Για την Εθνική ομάδα μίλησε ο Φύσσας

Τι είπε για την απομάκρυνσή του, για τον Σάντος, τον Καραγκούνη και τον Σκίμπε.

Αποκαλυπτικός ήταν ο Τάκης Φύσσας στην συνέντευξη που παραχώρησε στη NOVA.

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων, τόνισε πως δεν υπήρχε λόγος να διαλυθεί το οικοδόμημα της Εθνικής Ελλάδος, ενώ απέδωσε την αποχώρηση του από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε ομαδικά κριτήρια!

Παράλληλα εξήρε τη δουλεία του Μίχαελ Σκίμπε και τόνισε πως η Εθνική δεν πρέπει να έχει απώτερο στόχο την πρόκριση στο Μουντιάλ, αλλά την επανασύσταση της ομάδας με τη σωστή νοοτροπία που την διακατείχε στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Φύσσας για τη γαλανόλευκη:

Για τα τελευταία δύο χρόνια της Εθνικής, την φυγή του Σάντος και τα αίτια της εικόνας διάλυσης…

«Το τέλος ήρθε χωρίς λόγο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να διαλυθεί το οικοδόμημα των Εθνικών ομάδων, όλων των τμημάτων. Είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους. Εγώ ήμουν έξι χρόνια στο πόστο του τεχνικού διευθυντή των εθνικών ομάδων. Είχε γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους που ανήκαν στις Εθνικές ομάδες, είτε ήταν προπονητές, είτε στελέχη.

Συνεπώς δεν είναι το θέμα ότι έφυγε ο Φερνάντο Σάντος που κανένας δεν ήθελε να φύγει. Το θέμα ήταν ότι εφόσον η Ομοσπονδία αποφάσισε να μη συνεχίσει ο προπονητής κι ο προπονητής αποφάσισε να μη συνεχίσει για τους δικούς του λόγους, δε θα έπρεπε να χαλάσει όλο το οικοδόμημα.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Δεν σου αρέσει κάποιος; Δεν σου αρέσει ο προπονητής, ο τεχνικός διευθυντής; Βρες κάποιους άλλους, συνέχισε την ίδια δουλειά. Γιατί να αλλάξει το πλάνο όταν πετυχαίνεις; Φέρε τους αντικαταστάτες του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή και η ομάδα δεν θα αλλάξει. Θεωρώ ότι οι ποδοσφαιριστές ήταν οι τελευταίοι που φταίγανε.

Γιατί να αλλάξεις πρότζεκτ, όταν έχεις αποτέλεσμα; Εκεί που υπήρχε πρόγραμμα στην ομάδα χάλασαν όλα. Εκεί που υπήρχε μία οργάνωση κάποια στιγμή οι παίκτες δεν είχαν που να απευθυνθούν, χάθηκε και η εμπιστοσύνη από την πλευρά τους, χάσανε την αυτοπεποίθησή τους, ήρθαν τα άσχημα αποτελέσματα και κάπου εκεί όλο το θέμα απέτυχε παταγωδώς”.

Για την δική του απομάκρυνση από την ομάδα…

“Όπως είπα και πριν όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. Στην Εθνική με την περίπτωση μου δεν έγινε αυτό. Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, σε μια πορεία έξι χρόνων με επιτυχίες. Συνεπώς δεν κρίθηκα με βάση τα αποτελέσματα ή την πορεία της δουλειάς μου. Γενικότερα χάλασε το κλίμα στην Εθνική.

Την πορεία μου στην Εθνική την έκανα και ως ποδοσφαιριστής και ως τεχνικός διευθυντής. Είχα πάνω από εκατό παιχνίδια. Η ομάδα αυτή από το 2001 που ανέλαβε ο Ότο Ρεχάγκελ κατάφερε να αφήσει τους συλλόγους έξω από τους κόλπους της Εθνικής.

Όταν μπαίνουν ομάδες στην Εθνική ομάδα, χαλάει το κλίμα. Όλοι οι παίκτες και όλα τα στελέχη έβγαζαν έξω τις ομάδες από την Εθνική, πήγαιναν για το εθνόσημο. Αυτό είναι ό,τι πιο τιμητικό μπορεί να ζήσει κάποιος σαν αθλητής και σαν ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα.

Εάν δεν το έχεις μέσα σου δεν μπορείς να το νιώσεις. Εμείς, τα παιδιά του 2004, και οι προηγούμενοι και οι μετέπειτα, όσοι το νιώσανε γίνανε μέλη. Όταν μπαίνουν σύλλογοι στην Εθνική χαλάει το πράγμα. Προφανώς κάτι τέτοιο έγινε και με μένα λοιπόν”.

Για τον Γιώργο Καραγκούνη και την πορεία του ως διευθυντής της Εθνικής…

“Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Γιώργο Καραγκούνη γιατί δεν ήμουν εκεί. Ο Γιώργος μπήκε σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και δεν ευθύνεται για κάτι. Προσπάθησε να κάνει το καλύτερο. Ο Σάντος που τον έλεγαν loser έγινε πρωταθλητής Ευρώπης. Το ποδόσφαιρο καθημερινά μάς μαθαίνει”.

Για το αν του λείπει η Εθνική…

“Μου λείπει πάρα πολύ η Εθνική. Ακόμη και όταν ήμουν στον Παναθηναϊκό μου έλειπε γιατί η Εθνική είναι το παν”.

Για το αν οι Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης και Καρνέζης μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την ομάδα…

“Δείχνει η ομάδα ότι πάει να γαλουχηθεί πάλι. Κάνει μια καλή  προσπάθεια ο προπονητής και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.  Πλέον, γίνεται μια προσπάθεια να επιστρέψει η Εθνική στο σωστό δρόμο. Ο προπονητής είναι σοβαρός και πειθαρχημένος, μακάρι να ξαναβρήκαμε τον Γερμανό μας.

Αυτά τα παιδιά που αναφέρατε έζησαν τις επιτυχίες μας και τις προκρίσεις που δεν τις είχαν ζήσει τα παιδιά του 2004 και οφείλουν τα παιδιά που είναι πιο πολλά χρόνια στην ομάδα να συνεχίσουν και να δώσουν ώθηση στους υπόλοιπους και να φέρουν επιτυχίες.

Η ένταξη στην Εθνική γινόταν αυτοματοποιημένα. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτά τα παιδιά δεν λατρεύουν την Εθνική. Την αγαπάνε την Εθνική, έχουν ζήσει επιτυχίες και είναι στα πόδια τους να κάνουν ένα σερί και να φέρουν επιτυχίες και οο υπόλοιποι παίκτες. Υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά στην ομάδα”.

Για τον στόχο της πρόκρισης στο Μουντιάλ…

“Δεν πρέπει να είναι στόχος μας το Μουντιάλ. Στόχος είναι να φτιάξουμε ξανά ομάδα και τη νοοτροπία μας. Προέχουν άλλα πράγματα. Κοιτάω μόνο την Εθνική μου και τίποτα άλλο. Κι από εκεί και πέρα θα έρθουν τα αποτελέσματα και γιατί όχι να διεκδικήσουμε πρόκριση. Δεν πρέπει να είναι απώτερος στόχος το Μουντιάλ”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook