Έλεγχος στα ελαστικά

Ένας σωστός-συστηματικός έλεγχος στα ελαστικά μειώνει πιθανότητα για κλατάρισμα αλλά και την κατανάλωση καυσίμου…

Ένας σωστός-συστηματικός έλεγχος στα ελαστικά μειώνει πιθανότητα για κλατάρισμα αλλά και την κατανάλωση καυσίμου… 

Η σωστή πίεση στα ελαστικά του οχήματος μας είναι πρακτικά μια από τις 10 εντολές του σωστού eco driving με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται και για την κατανάλωση καυσίμου.

Για τον έλεγχο των ελαστικών σας υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να προσέχετε, την πίεση και την εικόνα του πέλματος.

Καλό είναι να ελέγχετε το πέλμα του ελαστικού σας συστηματικά, για να διαπιστώσετε εάν έχει υποστεί φθορές ή χρειάζεται αντικατάσταση. Όλα τα ελαστικά έχουν γραμμές ένδειξης φθοράς πέλματος χαραγμένες στο πέλμα. Αυτές οι γραμμές βρίσκονται στις βάσεις των εγκοπών του πέλματος, σε πολλά σημεία στο ελαστικό. Όταν το ελαστικό έχει φθαρεί, σε σημείο που όλοι οι δείκτες φθοράς να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους παρακείμενους ώμους των πελμάτων, είναι η στιγμή να αντικαταστήσετε το ελαστικό. Αν το πέλμα έχει φθαρεί μόνο σε ένα ή δύο σημεία, αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι το ελαστικό δεν είχε την κατάλληλη πίεση.

Κοιτάξτε προσεκτικά όλα τα ελαστικά του οχήματός σας, ειδικά ανάμεσα στις αυλακώσεις. Είναι πολύ πιθανό να έχετε πατήσει καρφί ή άλλο αντικείμενο το οποίο έχει εισχωρήσει στο ελαστικό, χωρίς να έχει χάσει αέρα. Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, θα αρχίσει σιγά-σιγά να ξεφουσκώνει ή θα σκιστεί απότομα σε περίπτωση κίνησης με μεγάλες ταχύτητες, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να συμβεί γιατί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου.

Τα ελαστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και πρέπει να έχουν την πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής. Πολύ απλά αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και μια μικρή απόκλιση της πίεσης χάνετε σε πρόσφυση και άρα ενεργητική ασφάλεια, ενώ παράλληλα αυξάνετε την κατανάλωση!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook