Grand Prix Καναδά: Preview

Το πρωτάθλημα Formula 1 περνάει τον Ατλαντικό και τρέχει στην πίστα του Gilles Villeneuve στον Καναδά…

Το πρωτάθλημα Formula 1 περνάει τον Ατλαντικό και τρέχει στην πίστα του Gilles Villeneuve στον Καναδά και εμείς αναλύσουμε όσα αξίζει να γνωρίζετε… 
Μετά από έναν άκρως συναρπαστικό αγώνα στην πίστα του Monaco, το παγκόσμιο τσίρκο της Formula 1 διασχίζει τον Ατλαντικό με σκοπό να αράξει στο νησάκι της Παναγίας, Notre Dame, το τριήμερο 10-12 Ιουνίου, για τις ανάγκες του 7ου γύρου για το φετινό Πρωτάθλημα της Formula 1.
Ο Αγώνας στο Μόντρεαλ, το Καναδικό grand prix στην πίστα του Gilles Villeneuve, είναι ουσιαστικά ένα σιρκουί πόλης και μάλιστα πάνω στο τεχνητό νησάκι της Παναγίας, στην κοίτη του ποταμού του Αγίου Λαυρεντίου και αναμένεται να είναι ένας ακόμα συναρπαστικός αγώνας για την σεζόν του 2011.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καναδικού grand prix είναι τα ακόλουθα:
– Καταρχάς φέρει το όνομα ενός από τους αγαπημένους οδηγούς της Ferrari, του Gilles Villeneuve, ενός από τους πιο επιθετικούς οδηγούς που πέρασε από την Formula 1.
– Είναι circuit πόλης, με την διαδρομή να αποτελείται από τους δημόσιους δρόμους του πάρκου Jean Drapeau, αλλά και τις μπαριέρες να κλείνουν το μάτι στους απρόσεκτους.
– Έχει συνολικό μήκος 4,361 χιλιόμετρα, πραγματοποιούνται 70 γύροι κατά την διάρκεια του grand prix, αποτελείται από 13 στροφές. Μέση ωριαία ταχύτητα εκτιμάται στα 200km/h, νούμερο που την κατατάσει στις γρήγορες πίστες του πρωταθλήματος. Η μέγιστη ταχύτητα υπλογίζεται στα 320km/h, ενώ η πιο αργή τα 110km/h, ταχύτητα με την οποία περνάνε τα μονοθέσια από την πιο αργή στροφή του αγώνα την φουρκέτα του Epingle.
– Βέβαια το δεύτερο πιο χαρακτηριστικό σημείο στην πίστα του Gilles Villeneuve, μετά την φουρκέτα Epingle, είναι ο τοίχος που βρίσκεται στην έξοδο του τελευταίου chicane πριν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού. Στο Grand Prix του 1999 τρείς Παγκόσμιοι Πρωταθλητές έπεσαν πάνω του και συγκεκριμένα οι: Damon Hill, Michael Schumacher και Jacques Villeneuve. Από τότε αυτός ο τοίχος απέκτησε το όνομα: “ο τοίχος των Πρωταθλητών”, ενώ μέχρι τότε υπήρχε το διαφημιστικό μήνυμα «Welcome to Quebec».
Τα στοιχεία που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στον αγώνα θα είναι το σύστημα πέδησης, του οποίου η φόρτιση στο συγκεκριμένο grand prix είναι εξαιρετικά έντονη, ενώ σίγουρα και η φθορά των ελαστικών θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον με δεδομένο βέβαια και την ύπαρξη των Pirelli, τα οποία φθείρονται περισσότερο σε σχέση με τα πιο ανθεκτικά Bridgestone. Η μαλακή και η πολύ μαλακή θα είναι οι γόμες που θα φέρει η Pirelli στον Καναδά.
Καθοριστικής σημασίας φυσικά θα είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος οι οδηγοί θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το DRS δύο φόρες, στοιχείο που ασφαλώς θα αυξήσει τις πιθανότητες να δούμε ακόμα περισσότερα προσπεράσματα στον αγώνα της Κυριακής.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ψηλά κέρμπ, το ομαλό πέρασμα πάνω από τα οποία, άρα και το στήσιμο της ανάρτησης, θα παίξουν τον δικό τους ρόλο επίσης.
Τον δικό του ρόλο θα παίξει και ο καιρός, με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για καλό καιρό την Παρασκευή και Σάββατο, αλλά για πιθανότητα βροχής την Κυριακή. Ενδιαφέρον θα έχει τελικά αν θα βρέξει μιας και θα είναι ο πρώτος αγώνας με βροχή φέτος, ενώ θα είναι και μια καλή ευκαιρία για τις ομάδες να δουν σε απόλυτη δράση τα βρόχινα Pirelli και για εμάς να απολαύσουμε ένα ακόμα πιο συναρπαστικό αγώνα, όχι ότι το grand prix του Καναδά δεν είναι από μόνο ένας αρκετά ενδιαφέρον αγώνας.
Η Red Bull Racing με τους Sebastian Vettel και Mark Webber σίγουρα θα κυνηγήσει το απόλυτο στο καναδικό Grand Prix ξεκινώντας με τις κατατακτήριες του Σαββάτου. Βέβαια τα πράγματα για τους Ταύρους δεν θα είναι το ίδιο εύκολα και την Κυριακή, καθώς η πίεση που θα δεχτούν από τους Hamilton, Button και Alonso, θα είναι μεγάλη, ενώ και οι πιλότοι της Mercedes GP και Lotus-Renault GP σίγουρα θα προσπαθήσουν να κλέψουν μια θέση στο βάθρο του καναδικού grand prix.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι για εμάς το Grand Prix του Καναδά θα τρέξει σε βραδυνές ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα χάσουμε τα πρώτα φετινά μας μπάνια στην θάλασσα.
Αναλυτικά μπορούμε να δούμε live τις κατατακτήριες από το Conn-X TV στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου και τον αγώνα την Κυριακή επίσης στις 20:00 πάλι από το conn-x tv αλλά και την τηλεόραση του Alpha.            
    

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook