Η Opel φτιάχνει φώτα που θα κοιτάνε όπου και εμείς!

Δέσμες προβολέων που καθοδηγούνται από τα μάτια του οδηγού, ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η Opel το φέρνει…

Δέσμες προβολέων που καθοδηγούνται από τα μάτια του οδηγού, ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η Opel το φέρνει…

Δέσμες προβολέων που ‘καθοδηγούνται’ από τα μάτια του οδηγού;
Αυτό που πιθανόν ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας στο Διεθνές Year of Light των Ηνωμένων Εθνών δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Μηχανικοί της Opel ήδη ασχολούνται με την εξέλιξη ενός μελλοντικού συστήματος φωτισμού για το αυτοκίνητο: με την τεχνολογία παρακολούθησης ματιού, η πρωτοπόρος Opel ρίχνει φως στο μέλλον με ένα σύστημα καθοδηγούμενου φωτισμού.

Πρόκειται για μία τρίτη γενιά συστήματος προσαρμοζόμενου φωτισμού, που θα λανσαριστεί σε συνέχεια του ήδη δημοφιλούς και πολυβραβευμένου συστήματος bi-xenon AFL με τις 10 λειτουργίες φωτισμού – διαθέσιμου με τα περισσότερα μοντέλα Opel – και του LED matrix light που σύντομα θα μπει στη μαζική παραγωγή.

Στόχος ήταν η δημιουργία ενός απλού συστήματος κατάλληλου για χρήση σε όχημα παραγωγής. Σε αντίθεση με ισχυρά συστήματα του είδους που απαιτούν πέντε έως 10 κάμερες, αρχικά χρησιμοποιήθηκε μία απλή διαδικτυακή κάμερα (webcam). Εστιασμένη στο κεφάλι του οδηγού, ‘σάρωνε’ προεξέχοντα σημεία, όπως η μύτη και τα μάτια, για την ανίχνευση κίνησης και επομένως του πεδίου ορατότητας του οδηγού.

Στη συνέχεια, το σύστημα μετέφραζε τις εισερχόμενες πληροφορίες σε εντολές δεδομένων για ηλεκτρονικά ελεγχόμενους ενεργοποιητές, που ευθυγράμμιζαν άμεσα τους προβολείς του οχήματος. Αν και αυτή η τεχνική πετύχαινε αρκετά καλό έλεγχο προβολέων μέσω παρακολούθησης ματιού, ο υπολογισμός δεδομένων εξακολουθούσε να είναι χρονοβόρος και ο ρυθμός καταγραφής της διαδικτυακής κάμερας (webcam) υπερβολικά αργός για τις υψηλές απαιτήσεις των συνθηκών οδικής κυκλοφορίας.

Το σύστημα λειτουργεί τέλεια με οποιονδήποτε βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ανεξαρτήτως διαστάσεων. Ακόμα και αν ο οδηγός στιγμιαία αφαιρεθεί χάνοντας επαφή με το δρόμο, παρέχεται πάντα φωτισμός στην κατεύθυνση του ταξιδιού.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook