Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά στο παιδικό κάθισμα;

Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά στο παιδικό κάθισμα; 60% των παιδιών δεν είναι τόσο ασφαλή όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο.

Στα πλαίσια ευρωπαϊκής έρευνας για βρετανικό περιοδικό αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν το 60% των παιδιών δεν είναι τόσο ασφαλή όσο απαιτείται όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο.

Ένα ρεπορτάζ του What Car που ερεύνησε περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα αποκάλυψε ότι το 36% των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτων ήταν λάθος τοποθετημένα στο αυτοκίνητοενώ το 33% δεν ήταν κατάλληλα συγκριτικά με τα παιδιά που μεταφέρουν.

Ωστόσο, οι γονείς που είχαν αγοράσει καθίσματα βασισμένη στη νομοθεσία ISOFIX δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα. Το Ιsofix είναι το διεθνές πρότυπο για τα σημεία στερέωσης για παιδικά καθίσματα ασφαλείας στα επιβατικά αυτοκίνητα. Το σύστημα είναι ανάλογο με το LATCH στις Ηνωμένες Πολιτείες και LUAS (Lower Universal Anchorage System) ή Canfix στον Καναδά. Ο μηχανισμός για τη στερέωση του καθίσματος με τα κάτω αγκύρια είναι αρκετά διαφορετική από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου 8 από τα 10 παιδιά (79%) των καθισμάτων Isofix τοποθετήθηκαν σωστάενώ τα καθίσματα με ζώνη ασφαλείας προστατεύουν μόνο το 52% των παιδιών.

Μερικά από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς με καθίσματα αυτοκινήτων ήταν εύκολο να επισημανθούν με το 41% να απαιτείται η αλλαγή της ζώνης ασφαλείας και περίπου το ένα τρίτο (30%) να χρειάζεται να προσαρμοστεί το προσκέφαλο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του καθίσματος.

Να σημειωθεί ότι όσα από τα οχήματα των γονιών δεν πέρασαν με επιτυχία τον έλεγχο, αντί για πρόστιμα, υποχρεούνταν να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά μαθήματα για να εξασφαλίσουν την προστασία των παιδιών τους.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook