Οι τρείς ομάδες μας και πάλι στην “μάχη” του Γιουρόπα Λιγκ

Σήμερα διεξάγεται η 2η αγωνιστική.

Μόνο τη νίκη θα ψάξει σήμερα ο ΠΑΟΚ για να θέσει τις βάσεις για πρόκριση στους «32» του Europa League στην έδρα της Σλόβαν Λίμπερετς (20.00).

Εκτός του Δικεφάλου, δύσκολες αποστολές θα έχουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Οι “πράσινοι” δοκιμάζονται στο Βίγκο, κόντρα στην ισπανική Θέλτa, επίσης στις 20:00, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” υποδέχονται τον ΑΠΟΕΛ στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” στις 22:05.

Όλα τα παιχνίδια γίνονται στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa League, με τις τρεις ομάδες μας να μετρούν μέχρι στιγμής μία νίκη (ο Ολυμπιακός κόντρα στην Γιουνγκ Μπόις), μία ισοπαλία (ο ΠΑΟΚ με την Φιορεντίνα στην Τούμπα) και μια ήττα (ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο από τον Άγιαξ).

Ολυμπιακός – ΑΠΟΕΛ

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΑΠΟΕΛ (22.05) με στόχο να πετύχει την δεύτερη νίκη του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι «ερυθρόλευκοι», επικράτησαν στην πρεμιέρα του 2ου Ομίλου στην έδρα της Γιούνγκ Μπόις και με δεύτερο σερί τρίποντο στο «Γ. Καραϊσκάκης», βάζουν υποθήκη για την πρόκριση στα νοκ – άουτ.

Η ομάδα του Πάουλο Μπέντο παράλληλα, καλείται να αλλάξει το κλίμα μετά την πρώτη ήττα στην Σούπερ Λιγκ στην έδρα της ΑΕΛ και να ανέβει ψυχολογικά εν’ όψει του προσεχούς ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, αναμένεται να προβεί σε αρκετές αλλαγές στο βασικό του σχήμα, επιστρέφοντας στο 4-2-3-1. Ο Λεάλι θα ξεκινήσει βασικός και σε αυτό το ευρωπαϊκό ματς, ενώ στην τετράδα της άμυνας επιστρέφουν οι Ντε Λα Μπέγια και Μποτία, με τους Φιγκέιρας και Ντα Κόστα να ξεκινούν ξανά. Οι Καμπιάσο και Μιλιβόγεβιτς είναι ακλόνητοι στο κέντρο, όπως και ο Σεμπά στο ένα άκρο και ο Ιντέγε στην επίθεση. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να αγωνιστεί βασικός τόσο ο Μάριν στα πλάγια, όσο και ο Φορτούνης στην θέση του οργανωτή.

Στον ΑΠΟΕΛ, έχοντας ξεκινήσει επίσης με νίκη επί της Αστάνα, θεωρούν ότι το αποψινό είναι το πιο δύσκολο από τα έξι ματς του ομίλου και στοχεύουν στο θετικό αποτέλεσμα. Οι πρωταθλητές Κύπρου θέλουν κάτι καλύτερο εκτός έδρας απ’ ότι στα προηγούμενα επτά ευρωπαϊκά ταξίδια τους, όπου έχουν μία ισοπαλία και έξι ήττες, σκοράροντας μόνο μία φορά. Από τα κεντρικά πρόσωπα του αγώνα αναμένεται να είναι ο Γιαννιώτας, ο οποίος αγωνίζεται ως δανεικός στον Ολυμπιακό. Την πιθανή ενδεκάδα για την ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν αποτελούν οι Βάτερμαν, Μερκής, Καρλάο, Λάγο, Μοράις, Μιλάνοφ, Βινίσιους, Μπερτόλιο, Εφραίμ, Γιαννιώτας και Σωτηρίου.

Οι δύο ομάδες τίθονται αντιμέτωπες για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός έχει 4 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα σε έξι ματς απέναντι σε κυπριακούς συλλόγους (2 νίκες, μία ισοπαλία εντός), ενώ ο ΑΠΟΕΛ σε δέκα συναντήσεις με ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος μετρά 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες (1-2-2 αντίστοιχα εκτός έδρας).

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Πολωνός Πάβελ Γκιλ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Σάπελα και Μπορκόφσκι.

Θέλτα – Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός αναζητά την πρώτη του νίκη επί ισπανικού εδάφους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, αντιμετωπίζοντας την Θέλτα στο «Μπαλαΐδος» (22:00).

Η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι, έχασε στην πρεμιέρα του έβδομου ομίλου εντός έδρας από τον Άγιαξ στην Λεωφόρο και δεν έχει πολλά περιθώρια για νέες απώλειες. Παράλληλα, θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την «άσφαιρη» εμφάνιση στην έδρα του Παναιτωλικού για την Σούπερ Λιγκ.

Οι «πράσινοι» όμως, ταξίδεψαν στην Γαλικία με πολλά προβλήματα, καθώς απουσιάζουν οι Χουλτ, Γουακάσο, Ιβανόφ, Μέστο, Λέτο και Μπουμάλ, μειώνοντας τις λύσεις που έχει στην διάθεσή του ο Ιταλός τεχνικός.

Ο Στραματσόνι ενδέχεται να επιμείνει σε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, έτσι μπορεί να ξεκινήσει ο Στιλ στο τέρμα, οι Μολέντο, Σαμπά και Κουτρουμπής στόπερ, οι Λουντ και Κουλιμπαλί στα πλάγια, οι Λεντέσμα και Ζέκα στο κέντρο και οι Ιμπάρμπο και Βιγιαφάνιες (ή Κουλιμπαλί) πίσω από τον Μπεργκ. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης του 4-1-4-1 υπάρχει και η λύση του Χουχούμη ή του Μαρινάκη, που όμως στερούνται εμπειρίας στην Ευρώπη.

Οι Ισπανοί, στην πρώτη αγωνιστική είχαν πάρει ισοπαλία στην έδρα της Σταντάρ Λιέγης και θέλουν νίκη στο πρώτο εντός έδρας ευρωπαϊκό τους παιχνίδι από τον Μάρτιο του 2007. Η ομάδα του Εντουάρντο Μπερίτσο, που προέρχεται από σερί δύο νικών στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, μπορεί να παραταχθεί με 4-2-3-1 και τους Σέρχιο, Μάγιο, Καμπράλ, Φοντάς, Χόνι, Ερνάντες, Ντίας, Σενιέ, Ρόσι, Ναράνχα και Γκουιντέτι.

Ο Παναθηναϊκός (αλλά και όλες οι άλλες ελληνικές ομάδες πλην του Άρη) δεν έχει κερδίσει ποτέ στην Ισπανία (1 ισοπαλία και 11 ήττες σε 12 ταξίδια), ενώ συνολικά απέναντι σε Ισπανούς μετρά 3 νίκες, 7 ισοπαλίες και 15 ήττες σε 25 συναντήσεις.

Η Θέλτα είχε τεθεί αντιμέτωπη με τον Άρη στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1999-2000, παίρνοντας την πρόκριση με συνολικό σκορ 4-2.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ιταλός Λούκα Μπάντι με βοηθούς τους συμπατριώτες του Μανγκανέλι και Τζαλατίνι.

Σλόβαν Λίμπερετς – ΠΑΟΚ

Απολύτως συνειδητοποιημένος ότι μόνο εύκολος δεν είναι ο σημερινός αγώνας (8 μ.μ., ώρα Ελλάδας) κόντρα στη χτυπημένη από ίωση Σλόβαν Λίμπερετς εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ, αν λάβει κανείς υπόψη τις χθεσινές δηλώσεις των Βλάνταν Ίβιτς και Γκάρι Ροντρίγκες.

Οι «ασπρόμαυροι» δείχνουν να έχουν καταλάβει καλά ότι δεν σημαίνει κάτι γι’ αυτούς και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν την αναμέτρηση ότι η τσέχικη ομάδα μπήκε σε καραντίνα για τρεις ημέρες, δεν έπαιξε με την Καρβίνα το περασμένο Σαββατοκύριακο για το εγχώριο πρωτάθλημα και δεν προπονήθηκε σωστά εν όψει της 2ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League. Άλλωστε, το είπε ξεκάθαρα ο αστέρας της Σλόβαν, Μίλαν Μπάρος, στις δηλώσεις που έκανε για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ: «Τέτοιες καταστάσεις μπορούν να δέσουν καλύτερα μια ομάδα!» Ρήση, με την οποία συμφώνησε και ο Ίβιτς, ο οποίος, μάλιστα, το πήγε και παρακάτω όταν είπε ότι… «ο αντίπαλος προπονητής ξέρει πολύ καλά ποιους έχει ετοιμοπόλεμους και ποιους όχι κι ας λέει ότι θα το γνωρίζει αυτό την τελευταία ώρα…».

 Όπως και να έχει, είτε η Σλόβαν εμφανιστεί σήμερα το βράδυ ταλαιπωρημένη από την ίωση που προσέβαλε 16 παίκτες της, είτε όχι, ο ΠΑΟΚ θέλει να τη βάλει σε αγωνιστική… καραντίνα για τους δικούς του σπουδαίους λόγους. Εφόσον οι «ασπρόμαυροι» φύγουν νικητές από το (μικρό και συμπαθητικό και άκρως ποδοσφαιρικό) γήπεδο U Nisy αφενός κρατούν την πρώτη θέση στον όμιλό τους, αφετέρου αφήνουν τους Τσέχους στην τελευταία και τους καταφέρουν ισχυρό πλήγμα, καθώς σε σύνολο έξι αγώνων εντός κι εκτός έδρας, κάθε βαθμός που χάνεται δύσκολα αναπληρώνεται, ειδικά αν είναι στο «σπίτι».

Με στόχο αυτή τη «διπλή» νίκη, λοιπόν, ο Ίβιτς έχει κατά νου να παρατάξει την ομάδα του απέναντι στους Τσέχους με το βασικό της σχήμα, όπως το έχει διαμορφώσει ο ίδιος ως τώρα. Δηλαδή, με τον Γλύκο στην εστία, τους Μάτος, Κρέσπο, Τζαβέλλα και Λέοβατς από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, τους Κάνιας, Τσίμιροτ και Σάκχοφ στη μεσαία γραμμή και τους Κάμπος, Αθανασιάδη και Ροντρίγκες επιθετική τριάδα, σε σχηματισμό 4-3-3.

Δίπλα τους οι «ασπρόμαυροι» αναμένεται να έχουν πάνω από 1.200 φίλους της ομάδας, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφτάσει από χθες στην Τσεχία. Αρκετοί είναι από την Ελλάδα, όμως, οι περισσότεροι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία. Σύμμαχός τους, αλλά και σύμμαχος της ίδιας της ομάδας, είναι ο καιρός, ο οποίος είναι ιδανικός, καθώς στο Λίμπερετς τόσο χθες, όσο και σήμερα, υπάρχει σχετική ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 8 και 18 βαθμών Κελσίου.

Στην πλευρά των Τσέχων, ο Γίντριχ Τρπισόφσκι ορκιζόταν χθες στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν ξέρει αν έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του για το σημερινό παιχνίδι, λόγω της ταλαιπωρίας που πέρασαν 16 από αυτούς. Αν έλεγε αλήθεια, θα φανεί σήμερα στο γήπεδο. 

Πάντως, οι συνάδελφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Σλόβαν έλεγαν ότι θα παίξει η ομάδα με τους βασικούς της, σε σχηματισμό 4-2-3-1 και τους εξής στην ενδεκάδα: Ντουμπράβκα στη θέση 1, Χουμπέκνικ, Χοβόρκα, Λάτκα και Μπάρτοσακ από δεξιά προς αριστερά στην αμυντική γραμμή, Kαραφιάτ και Φόλπρεχτ αμυντικούς μέσους, Μπαρτλ, Σίκορα και Βουχ στην τριάδα της μεσαίας γραμμής και Μπάρος στην κορυφή της επίθεσης.

Το χωρητικότητας 10.000 θέσεων γήπεδο της Σλόβαν αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος του γεμάτο, με τις αστυνομικές αρχές του Λίμπερετς να ζητούν από την Τρίτη κιόλας σύνεση και ψυχραιμία από τους φίλους του ΠΑΟΚ και συγκέντρωση στην κερκίδα που θα τους φιλοξενήσει από τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην είσοδό τους σε αυτήν, λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας και των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν.

Διαιτητής της συνάντησης είναι ο 37χρονος Ούγγρος, Τάμας Μπόγκναρ. Βοηθοί του είναι οι Μπάλαζ Μπούζακ και Ζολτ Βάργκα, πρόσθετοι διαιτητές είναι οι Άνταμ Φάρκας και Πέτερ Σολιμόσι, και τέταρτος διαιτητής ο Ατίλα Σπίσιακ, όλοι από την Ουγγαρία. Παρατηρητής διαιτησίας είναι ο Ελμίρ Πίλαβ από την Βοσνία. Παρατηρητής της UEFA είναι ο Έγκερτ Μάγκνουσον από την Ισλανδία.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook