. Τότε είχαμε και πολλά παιχνίδια στην χρονιά. Δεν θυμάμαι και πολλά από τότε. Έχουν περάσει πολλά χρόνια (γέλια). Ναι μεν έπαιξα σε αυτό το επίπεδο αλλά δεν έχω μείνει σε εκείνο το ποδόσφαιρο. Έχω μελετήσει όλα αυτά τα χρόνια και κοιτάζω μπροστά ώστε να «τρέχω» μαζί με το ποδόσφαιρο που υπάρχει τώρα».

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι δείχνεις να είσαι πολύ κοντά στους ποδοσφαιριστές
«Σε αυτό το τιμ ο καθένας έχει ένα ρόλο και ο δικός μου είναι να είμαι πιο κοντά στα παιδιά και να κάνουμε και την πλάκα μας όταν μπορούμε. Αλλά, τα παιδιά είναι σωστοί επαγγελματίες και γνωρίζουμε πότε θα ξεχωρίζουμε τον επαγγελματισμό από την χαλάρωση».

Πως γνωρίστηκατε με τον Τζενάρο Γκατούζο;
«Ως γνωστόν ο Τζενάρο Γκατούζο έχει μια σχολή ποδοσφαίρου στην Καλαβρία. Την σαιζόν που ήμουν προπονητής στην πριμαβέρα της Παλέρμο, με προσκάλεσε να μιλήσω στα παιδιά – είναι κάτι που κάνει κάθε χρόνο όταν κλείνει η σχολή. Τότε γνωριστήκαμε, μετά ανέλαβα την ομάδα Κ16 της Σαμπντόρια. Στην συνέχεια μπήκα στο τιμ του όταν ήταν στην Ελβετία. Μέσω του σκάουτινγκ συνεργαζόμαστε και μετά μου είπε πως θα ήθελα να με είχε στο τιμ του. Από την Παλέρμο ξεκινήσαμε ουσιαστικά μαζί».

Πριν έρθεις στον ΟΦΗ, είχες γνώσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Ήξερα κάποια πράγματα από το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν ήμουν στην Σαμπτόρια είχα δει αρκετούς νέους παίκτες όπως τον Δώνη που αγωνίζεται τώρα στην Γιουβέντους. Επίσης έχω μια μακρινή ανάμνηση από το 1988 αν θυμάμαι καλά όταν παίξαμε με τον Παναθηναϊκό όταν ήμουν στην Τορίνο. Ήξερα για τον μύθο των διακοπών στην Ελλάδα επίσης».

Πως αντέδρασες όταν έμαθες ότι ο Γκατούζο θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ;
«
Ο κόουτς πήρε την απόφαση και από την στιγμή που εργάζεσαι σε ένα τιμ με ένα άνθρωπο σαν τον Γκατούζο, ακολουθείς. Τώρα είμαι σίγουρος 100% για την επιλογή που κάναμε και πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει. Υπάρχουν νέα παιδιά στο τιμ και νομίζω ήταν η καλύτερη επιλογή για όλους».

Για το ότι τα λόγια του φαίνεται να ταιριάζουν με αυτά του Γκατούζο…
«Μου έχει γράψει τι να πω, γι’ αυτό…(γέλια). Σίγουρα θα ακούει τώρα, δεν του ξεφεύγει τίποτα».

Πάντως η αλήθεια είναι ότι φαίνεται πως όλοι έχετε δεθεί με τον ΟΦΗ και πως αυτό που κάνετε το κάνετε με την καρδιά σας και όχι στυγνά επαγγελματικά…
«Αυτό ήταν το καλύτερο κομπλιμέντο που μπορούσες να κάνεις. Όλοι είναι καταπληκτικοί άνθρωποι, δεν παίζει κανείς θέατρο και το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του Μίστερ είναι ότι θέλει να «χτίσει» κάτι. Ο Γκατούζο δεν ήρθε για τουρισμό αλλά για να αφήσει κάτι. Όταν θα φύγει, ευχόμαστε το αργότερο δυνατό, θα έχει αφήσει κάτι. Θέλει να κάνει κάτι για τον σύλλογο».

Για το γεγονός ότι οι παίκτες αναφέρονται αρκετές φορές στο κάτι «νέο» που έχει φέρει στον ΟΦΗ το τεχνικό τιμ…
«Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα παιδιά όταν μπαίνουν στην προπόνηση ξέρουν πως έχουν να κάνουν με ένα σοβαρό τιμ, μια μέθοδο και έναν συγκεκριμένο τρόπο μεθοδολογίας. Αν θες να χτίσεις και να αφήσεις κάτι πρέπει να δίνεις πράγματα στους παίκτες».

Για το πώς ένιωσε όταν μετά τη νίκη στην Λεωφόρο, τον πήραν όλοι οι παίκτες και του τραγουδούσαν…
«Και πριν είχα επαφή με τους παίκτες. Ήταν όλα προγραμματισμένα. Το Σάββατο ήταν ήρθε στο νοσοκομείο ο Τριποτσέρης για να με δει. Μετά το τέλος του αγώνα έγινε γιορτή. Το είχα προγραμματίσει. «Θυσιάστηκα» για τους τρεις βαθμούς».

Έχοντας παίξει σε κάποια από τα πιο διάσημα γήπεδα του κόσμου, πως κρίνεις την ατμόσφαιρα του «Γεντί Κουλέ»;
«Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Μπορεί το άλλο γήπεδο της πόλης (σημ. Παγκρήτιο) να δείχνει πιο καινούργιο και πιο σύγχρονο αλλά αυτή η ατμόσφαιρα στο «Γεντί Κουλέ» είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Πάντως, βλέπουμε τον Γκατούζο να είναι το ίδιο αυθόρμητος όπως ήταν ως παίκτης…
«Δεν αλλάζει αυτό, είναι στο αίμα του. Πιστεύω ότι ταιριάζει με το Ηράκλειο, τον ΟΦΗ και την Κρήτη».

Είσαι ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα παρουσία του ΟΦΗ;
«Μέχρι τώρα σε γενικές γραμμές ναι. Έχουν περάσει 10 αγωνιστικές και είναι ένα αντιπροσωπευτικό το δείγμα. Το θέμα είναι να δένουμε όλο και περισσότερο και να έχουμε μια πορεία προόδου».

Ο ΟΦΗ έχει ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο, τι πρέπει να κάνει για να έχει αποτελέσματα από τις υποδομές του;
«Πρέπει μια ομάδα σαν τον ΟΦΗ να κάνει αυτό το πράγμα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνει ο ΟΦΗ, να βελτιωθεί σε αυτόν το τομέα ώστε στο μέλλον να έχει σημαντικά αποτελέσματα».

Για τους νέους παίκτες που παρουσιάζουν βελτίωση όπως ο Μπολάκης…
«Ο Μπολάκης είναι ο παίκτης που πραγματικά έχει παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερη βελτίωση από τους υπόλοιπους. Χρειάζεται προγραμματισμός στους νέους, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον σύλλογο. Ο ΟΦΗ πρέπει να εκμεταλλευτεί το ΒΑΚ. Αν το έχει κάνει ως τώρα, το έχει κάνει στο 30%, έχει πολλά περιθώρια ακόμα».

Για το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο του ΟΦΗ…
«Οι φίλαθλοι είναι το καλύτερο κομμάτι του συλλόγου. Αυτό που έχει κάνει ο κόσμος και ειδικά αυτό που έγινε στο ΒΑΚ για τον προπονητή ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό. Ο κόσμος είναι ένας επιπλέον παίκτης για τον ΟΦΗ. Εμείς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι ώστε να τους δώσουμε αυτό που αξίζουν σαν κόσμος».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook