Τηγανίτης: “ΕΠΟ – ΕΠΣΗ λειτουργούν ως φοροεισπράκτορες…”

Ο Τηγανίτης εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση, και απόλυτα σωστή σε πολλά σημεία, που αναφέρεται στο περίφημο ζήτημα που αφορά τους διπλωματούχους προπονητές στα γήπεδα του τοπικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΟ Τηγανίτης

Πριν τρεις μήνες βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να διαβάσουμε μια ανακοίνωση από το Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν. Ηρακλείου (ΣΠΠΗ), όπως και την επίσημη τοποθέτηση από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου (ΕΠΣΗ). Περιληπτικά, οι προπονητές των σωματείων της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας πέραν του:
•       να έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος
•       να είναι μέλη του Συλλόγου Προπονητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου ή άλλου Συλλόγου
•       να κατέχουν Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδεται από την ΕΠΣ Ηρακλείου,
υποχρεούνται επίσης:
•       να είναι κάτοχοι ταυτότητας-διπλώματος UEFA B (και άνω) ή να κατέχουν ταυτότητα τριετίας UEFA με λήξη στις 31/12/2018.
Από του χρόνου δε, όλα τα παραπάνω θα ισχύουν και για τις ομάδες της Α2 ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Πιο συγκεκριμένα, για να μιλήσουμε και λίγο με νούμερα, το UEFA C, σαν προαπαιτούμενο του UEFA B, είναι ένα σεμινάριο 76 ωρών με κόστος 400Ε, συν 100Ε τα οποία παίρνει η εκάστοτε ΕΠΣ. Ενώ, το UEFA B διαρκεί 120 ώρες και έχει κόστος 550Ε συν 100Ε, με παράβολα επανεξέτασης 150Ε και 175Ε, αντίστοιχα. Αφορμή αυτών των ανακοινώσεων υπήρξε το γεγονός ότι 6 προπονητές ομάδων της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας δεν κατέχουν πτυχίο UEFA B (και άνω), παρ’ ότι κάποιοι απ’ αυτούς είναι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Η δομή, ο τρόπος λειτουργίας καθώς και τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Τηγανίτη, δε μας επιτρέπουν να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι σε ένα καθοριστικό ζήτημα για τη φύση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Το σκηνικό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Όπως προαναφέραμε, η απόκτηση ενός διπλώματος UEFA B και C απαιτεί δυσανάλογο χρηματικό αντίτιμο σε σχέση με τις ώρες εκπαίδευσης. Αντίθετα, η πολύχρονη εκπαίδευση σε ένα ανώτατο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα (ΤΕΦΑΑ) που περιλαμβάνει μαθήματα που αφορούν την ψυχολογία του αθλητή, πρώτες βοήθειες και εξειδίκευση στο άθλημα του ποδοσφαίρου, δεν τυγχάνει της ίδιας αναγνώρισης. Με απλά λόγια, μας λέτε κύριοι του ΣΠΠΗ ότι κάποιος που σπουδάζει 4 χρόνια με αυτές τις γνώσεις και ειδίκευση στο ποδόσφαιρο δεν είναι ικανός να προπονεί, ενώ είναι ικανός κάποιος με πληρωμένη πιστοποίηση 196 ωρών; O ΣΠΠΗ, στο βωμό της νομιμότητας, εκθέτει τους συναδέλφους του, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση συντεχνιακών και ελιτίστικων λογικών. Η ταύτιση της ΕΠΣΗ με τέτοιου είδους πρακτικές μας αποδεικνύει ότι για κάποιους το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καλοστημένη επιχείρηση, με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.

Τελικά ποιός είναι ο ρόλος της ΕΠΣΗ, και κατ’ επέκταση της ΕΠΟ, που αντί να ενισχύουν τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, λειτουργούν ως αυτόκλητοι φοροεισπράκτορες; Είναι ρόλος της ΕΠΣΗ, και της κάθε ΕΠΣ, να προάγουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην περιφέρεια τους; Η διάλυση ομάδων κάθε χρόνο για οικονομικούς λόγους, η έλλειψη ενωσιακού γηπέδου, η μη παραχώρηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο στα ερασιτεχνικά σωματεία όσο και στο σύνολο των πολιτών, δείχνουν ότι ο ρόλος της δεν είναι αυτός που θα έπρεπε.

Απο την άλλη εμείς ως Τηγανίτης προτιμάμε ανθρώπους διατεθειμένους να αφιερώσουν ουσιαστικό και παραγωγικό χρόνο στον τομέα του ποδοσφαίρου. Ανθρώπους ικανούς να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο. Ανθρώπους που κάνουν το χόμπι τους τρόπο ζωής και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά. Ανθρώπους που θα προωθούν την ευγενή άμιλλα, τις αξίες του αθλητισμού και όχι ανθρώπους που θα βλέπουν τους νεαρούς αθλητές ως μετοχές στο χρηματιστήριο. Δεν θέλουμε προπονητές ρομπότ ,θέλουμε προπονητές δασκάλους. Δεν θέλουμε προπονητές τσιράκια, θέλουμε ανθρώπους ανιδιοτελείς στους οποίους γονείς μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους και αυτά τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Δυστυχώς μέσω αυτών των εξετάσεων (επι πληρωμή) τίποτα απο τα παραπάνω δεν είναι εξασφαλισμένο.

Όλα αυτά έρχονται να ενισχύσουν την υπάρχουσα γνώμη που έχουμε τόσο για την ΕΠΟ, όσο και για την διοργανώτρια αρχή του τοπικού πρωταθλήματος, ΕΠΣΗ. Παραγοντιλίκια, κλίκες, επενδύσεις, δούναι και λαβείν. Θεωρούμε ότι όσοι αγαπούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο οφείλουν να πάρουν θέση στο εν λόγω ζήτημα. Όσο και αν πιστεύουν μερικοί οτι οι συγκεκριμένες εξελίξεις αφορούν μόνο την Α κατηγορία του τοπικού, αργά η γρήγορα θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Είμαστε βέβαιοι οτι δυστυχώς η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου πρόκειται να επηρεάσει αργά η γρήγορα και τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ήρθε ο καιρός να πάρουμε το ποδόσφαιρο στα.. πόδια μας.
Γενική Συνέλευση Τηγανίτη

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook