Αντιολισθητικές αλυσίδες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Με το κύμα χιονιά οι αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονται ένα αναγκαίο αξεσουάρ για το αυτοκίνητο μας, δείτε μερικά tips…

 

Με το κύμα χιονιά οι αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονται ένα αναγκαίο αξεσουάρ για το αυτοκίνητο μας, δείτε μερικά tips…

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες;

— Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας, μπορεί να “πιάσει” στο χιόνι ή στον πάγο και να κινήσει το όχημα.

— Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό με χιόνι ή πάγο. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

— Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Αν η κίνηση είναι πίσω στους δύο πίσω τροχούς, αν είναι εμπρός στους δύο εμπρός τροχούς, ενώ στην περίπτωση τετρακίνητων στους εμπρός τροχούς ενώ πρέπει να έχουμε επιλέξει αλυσίδες για οχήματα 4×4.

— Με τις αντιολισθητικές αλυσίδες οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές, διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δε συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διπλώματος (τετ-α κε). Οπότε καλό είναι να είναι χρησιμοποιούνται αλυσίδες σε όλους τους τροχούς.

— Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα, όταν φορά αντιολισθητικές αλυσίδες, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ώρα.

— Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

— Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι “τεντωμένες”.

— Πριν αποθηκεύσουμε τις αλυσίδες, τις ξεπλένουμε από λάσπες και αλάτια και τις στεγνώνουμε πριν τις βάλουμε στο κουτί για να μην σκουριάσουν. Επίσης ρίχνουμε λίγο αντισκωριακό σπρέι στους μηχανισμούς ασφάλισης (αν υπάρχουν). Ομοίως ξεπλένουμε – στεγνώνουμε τα αντιολισθητικά υφάσματα για να μην διαβρωθούν από το αλάτι.

Τέλος, προμηθευτείτε έγκαιρα τις κατάλληλες για το αυτοκίνητό σας αλυσίδες, αφού οι τιμές ανεβαίνουν πολύ όταν η ζήτηση αυξηθεί. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 20 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 100 ευρώγια την περίπτωση αντιολισθητικών αλυσίδων τύπου αράχνης.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook