Οι πολλές ώρες στο τιμόνι βλάπτουν σοβαρά το IQ;

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι πολλές ώρες στο τιμόνι βλάπτουν σοβαρά το IQ

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι πολλές ώρες στο τιμόνι βλάπτουν σοβαρά το IQ

Οι πολλές ώρες στο τιμόνι βλάπτουν σοβαρά το IQ. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας βρετανικής έρευνας που στόχο είχε να διερευνήσει την επίδραση του καθιστικού τρόπου ζωής στην εγκεφαλική λειτουργία.

«Γνωρίζουμε ότι το να οδηγεί κανείς συχνά πάνω από δύο με τρεις ώρες την ημέρα κάνει κακό στην καρδιά. Αυτή η έρευνα ωστόσο δείχνει ότι είναι κακό και για τον εγκέφαλο, ίσως επειδή το μυαλό είναι λιγότερο ενεργό εκείνες της ώρες» σχολιάζει σχετικά στους «Sunday Times» o Κίσαν Μπακράνια, επιδημιολόγος από το University of Leicester.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τον τρόπο ζωής πάνω από 500.000 Βρετανών ηλικίας από 37 ως 73 ετών για διάστημα πέντε ετών, υποβάλλοντας τους συμμετέχοντες σε τεστ μνήμης αλλά και νοημοσύνης.

Οι 93.000 άνθρωποι που οδηγούσαν πάνω από δύο με τρεις ώρες την ημέρα είχαν σταθερά πιο χαμηλά επίπεδα νοητικής δυναμικής στην αρχή της έρευνας, τα οποία μειώνονταν στην πορεία με πιο γρήγορο ρυθμό απ’ ό,τι σε αυτούς που οδηγούσαν λίγο ή καθόλου. Το ίδιο προέκυψε και γι’ αυτούς που έβλεπαν τηλεόραση πάνω από τρεις ώρες την ημέρα.

«Η νοητική επιδείνωση είναι μετρήσιμη μέσα σε διάστημα πέντε ετών, επειδή μπορεί να συμβεί γρήγορα στους μεσήλικες και τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Σχετίζεται με παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, και τώρα προκύπτει ότι έχει να κάνει και με τον χρόνο οδήγησης» καταλήγει ο Μπακράνια, που εικάζει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο στρες και στην κόπωση που προκαλεί το τιμόνι.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook