“Βγαίνει” το ζευγάρι του Τελικού

Σήμερα διεξάγονται οι ρεβάνς των ημιτελικών του Europa League.

Το βράδυ της Πέμπτης (3/5) στις 22:05 διεξάγονται οι ρεβάνς των ημιτελικών του Europa League, με τη Ζάλτσμπουργκ να υποδέχεται τη Μαρσέιγ και την Ατλέτικο να φιλοξενεί την Άρσεναλ.

Αυτό στη Μαδρίτη θα είναι το 250ό ματς του Αρσέν Βενγκέρ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θα είναι και το τελευταίο αν η Άρσεναλ δεν σκοράρει (1-1 στο Λονδίνο), ενώ αν προκριθεί θα υπάρξει και 251ο στον τελικό της Λιόν (16 Μαΐου).

Στους πρώτους ημιτελικούς είχαμε ελληνική εκπροσώπηση μέσω του Κώστα Μήτρογλου, όμως ο “Μητρογκόλ” είναι τραυματίας, αλλά υπάρχει περίπτωση να παίξει Έλληνας σε μία ρεβάνς, καθώς ο Ντίνος Μαυροπάνος έχει ταξιδέψει στη Μαδρίτη με τους “κανονιέρηδες”.

Ζάλτσμπουργκ – Μαρσέιγ

Σαφές προβάδισμα πρόκρισης έχει αποκτήσει η Μαρσέιγ μετά το 2-0 του “Vélodrome”, χάρη στα γκολ των Φλοριάν Τοβέν και Κλιντόν Ενζί, αμφότερα από ασίστ του Ντιμιτρί Παγέτ.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Κώστας Μήτρογλου, αλλά ο Έλληνας στράικερ τραυματίστηκε στα λίγα λεπτά που έπαιξε στο ματς πρωταθλήματος με την Ανζέ και θα απουσιάσει.

Φέτος, πριν τον ημιτελικό, τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς ήταν στον ίδιο όμιλο του Europa League. Η Ζάλτσμπουργκ τερμάτισε πρώτη και η Μαρσέιγ δεύτερη, βγάζοντας νοκ-άουτ τις Κόνιασπορ και Γκιμαράες.

Την τελευταία αγωνιστική το Μαρσέιγ – Κόνιασπορ ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ, καθώς έτσι βόλευε και τους δυο, ενώ στην Αυστρία οι γηπεδούχοι νίκησαν 1-0 στον πρώτο γύρο, με τέρμα του Μούνας Ντάμπουρ.

Αυτή είναι η 2η φορά που η Ζάλτσμπουργκ αγωνίζεται σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 1994 στο UEFA Cup (τότε το Europa League) είχε φτάσει στον τελικό και ηττήθηκε απ’ την Ίντερ, ενώ στον ημιτελικό είχε αποκλείσει την Καρλσρούη.

Όσον αφορά στη Μαρσέιγ, παίζει σε ημιτελικό για 7η φορά. Τις δύο πρώτες αποκλείστηκε στον ημιτελικό (1988, 1990), τις τέσσερις επόμενες πήγε στον τελικό (1991, 1993, 1999, 2004), αλλά μόνο το 1993 κατέκτησε το τρόπαιο. Τότε αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας 1-0 τη Μίλαν στον τελικό του Champions League με το γκολ του Μπαζίλ Μπολί.

Φυσικά δεν υπολογίζονται οι δύο κατακτήσεις του UEFA Intertoto Cup, ενώ όσον αφορά στο Europa League, δηλαδή όταν λεγόταν UEFA Cup, έχει πάει δύο φορές στα ημιτελικά, στις οποίες ηττήθηκε στον τελικό, απ’ την Πάρμα το 1999 και απ’ τη Βαλένθια το 2004.

Οι πιθανές 11άδες

ΖΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ: Βάλκε, Λάινερ, Αντρέ Ραμάλιο, Τσάλετα-Τσαρ, Ούλμερ, Σαμασεκού, Αϊνταρά, Μπερίσα, Σλάγκερ, Χουάνγκ Χι-Τσαν, Ντάμπουρ.

ΜΑΡΣΕΪΓ: Πελέ, Σαρ, Ραμί, Λουίζ Γκουστάβο, Αμαβί, Σανσόν, Μαξίμ Λοπέζ, Παγέτ, Τοβέν, Οκάμπος, Ζερμέν.

Ατλέτικο – Άρσεναλ

Στο τελευταίο ευρωπαϊκό εντός έδρας ματς του Αρσέν Βενγκέρ, η Άρσεναλ δεν κατάφερε να νικήσει την Ατλέτικο, αν και έπαιζε με παίκτη περισσότερο απ’ το 10ο λεπτό.

Ο Σίμε Βρσάλκο είχε αποβληθεί και φυσικά δεν θα παίξει στη ρεβάνς, στην οποία οι “ροχιμπλάνκος”… μπαίνουν με ένα ελαφρύ προβάδισμα, χάρη στον Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος στο 82′ ισοφάρισε 1-1, απαντώντας στο γκολ του Αλεξάντρ Λακαζέτ απ’ το 61′.

Πριν λίγες μέρες ο Ντίνος Μαυροπάνος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Άρσεναλ και μάλιστα στο “Old Trafford” κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν εξαιρετικός και ο Βενγκέρ τον πήρε στη Μαδρίτη.

Δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη και να αγωνιστεί ο Έλληνας, αλλά πιθανότατα το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας θα αποτελείται απ’ τους Λοράν Κοσιελνί και Σκόντραν Μουστάφι. Άλλωστε για αυτό και ξεκουράστηκαν στο Μάντσεστερ.

Οι “ροχιμπλάνκος” έχουν κατακτήσει το Europa League το 2010 και το 2012, ενώ βρίσκονται στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για 4η φορά τα τελευταία 5 χρόνια.

Τις προηγούμενες 3 φυσικά στο Champions League, όπου έπαιξαν στον τελικό το 2014 και το 2016, ενώ πέρσι αποκλείστηκαν στον ημιτελικό.

Η ομάδα της Μαδρίτης έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1962, ενώ συνολικά είναι σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για 16η φορά στην ιστορία της. Έχει 3 τρόπαια και 5 χαμένους τελικούς. Άρα τις πρώτες 15 φορές σε ημιτελικά έχει 8 προκρίσεις και 7 αποκλεισμούς.

Η Άρσεναλ παίζει σε ευρωπαϊκό ημιτελικό για 7η φορά στην ιστορία της και για πρώτη φορά μετά το 2009, ενώ θα διεκδικήσει την πρώτη της συμμετοχή σε τελικό απ’ το 2006 (και τις δύο στο Champions League).

Ένα τρόπαιο έχουν οι “κανονιέρηδες”, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1994 και τέσσερις χαμένους τελικούς. Το 1980 και το 1995 στο Κύπελλο Κυπελλούχων, το 2000 στο UEFA Cup, και το 2006 στο Champions League. Έτσι σε ημιτελικά έχουν αποτύχει μόνο μία φορά, το 2009 στο CL.

Οι πιθανές 11άδες

ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Όμπλακ, Πάρτεϊ, ΧΜ Χιμένες, Γκοντίν, Λούκας Ερνάντεθ, Γκάμπι, Σαούλ, Κόκε, Βιτόλο, Γκριεζμάν, Ντιέγκο Κόστα.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Οσπίνα, Μπεγιερίν, Μουστάφι Κοσιελνί, Μονρεάλ, Τζάκα, Ράμσεϊ, Γουίλσιρ, Γουέλμπεκ, Μεσούτ Εζίλ, Λακαζέτ.

Οι ρεβάνς των ημιτελικών:

Πέμπτη

Ζάλτσμπουργκ – Μαρσέιγ (0-2)

Ατλέτικο – Άρσεναλ  (1-1)

*Σέντρα στις 22:05

**Στην αγκύλη το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα

***Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου στο “Parc Olympique Lyonnais” της Λιόν

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook