Ο Γιάννης Τοπαλίδης στον Αthletic Radio 104,2

Το δεξί χέρι του Οτο Ρεχάγκελ φιλοξενήθηκε στον γηπεδούχο σταθμό της πόλης με αφορμή την συμπλήρωση 12 χρόνων από το Επος της Πορτογαλίας και την κατάκτηση του Εuro 2004 από την Εθνική μας.

Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από την μέρα που η Εθνική μας έβγαλε όλους στους δρόμους για να πανηγυρίσουμε την κατάκτηση του Εuro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. 

Το δεξί χέρι του Οτο Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης, φιλοξενήθηκε στον Αthletic Radio 104,2 με αφορμή την συμπλήρωση 12 χρόνων από την 4η Ιουλίου του 2004 όταν κερδίσαμε με 1-0 την Πορτογαλία στον Τελικό.

Αναλυτικά όσα είπε o Γιάννης Τοπαλίδης στην εκπομπή «Derby» με τον Μανώλη Θέμελη

Για την 4η Ιουλίου και τα όσα θυμάται από εκείνο το Euro

«Tην 4η Ιουλίου λέμε όλοι μας Χρόνια Πολλά. Είναι σαν να έχουμε γενέθλια, γιορτή. Ήταν μία μέρα που θα την θυμόμαστε για πάντα και συνέβη κάτι απίστευτο και πολύ όμορφο. Ήταν ένα μακρύ ωραίο ταξίδι και θυμάμαι κάθε στιγμή από την προετοιμασία των προκριμάτικών μέχρι τον Τελικό. Μην ξεχνάμε οτι όλα ίσως θα είχαν άλλη τροπή αν έκανε πράξη την πρόθεση του να φύγει από την ομάδα ο Χερ Οτο όταν είχαμε χάσει τα δύο πρώτα ματς των προκριματικών με Ισπανία και Ουκρανία. Τελικά κάναμε μεγάλη προσπάθεια να τον μεταπείσουμε και ευτυχώς τα καταφέραμε. Είχε τσαντιστεί με κάποια δημοσιεύματα και στην αρχή έδειχνε αποφασισμένος να αποχωρήσει. Τελικά τον κράτησε ο Γκαγκάτσης και μεις και μείναμε μετά 18 ματς αήττητοι. Έτσι γράφεται η ιστορία”.

Για το Επος της Πορτογαλίας

“Είχαμε πολύ καλή ομάδα. Δεν ήταν τυχαίο. Ήμασταν όλοι δεμένοι. Στο ματς με την Ρωσία φοβηθήκαμε να τα γκρεμίσουμε όλα αλλά δείξαμε χαρακτήρα. Ήταν ένα ωραίο παραμύθι. Αξίζει να αναφέρω οτι αν και είχαμε καλή ομάδα και το ξέραμε όλοι μας, ένας παλιός παίκτης της Εθνικής πριν ξεκινήσει το Euro 2004 είπε οτι θα εκτεθούμε και θα διασυρθούμε όπως η Εθνική το 1994. Ο Οτο Ρεχάγκελ γέλασε και μου είπε: “Ας τους να λένε”! Κάτι ήξερε…Τελικά επαληθεύτηκε και πήραμε μεγάλες νίκες απέναντι σε δυνατές ομάδες, Αποκλείσαμε την Γαλλία που είχε πάρει το Μουντιάλ το 1998 και το προηγούμενο Euro 2000. Ο Τελικός για μας ήταν το πιο… εύκολο ματς. Το λέω αυτό γιατί είμασταν ήδη κερδισμένοι και δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα. Αντίθετα οι διοργανωτές Πορτογάλοι είχαν τεράστια πίεση και μας φοβόντουσαν με τον τρόπο που παίζαμε”.

Για το ατελείωτο πανηγύρι των Ελλήνων

“Όλη η χώρα βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει. Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο. Όπου υπήρχαν Ελληνες. Είχαμε εικόνα από τι γινόταν σε όλη την διάρκεια του Τουρνουά αφού είχαμετην δυνατότητα να δούμε ΕΡΤ. Θέλαμε να τους ικανοποιήσουμε. Τους δώσαμε μεγάλη χαρά. Δεν ξεχνιούνται όλα αυτά. Τώρα το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά πόσο μεγάλο ήταν αυτό που κάναμε.Βλέπετε πόσο χαίρονται οι Ισλανδοί ή οι Ουγγροι από 1-2 νίκες στο πρόσφατο Euro. Φαντάσουμε εμείς και οι Δανοί το 1992 που το πήραμε”.

Για το που είναι τώρα ο Οτο Ρεχάγκελ αλλά και ο ίδιος

“Ο Οτο αγαπάει την Ελλάδα και θα έρθει σε λίγες μέρες για διακοπές. Συζητάμε συνέχεια και έχουμε μία δυνατή σχέση. Το καλό του είναι οτι ποτέ δεν πρόβαλλε το Εγώ αλλά έλεγε πάντα εμείς. Είχαμε καλή φουρνιά παικτών, καλή ομάδα, καλό κλίμα και δέσαμε. Εγώ ήμουν σε μία ομάδα στο Ιράν αλλά αναγκάστηκα να αποχωρήσω αφού είναι και οι δύο μου γονείς σοβαρά άρρωστοι στην Γερμανία και πρέπει να είμαι κοντά τους. Τώρα είμαι για λίγο στην Ελλάδα”.

Για την τωρινή Εθνική και τον Σκίμπε

“Δεν παίζει ρόλο αν ο προπονητής είναι Γερμανός ή Ελληνας. Δεν σημαίνει οτι επειδή είναι Γερμανός θα έχουμε πάλι επιτυχία. Είδατε τι έγινε και με τον Ρανιέρι που έφυγε και πήρε τίτλο στην Αγγλία με την Λέστερ. Στόχος είναι να φτιαχτεί μία καλή ομάδα. Γιατί τα αποτελέσματα που φέραμε στα προκριματικά του Euro ήταν ντροπιαστικά.Έχουμε δύσκολο όμιλο στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Ο Σκίμπε ήταν βοηθός του Φέλερ στην Εθνική και έχει δουλέψει σε καλές ομάδες χωρίς πάντως να κάνει το μεγάλο μπαμ. Δεν μπορώ να τον συγκρίνω με τον Οτο. Το θέμα είναι να έχουμε καλή ομάδα, αλλά έχω τις αμφιβολίες μας με αυτά που είδα σε πολλά από τα προηγούμενα ματς”.

Για το αν έχασε το Ελληνικό ποδόσφαιρο την μεγάλη ευκαιρία το 2004 να απογειωθεί

“100% ναι. Χάσαμε το τρένο και αντι να πάμε μπροστά πήγαμε πολύ πίσω και προς τα κάτω. Όλοι οι ιθύνοντες που κάνουν το κουμάντο, έχουν την ευθύνη.Ίσως δεν έχουν το know how. Δεν ξέρουν. Κάτι λείπει”.

Για το Euro 2016

“To παρακολουθώ πάρα πολύ.  Μάλιστα βλέπω και τις επαναλήψεις την επόμενη μέρα στην ΕΡΤ3. Η Γερμανία έχει καλή ομάδα, επιβλητική και κυριαρχεί στα ματς, πλην αυτό με την Ιταλία. Με την Γαλλία θα είναι μεγάλο ματς και όποιος κερδίσει είναι φαβορί να το πάρει. Στο Ουαλία – Πορτογαλία δεν υπάρχει φαβορί, ποντάρω στην Ουαλία όμως”.

Για τον ΟΦΗ

“Είναι ένα μεγάλο όνομα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ξέρουν και στην Ευρώπη και το ξέρω καλά αυτό που λέω από όταν ήμουν στην Γερμανία. Δεν είναι για Φούτμπολ Λιγκ ή Γ εθνική. Πρέπει να παίζει Σούπερ Λιγκ όπως και ο Αρης. Το ποδόσφαιρο όμως όπως και όλοι στην Ελλάδα περνάει δύσκολη φάση και τα οικονομικά προβλήματα έχουν επηρεάσει τα πάντα. Δεν είναι καλό για το ποδόσφαιρό μας πάντως ομάδες όπως ο ΟΦΗ να παίζουν στην δεύτερη εθνική”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook