Α2 ΕΠΣΗ: Το πανόραμα μιας ξεχωριστής χρονιάς

Μία από τις πιο ανταγωνιστικές σεζόν στην Α2 ΕΠΣΗ έφτασε στο τέλος της και το athleticradio.gr παρουσιάζει τις ομάδες που χαμογέλασαν και εκείνες που δεν κατάφεραν να βγουν νικήτριες στο φετινό… μαραθώνιο.

Άλλη μία σεζόν στο πρωτάθλημα της Α2 ΕΠΣΗ έφτασε στο τέλος της με τρεις ομάδες να παίρνουν την άνοδο στην κορυφαία τοπική κατηγορία του Ηρακλείου. Η Τύλισος, οι Ελπίδες και η Α.Ε.Κατσαμπά έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, καθώς από τη νέα σεζόν θα αγωνίζονται στην Α1 ΕΠΣΗ μαζί με τις καλύτερες ομάδες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου του Ηρακλείου. Από την άλλη, οι Ασίτες, η Ανάληψη, η Ομόνοια Καλλιθέας, η Δαμάστα και ο Μαραθώνας έχασαν τη μάχη και υποβιβάστηκαν στη Β’ τοπική κατηγορία. Το athleticradio.gr έκανε τη… σούμα της σεζόν και σχολιάζει ανά ομάδα όσα ξεχώρισε από τη χρονιά που ολοκληρώθηκε.

ΤΥΛΙΣΟΣ

Πρωταθλήτρια και μάλιστα με εννέα ολόκληρους βαθμούς από τις δεύτερες Ελπίδες. Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Ο Γιώργος Φιολιτάκης σε ρόλο… καπετάνιου οδήγησε τους «ναύτες» του στην κορυφή της Α2 ΕΠΣΗ, δημιουργώντας την πιο σταθερή ομάδα της χρονιάς στο πρωτάθλημα. Η εκτός έδρας νίκη επί των Ελπίδων την 24η αγωνιστική ήταν ίσως η σημαντικότερη της σεζόν, καθώς ήρθε στο κατάλληλο χρονικό σημείο, δίνοντας στην Τύλισο διαφορά ασφαλείας και ανεβάζοντας την ψυχολογία στα ύψη.

ΕΛΠΙΔΕΣ

Για αρκετό χρονικό διάστημα πήγαιναν χέρι-χέρι με Τύλισο, Νέους Εργοτέλη και ΑΕΚ στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Βρέθηκαν πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως η εντός έδρας ήττα από την Τύλισο την 24η αγωνιστική έριξε κατακόρυφα την ψυχολογία της ομάδας. Βρίσκοντας ψυχικά αποθέματα κατάφερε την τελευταία αγωνιστική να «κλέψει» τη δεύτερη θέση από τους Νέους Εργοτέλη, παίρνοντας την άνοδο. Όπως ήταν φυσικό, το σωματείο του Καρτερού γιόρτασε δεόντως.

ΑΕΚ

Κατέκτησε την πέμπτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Α2 ΕΠΣΗ. Στα playoffs αγωνίστηκε ως… ΑΕΚ καταφέρνοντας να πάρει μία εντυπωσιακή άνοδο στην πρώτη τοπική κατηγορία και να επιστρέψει εκεί που κάποτε πάλευε για τον τίτλο. Το γκολ του Πρίφτη στο Μαρτινέγκο επί των Νέων Εργοτέλη στο τελευταίο παιχνίδι των playoffs είναι εκείνο που έδωσε την άνοδο στους «κιτρινόμαυρους» με τα πανηγύρια να μη σταματούν για αρκετές ημέρες στην ομάδα του Κατσαμπά.

ΝΕΟΙ ΕΡΓΟΤΕΛΗ

Στα πρώτα δέκα παιχνίδια του πρωταθλήματος, η εικόνα και τα αποτελέσματα, τους έδειχναν πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η φετινή αγωνιστική σεζόν ήταν, όμως, μεγάλη και αποδείχθηκε στο τέλος. Οι Νέοι Εργοτέλη έχασαν μέσα από τα χέρια τους τη δεύτερη θέση και την απευθείας άνοδο στην Α1 ΕΠΣΗ, όταν την τελευταία αγωνιστική ήρθαν ισόπαλοι με 1-1 στην Τύλισο, δίνοντας τη θέση τους στις Ελπίδες. Τελικά, ούτε τα playoffs ήταν αρκετά για να δώσουν την πολυπόθητη άνοδο στους «κιτρινόμαυρους», μετά την ήττα από την ΑΕΚ με 2-1.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Έχοντας υποβιβαστεί από την Α1 ΕΠΣΗ, προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό. Η άνοδος δεν ήταν ο βασικός στόχος, όπως τόνιζαν στους «πράσινους», όμως έφτασαν πολύ κοντά με τη συμμετοχή τους στα playoffs της Α2 ΕΠΣΗ. Το τέλος της σεζόν βρήκε την Αγία Βαρβάρα να παραμένει στη δεύτερη, κατά σειρά, τοπική κατηγορία και η επόμενη σεζόν ίσως της δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει στην Α1 ΕΠΣΗ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως διέθετε στις τάξεις της τον πρώτο σκόρερ της Α2 ΕΠΣΗ, Μύρωνα Δασκαλάκη.

ΚΕΡΑΥΝΟΣ

Το πάλεψε, μπήκε δυναμικά στη μάχη της ανόδου μέσω των playoffs, όμως δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το στόχο του. Η θυγατρική ομάδα του ΠΟΑ, υπό τις οδηγίες του Κυριάκου Πετρά, χρησιμοποίησε για ακόμα μία σεζόν παιδιά μόνο από τις ακαδημίες της δίνοντας τους την ευκαιρία να μάθουν κάτω από την πίεση του πρωταθλητισμού, ώστε να εξελιχθούν. Άλλωστε, αυτός είναι ο βασικός τους στόχος, όπως τονίζουν συνεχώς στο Ατσαλένιο, να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών που θα ενσωματωθούν στην ομάδα του ΠΟΑ.

ΛΙΝΤΟ

Ακόμα μία ομάδα με παιδιά από την ακαδημία του. Παρόμοιος στόχος με εκείνον του Κεραυνού, η ανάδειξη ταλέντων. Το Λίντο έκανε μία αξιοπρεπή χρονιά, δεν κατάφερε να μπει στα playoffs, όμως έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές να δείξουν τις ικανότητες τους και να μάθουν να προσαρμόζονται μέσα σε ΄λενα γενικότερο σύνολο μίας καλά οργανωμένης ομάδας.

ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ

Έφτασαν κοντά στην είσοδο τους στα playoffs, όμως η τελική βαθμολογία τους βρήκε εκτός αυτής. Η πορεία τους δεν είχε μία συγκεκριμένη διάρκεια, παρουσίασαν αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους, όμως ανέδειξαν αρκετά ταλέντα που ίσως στελεχώσουν στο μέλλον τη μεγάλη ομάδα του Ηροδότου, που φέτος πήρε την άνοδο για τη Γ’ Εθνική.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

Άλλαξε τρεις φορές πρόσωπο στην τεχνική ηγεσία του μέσα στη σεζόν. Ανέβασε στροφές στο δεύτερο γύρο και ειδικά λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Μπήκε ως το μεγάλο φαβορί στα playout, όμως κατάφερε να πάρει το λάθος δρόμο, εκείνο της Β’ ΕΠΣΗ, δεχόμενος δύο ήττες από Ραύκο και ΑΟΚ στα πέναλτι.

ΑΟΚ

Ξεκίνησε τη σεζόν με υψηλές φιλοδοξίες, όμως τα πολλά αρνητικά αποτελέσματα στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος τον έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση, όντας μία από τις ομάδες που κινδύνευαν για υποβιβασμό. Ο Δημήτρης Χωματάς έκανε τα… μαγικά του, μεταμόρφωσε τους “πορτοκαλί” στο δεύτερο μισό της σεζόν και με τη νίκη στα πέναλτι επί του Μαραθώνα στα playout η ομάδα των Καμινίων παρέμεινε για ακόμη ένα χρόνο στην Α2 ΕΠΣΗ.

ΔΩΡΙΕΑΣ

Δεν εντυπωσίασε σε κανένα σημείο της σεζόν, παραμένοντας στις χαμηλές θέσεις τις βαθμολογίες από τις πρώτες αγωνιστικές. Το γεγονός πως θα πάλευε για την παραμονή στην Α2 ΕΠΣΗ γινόταν δεδομένο όσο περνούσε ο καιρός. Αν και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος έχασε το πλεονέκτημα έδρας για τα playout, κατάφερε να κερδίσει στο πρώτο παιχνίδι τον ΑΟΚ και να παραμείνει στην κατηγορία.

ΡΑΥΚΟΣ

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά τον υποβιβασμό από την Α1 ΕΠΣΗ, έγινε θυγατρική ομάδα του Αθλόπολις με στόχο την ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές και η χρονιά ξεκίνησε μεστά για την ομάδα του Αγίου Μύρωνα. Τελικά, το τέλος τη βρήκε μία θέση πάνω από τη γραμμή του απευθείας υποβιβασμού και μέσω των playout κατάφερε να παραμείνει στην Α2 ΕΠΣΗ κερδίζοντας τον Μαραθώνα εκτός έδρας. Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά τη βαθμολογική του θέση, ο Ραύκος διέθετε το δεύτερο σκόρερ του πρωταθλήματος, Βασίλη Βατσινά.

ΔΑΜΑΣΤΑ

Η αλήθεια είναι πως η βαθμολογική της θέση δε μαρτυρά την ποιότητα του ρόστερ της. Αν και συνολικά σε όλη τη σεζόν δεν κατάφερε να αποφύγει τις θέσεις που οδηγούσαν απευθείας στη Β’ ΕΠΣΗ, μία απέλπιδα προσπάθεια τις τελευταίες αγωνιστικές την έφτασαν πολύ κοντά να πετύχει το στόχο της. Με τον Κώστα Μαρή, σε ρόλο σωτήρα, στα μέσα της σεζόν, προσπάθησε να πετύχει το θαύμα, όμως ήταν ήδη πολύ αργά, καθώς είχε μείνει αρκετά πίσω βαθμολογικά με τη νέα σεζόν να τη βρίσκει στη Β’ ΕΠΣΗ.

ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Έδειξε δύο πρόσωπα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ξεκίνησε άσχημα το πρωτάθλημα, είχε μία περίοδο με θετικά αποτελέσματα στη οποία ανέβηκε βαθμολογικά, όμως δεν κατάφερε να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό στη Β’ ΕΠΣΗ, καθώς η εικόνα της είχε πάρει την κατιούσα.

ΑΝΑΛΗΨΗ

Κατάφερε να μαζέψει 15 βαθμούς και να δείξει πολύ καλό πρόσωπο προτού αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της Α2 ΕΠΣΗ. Ως θυγατρική ομάδα της Χερσονήσου δε βρήκε τους κατάλληλους πόρους, ώστε να αντέξει ολόκληρη τη σεζόν και η απόφαση της αποχώρησης, οδήγησε αρκετούς ποδοσφαιριστές της Ανάληψης σε άλλες ομάδες.

ΑΣΙΤΕΣ

Η μεγάλη απογοήτευση της Α2 ΕΠΣΗ τη φετινή σεζόν. Κανείς δεν περίμενε πως μετά τον υποβιβασμό από την Α1 ΕΠΣΗ δεν θα κατάφερνε να πάρει ούτε ένα βαθμό τη φέτος. Τα διοικητικά προβλήματα ήταν πολλά με τους ιθύνοντες της ομάδας και κυρίως τον πρόεδρο Τάκη Περογαμβράκη να παίρνει τη σκληρή απόφαση να σταματήσει τη λειτουργία του σωματείου. Αποτέλεσμα, ο απευθείας υποβιβασμός στην Β’ ΕΠΣΗ.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook