Συλλήψεις μελών της FIFA

Το FBI σε συνεργασία με την ελβετική αστυνομία σε επιχείρηση “σκούπα” συνέλαβε υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA (νυν και πρώην) με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος

Η ελβετική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος.

Οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα σε ξενοδοχείο στη Ζυρίχη και φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο έρευνας του αμερικανικού FBI, με στόχο την έκδοση των αξιωματούχων στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση ρίχνει την σκιά της στην επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ, που θα γινόταν την Παρασκευή -αν και ο ίδιος δεν βρίσκεται στο στόχαστρο της έρευνας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να παρακαμφθούν κωλύματα του ελβετικού νόμου, ώστε οι συλληφθέντες να εκδοθούν στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς προγραμμάτιζαν να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον περισσοτέρων από 10 στελέχη, τα οποία δεν βρίσκονταν όλα στη Ζυρίχη, σύμφωνα με τους αστυνομικούς.

Μεταξύ αυτών, ο Τζέφρει Γουέμπ των Νησιών Κέιμαν, ο Εουχένιο Φιγκερέδο της Ουρουγουάης, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της CONCACAF, καθώς και ο Τζακ Γουόρνερ, ο πλέον αμφιλεγόμενος παράγοντας της αμερικανικής ηπείρου, από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, ο οποίος αποτελεί πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και έχει κατηγορηθεί ήδη για αναρίθμητες παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, δεν συνελήφθη.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook