Δημήτρης Γιαννουλάκης: “Κύριε Σάμι δεν σας νοιάζει η επένδυση σας”;

O πρώην Πρόεδρος του Εργοτέλη με επιστολή του απευθύνεται στον Μάγκετ Σάμι και εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την πορεία της ομάδας.

 

H επιστολή του Δημήτρη Γιαννουλάκη: 

«Αξιότιμε Κε Σαμί,

Με την παρούσα επιστολή, την οποία θα δημοσιοποιήσω προκειμένου ο κόσμος του Εργοτέλη να λάβει γνώση και να βγάλει τα συμπεράσματά του, θα ήθελα να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μου για την πορεία της αγαπημένης μας ομάδας. Θεωρώ χρέος μου να το κάνω, τόσο ως πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του ΓΣ Εργοτέλης (ιδρυτικού σωματείου και μετόχου της ΠΑΕ Εργοτέλης της οποίας είστε μεγαλομέτοχος) όσο και ως απλός φίλαθλος του Συλλόγου, ειδικά από τη στιγμή που με λύπη και έκπληξη παρατηρώ ότι οι περισσότεροι στον Εργοτέλη, είτε ενεργοί/πρώην παράγοντες είτε απλοί/οργανωμένοι φίλαθλοι, σιωπούν ή το πολύ ψιθυρίζουν. Εύχομαι και ελπίζω η επιστολή μου αυτή να αφυπνίσει τόσο εσάς όσο και τον κόσμο του Εργοτέλη.

Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας σας για την επένδυση στην ΠΑΕ Εργοτέλης το περασμένο καλοκαίρι. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι αν δεν το είχατε κάνει ο Εργοτέλης πιθανότατα θα αγωνιζόταν σήμερα στα τοπικά πρωταθλήματα (ή στην Γ’ Εθνική στην καλύτερη περίπτωση) . Όπως είναι επίσης δεδομένο ότι ουσιαστικά αγοράσατε μια ΠΑΕ χωρίς χρέη τζάμπα, πράγμα πρωτόγνωρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικά για μια οποιαδήποτε εταιρεία. Και για αυτό πρέπει και εσείς με τη σειρά σας να ευχαριστείτε τα μέλη του Συλλόγου τα οποία σας εμπιστεύτηκαν τις τύχες της ΠΑΕ, ιδιαιτέρως τον πρώην Πρόεδρο Γιώργο Βρέντζο ο οποίος έφερε τον Εργοτέλη σε μια τέτοια ευνοική θέση. Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω που έως τώρα είστε απολύτως συνεπής στις οικονομικές σας υποχρεώσεις, κάτι πολύ σπάνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς όμως, η οικονομική υγεία της ΠΑΕ δεν αντανακλάται στην αγωνιστική πορεία της ομάδας, η οποία βρίσκεται από την αρχή του πρωταθλήματος κολλημένη στην τελευταία θέση και κινδυνεύει σοβαρά με υποβιβασμό, πράγμα που θα επιφέρει χειρότερες συνέπειες στο Σύλλογο από ότι αν δεν εμφανιζόσασταν το περασμένο καοκαίρι. Δεν είπατε βέβαια ποτέ μεγάλα λόγια, δεν μας δώσατε μεγάλες υποσχέσεις. Δηλώσατε, τόσο εσείς όσο και ο εκπρόσωπος σας, ότι στόχος της ομάδας φέτος είναι να καθιερωθεί στην κατηγορία και να αναδείξει νέους παίκτες, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και προσπαθώντας για τη νίκη σε κάθε αγώνα. Αυτό εγώ προσωπικά το μεταφράζω, μια και ουδέποτε θέσατε ξεκάθαρους αγωνιστικούς στόχους, να σωθούμε άνετα και να θέσουμε τις βάσεις για την επόμενη χρονιά. Ακόμα όμως κι αν το μεταφράσουμε ότι απλά πάμε να σωθούμε, η ομάδα είναι αυτή τη στιγμή εκτός στόχων και μάλιστα τελευταία.

Δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ, δεδομένου ότι το πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ δρόμο, αν έβλεπα μια προσπάθεια να διορθώσετε τα λάθη σας (δικαιολογημένα έως ένα βαθμό λόγω της έλλειψης εμπειρίας σας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και της αναγκαστικής βιασύνης το περασμένο καλοκαίρι). Δυστυχώς όμως δεν βλέπω σχεδόν τίποτα.

Αν δεν το έχετε καταλάβει, η ομάδα όχι μόνο απέχει 8 βαθμούς από τη σωτηρία αλλά επιπλέον θα πρέπει να ξεπεράσει τουλάχιστον 5 ομάδες, κάτι που αντικειμενικά/πρακτικά δεν είναι εύκολο. Επίσης, έχει μπροστά της ένα βαρύ πρόγραμμα, με 3 δύσκολους αγώνες μέχρι τέλος Ιανουαρίου και συνολικά 7 κρίσιμους μέσα στον επόμενο διάστημα (5 απέναντι σε ομάδες με τον ίδιο στόχο), όπου θα κριθούν πολλά σε σχέση με την περαιτέρω προοπτική της ομάδας. Αν δεν καταφέρουμε να μαζέψουμε αρκετούς βαθμούς στα επόμενα ματς, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε ουσιαστικά υποβιβαστεί από τον Φεβρουάριο.

Και θα ελπίζουμε από εκεί και πέρα σε ένα θαύμα, ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους στην αποχώρηση  κάποιων ομάδων από το πρωτάθλημα ή στην τιμωρία τους λόγω οικονομικών προβλημάτων ή άλλων σοβαρών λόγων.

Δεν το αποκλείω, αν και φοβάμαι ότι η ευρύτερη θέληση και προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί κανονικά το πρωτάθλημα, αλλά φυσικά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε κάτι τέτοιο. Πρέπει λοιπόν το συντομότερο δυνατό, άμεσα, να προβείτε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Πρώτα από όλα, μετά από 3 μήνες και 13 επίσημους αγώνες σε πρωτάθλημα και κύπελλο (0 νίκες – 3 ισοπαλίες – 10 ήττες), πρέπει επιτέλους να αλλάξετε προπονητή. Αυτό είναι προφανές σχεδόν σε όλους (φιλάθλους, παράγοντες, δημοσιογράφους κλπ), εντός και εκτός Εργοτέλη. Η στήριξη, ή μάλλον η εμμονή σας, στον Γκώνια είναι ανεξήγητη έως και προκλητική. Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα αλλά και η εικόνα της ομάδας (τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται συνέχεια με μαθηματική ακρίβεια), καθώς και η νοοτροπία του προπονητή ο οποίος δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του ούτε μια φορά (πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ ο ίδιος). Τα ίδια ακριβώς έκανε και έλεγε και στις προηγούμενες ομάδες του, στη πολύ φτωχή προπονητική του καριέρα, για αυτό και δεν πρόκοψε πουθενά (ούτε ο ίδιος ούτε οι ομάδες του). Ο άνθρωπος είναι απλά και ξεκάθαρα ακατάλληλος, έως και επικίνδυνος, για τον Εργοτέλη. Υπάρχουν πολλοί προπονητές οι οποίοι γνωρίζουν την κατηγορία και ξέρουν να παίρνουν αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα, τους γνωρίζει όλος ο κόσμος. Όποιος και να είναι πάντως, αποκλείεται να τα πάει χειρότερα από τον Γκώνια.

Δεν είναι όμως μόνο ο Γκώνιας το πρόβλημα. Η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, χρειάζεται μεταγραφές. Όχι οποιεσδήποτε μεταγραφές, όχι ότι να ‘ναι, όχι άπειρα και αμφιβόλου  ταλέντου παιδάκια (έχουμε ήδη αρκετά) που έχουν μάλιστα να παίξουν μήνες, αλλά έμπειρους και έτοιμους να βοηθήσουν άμεσα παίκτες εγνωσμένης αξίας. Η ομάδα διαθέτει κάποιο ταλέντο αλλά υστερεί συνολικά σε εμπειρία και ποιότητα. Υπάρχουν πολλοί καλοί και όχι ακριβοί παίκτες στην αγορά, οι οποίοι λογικά θα θέλουν να έρθουν σε μια ομάδα όπως ο Εργοτέλης που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Αναρωτιέμαι επίσης τι έγιναν οι 8 ξένοι ποιοτικοί παίκτες που είχατε δηλώσει ότι θα φέρνατε το καλοκαίρι (είμαστε στα μισά της μεταγραφικής περιόδου του Γενάρη κι ακόμα είμαστε στους 2), βάσει των οποίων υποτίθεται ότι απορρίψατε παίκτες εγνωσμένης αξίας από το περσινό ρόστερ όπως οι Λεάλ και Μισέλ.

Επιπλέον, και αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό, ο Εργοτέλης χρειάζεται διοικητική ενίσχυση. Δεν θα πω ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διοίκηση (καλά-καλά δεν ξέρουμε ποιο είναι το ΔΣ), όπως πολλοί ισχυρίζονται και δεν τους αδικώ, σίγουρα όμως είναι ακατάλληλη και ανεπαρκής.  Από τη στιγμή που εσείς απουσιάζετε, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για διαφόρους λόγους, θα έπρεπε να έχετε κάποιον ικανό και έμπειρο να διοικεί. Και ο άνθρωπος που έχετε επιλέξει, ο Γιώργος Τουτζάρης, παρότι συμπαθής και έντιμος από ότι φαίνεται, δεν είναι ο κατάλληλος.

Το μαρτυρά τόσο η προηγούμενη εμπειρία του όσο και τα πεπραγμένα του, ή καλύτερα τα μη πεπραγμένα του, στον Εργοτέλη (κυρίως αυτά). Ποιός θα διοικήσει τον Εργοτέλη; Ποιός θα επιλέξει προπονητή; Ποιός θα διαπραγματευτεί για τις μεταγραφές; Ποιός θα τρίξει τα δόντια στους παίκτες, οι οποίοι φυσικά ούτε αυτοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών και φαίνεται να έχουν βολευτεί από την όλη κατάσταση, αποκομίζοντας εμπειρίες και παίρνοντας και τα λεφτά τους (πού αλλού θα το έβρισκαν αυτό;); Ποιός θα εκπροσωπήσει την ομάδα στα κέντρα αποφάσεων, όπου αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ουσιαστική παρουσία και εκπροσώπηση; Ποιός θα προστατέψει την ομάδα από τις διαιτητικές σφαγές που έχουμε βιώσει φέτος; Ποιός θα μιλήσει εξ’ ονόματος του Εργοτέλη; Ο «λίγος» Τουτζάρης; Ή μήπως αυτοί που τον περιβάλουν, οι οποίοι παρά τις καλές προθέσεις τους πολύ απλά δεν ξέρουν;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κοινό μυστικό. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ούτε μέγας γνώστης ούτε πολύ έμπειρος για να τα καταλάβει, πόσο μάλλον εσείς που δεδομένα διαθέτετε και γνώση και εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Απορώ λοιπόν ειλικρινά με την άρνηση σας να δείτε την πραγματικότητα και να προβείτε στις αναγκαίες αλλαγές. Δεν σας ενδιαφέρει η ομάδα; Δεν σας νοιάζει η επένδυση σας;

Δεν σας πειράζει να χάσετε τα χρήματα σας; Κι αν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά, αν για οποιαδήποτε λόγο αλλάξατε γνώμη ή σχέδια και δεν επιθυμείτε να επενδύσετε περισσότερο στον Εργοτέλη, γιατί δεν πουλάτε την ομάδα στον Γιώργο Βρέντζο, ο οποίος αποδεδειγμένα διαθέτει και τη θέληση και την ικανότητα να βοηθήσει την ομάδα; Αν ισχύουν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι προτάσεις που σας έκανε (παρα)ήταν καλές.  Κι αν δεν θέλετε να πουλήσετε, γιατί δεν συνεργάζεστε μαζί του όπως σας πρότεινε; Κανένας φυσικά δεν σας υποχρεώνει ούτε να πουλήσετε ούτε να συνεργαστείτε με κανέναν. Αλλά τουλάχιστον ασχοληθείτε σοβαρά με τον Εργοτέλη, προστατέψτε την επένδυση σας, πριν να είναι πολύ αργά.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Γιαννουλάκης
Πρώην Πρόεδρος ΓΣ Εργοτέλης».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook