Ποιο είναι το χρώμα της οδικής ασφάλειας;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάποια χρώματα τρακάρουν λιγότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάποια χρώματα τρακάρουν λιγότερο

Οι στατιστικές είναι αμείλικτες:

τα μαύρα αυτοκίνητα έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα σε σχέση με αυτοκίνητα άλλων χρωμάτων, ενώ στον αντίποδα ιδιαίτερα ασφαλή από αυτή την άποψη θεωρούνται τα κίτρινα.

Τι κάνει «ασφαλές» ένα χρώμα;

Κατά κύριο λόγο ο τρόπος που ξεχωρίζει από το περιβάλλον και τραβά την προσοχή των οδηγών των άλλων αυτοκινήτων.

Δείτε λοιπόν πια είναι τα ασφαλέστερα χρώματα:

  • Στην κορυφή της ασφάλειας συναντάμε το Κίτρινο, που είναι φωτεινό και ξεχωρίζει σε βροχερές συνθήκες, στην ομίχλη, το σούρουπο, την αυγή και γενικώς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ διακρίνεται εύκολα και τη νύχτα. Παρεμφερή χαρακτηριστικά διαθέτει και το Πορτοκάλι που κάποιες στατιστικές το παρουσιάζουν ως το ασφαλέστερο όλων.
  • Ακολουθεί το Λευκό, που είναι επίσης φωτεινό χρώμαδιακρίνεται εύκολα σε χαμηλό φωτισμό και δημιουργεί έντονη αντίθεση με τη σκούρα άσφαλτο. Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο όταν βρέχει ή όταν έχει ομίχλη, συνθήκες στις οποίες δεν διακρίνονται καλά επίσης το Χρυσό και Ασημί, που κατά τ’ άλλα είναι φωτεινά και ευδιάκριτα.
  • Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά οι Μπεζ & Κρεμ αποχρώσεις είναι αρκετά ασφαλείςη αντίθεσή τους σε σχέση με το δρόμο είναι ικανοποιητική, ενώ διακρίνονται αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Ιδιαίτερα ασφαλές αποδεικνύεται και το Ροζ, καθώς δύσκολα θα μπερδέψεις ένα αυτοκίνητο τέτοιου χρώματος με κάτι άλλο στο δρόμο ή στον περιβάλλοντα χώρο. Το να κυκλοφορείς βέβαια με ροζ αυτοκίνητο είναι ένα τόλμημα από αισθητικής απόψεως…
  • Το Κόκκινο είναι έντονο χρώμα και δικαίως θεωρείται ασφαλές, αφού εκτός των άλλων ξεχωρίζει σε βροχή και ομίχλη.
  • Αισθητή την παρουσία του στην πόλη κάνει και το Πράσινο (ιδιαίτερα σε κάποιες του αποχρώσεις), όμως συχνά τείνει να «χαθεί» ανάμεσα σε δέντρα και φυτά, ιδιαίτερα στα προάστια και στην εξοχή.
  • Το Γαλάζιο, τέλος, είναι το λιγότερο ασφαλές από τα χρώματα που παραθέτουμε εδώ, καθώς τείνει να «μπλεχτεί» με τον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν παρέχει μεγάλη αντίθεση σε σχέση με την άσφαλτο.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook