Daihatsu: Κλείνει στην Ευρώπη…

Ισχυρό γιέν και αυστηρές προδιαγραφές για εκπομπές ρύπων, οδηγούν στο ευρωπαϊκό κλείσιμο της Daihatsu…

Πρακτικά, μόλις ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος εποχής της ευρωπαϊκής Daihatsu, αντίστροφη μέτρηση που θα φτάσει στο τέλος της τον Ιανουάριο του 2013 με τον οριστικό τερματισμό των πωλήσεων της επί ευρωπαϊκού εδάφους. Οι λόγοι που οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση τους Ιάπωνες ήταν αφενός η σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές πωλήσεις τους, αλλά και η ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του γιεν έναντι του ευρώ. Η ισχυρή ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος καθιστά σχεδόν ασύμφορη οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, πόσο μάλλον την εξαγωγή των αυτοκινήτων της στις χώρες της Ευρώπης.
Παράλληλα, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που οδηγεί τους Ιάπωνες να σταματήσουν τις πωλήσεις των μοντέλων τους στην γηραιά ήπειρο, είναι οι ολοένα και πιο αυστηρές προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων, οι οποίες έχουν ως συνέπεια το αυξανόμενο κόστος για την εξέλιξη των κινητήριων συνόλων της ιαπωνικής φίρμας.
Βέβαια, αν στους παραπάνω παράγοντας προσθέσουμε και την ήδη μεγάλη πτώση των πωλήσεων της φίρμας στην Ευρώπη, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε την απόφαση τους αυτή. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα ποσοστά των πωλήσεων της Daihatsu, όπου το 2005 το 11,9% της παραγωγής της διανεμόταν στις ευρωπαϊκές χώρες, ποσοστό που το 2010 έχει πέσει στο 5,3% επί του συνόλου των μοντέλων της.
Τέλος, τα στελέχη της ιαπωνικής φίρμας παρά την απόφαση για αναστολή των πωλήσεων, ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά πως η Daihatsu θα συνεχίζει να υποστηρίζει σε επίπεδο service, ανταλλακτικών κλπ τον υπάρχον στόλο των μοντέλων της που έχουν ήδη πουληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες…
Μάλιστα στην ανακοίνωση της ελληνικής αντιπροσωπείας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:«η παροχή υπηρεσιών service και ανταλλακτικών θα συνεχίσει για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί για την πλήρη κάλυψη όλων των κατόχων αυτοκινήτων Daihatsu παλαιών και νέων. Οι όροι εγγύησης και service δεν αλλάζουν και θα συνεχίσουν να παρέχονται».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook