listen live
ακούτε τώρα: 18.00-19.00

ΑΝΤί (Σπύρος Αλεξάκης)

listen live
ακούτε τώρα: 18.00-19.00

ΑΝΤί (Σπύρος Αλεξάκης)

ακολουθεί: 19:00-20:00

"Κορίτσια για Μπάλα" - Αντζελίνα Μαυράκη και Ειρήνη Άγα

e-radio logo

Ρώτα τον Κατρούγκαλο

Φίλοι με ρωτούν τι γίνεται με το site μου το medzine.gr. Ρωτήστε τον Κατρούγκαλο παιδιά. Η φορολογική πολιτική του Σύριζα για το γονάτισμα των αυτοαπασχολούμενων δεν έτυχε,απλά πέτυχε. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

Είχα φτιάξει ένα ιατρικό site,καλό -πιστεύω- για τα κρητικά δεδομένα,με άρθρα εκλαϊκευμένα μεν,σοβαρά δε,από ξένα κυρίως περιοδικά.
Σκοπός του site αυτού ήταν να διαφημίσει ανθρώπους του χώρου της υγείας στην Κρήτη και να καλύψει ένα κενό στην ενημέρωση,που υπήρχε στο νησί στον συγκεκριμένο τομέα.

Όλα αυτά τα όμορφα σχέδια είχαν γίνει φυσικά πριν τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου.
Τότε που έπαιρνες εξαίρεση από το ΤΕΒΕ έχοντας μια άλλη παράλληλη ασφάλιση.
Και με αυτό τον τρόπο απέφευγες το βαρύ χαράτσι,που στις μέρες μας πια μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των κερδών σου,στην καλή περίπτωση που θα κάνεις κάτι στη σημερινή Ελλάδα και θα μπορέσεις να βγάλεις κέρδος.

Γιατί σήμερα υπάρχει κάποιος που έχει μια κάποια ιδέα και θέλει να ξεκινήσει να την δουλεύει.
Ένας startupper δηλαδή που λένε και  οι μορφωμένοι άνθρωποι.
Μέχρι πριν την εποχή Κατρούγκαλου είχε τη  δυνατότητα αν ήταν ασφαλισμένος σε κάποια άλλη δουλειά,να μπορεί να αποφύγει το ΤΕΒΕ (ή ΟΑΕΕ σήμερα)  και να πέσει στην πιάτσα,που από μόνη της πια είναι μια άδεια λίμνη και να κολυμπήσει για να πιάσει ό,τι μπορεί να πιάσει.
Όχι.

Όλα αυτά παλιότερα.Από τις μεταρρυθμίσεις Κατρούγκαλου και μετά δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο.Δεν είμαστε κανένα κράτος καφενείο εδώ πέρα.
Εδώ αν θέλεις να δουλέψεις μια ιδέα,θα πρέπει να βγάλεις το κορμί σου στη βιομηχανία του σεξ για να πληρώσεις το κράτος,για υπηρεσίες που δε σου παρέχει και για λόγους που αδυνατείς να κατανοήσεις.
Ή εναλλακτικά να μην υλοποιήσεις αυτή την ιδέα ή ακόμη χειρότερα να κλείσεις την επιχείρηση που είχες,κυρίως αν είναι παροχής υπηρεσιών και τη δούλευες μόνος σου.

Να το πούμε απλά,υπάρχει ένας πόλεμος,ένα πογκρόμ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες,τους αυτοαπασχολούμενους,τους ανθρώπους που δουλεύουν για την «πάρτη» τους.
Από τον ελεύθερο επαγγελματία-επιστήμονα,μέχρι τον τεχνίτη ή τον «σταρτάπερ» που -ξαναλέμε- θέλει να δουλέψει μια νέα δική του ιδέα.

Γιατί γίνεται λοιπόν αυτός ο πόλεμος;
Περιμένει ο Κατρούγκαλος,η κυβέρνηση,η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΔΝΤ ότι έχουν τόσο λίπος αυτές οι επαγγελματικές ομάδες που θα μπορεί αν καεί να σώσει την ελληνική οικονομία;
Ας είμαστε σοβαροί.
Το μόνο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να κλείνουν τα μπλοκάκια και ο ελεύθεροw επαγγελματίαw να δουλεύει στη ζούλα,μαύρα,χωρίς απόδειξη,χωρίς ασφάλιση,χωρίς έσοδα για το κράτος.
Όχι γιατί το θέλει ο ίδιος αλλά γιατί το κράτος τον ανάγκασε.

Η Ελλάδα πριν την κρίση είχε «υπερβολικά πολλούς δημοσίους υπαλλήλους και υπερβολικά πολλούς αυτοαπασχολούμενους».Η φράση είναι εντός εισαγωγικών γιατί έτσι παρουσίαζαν οι ξένοι την κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας πριν μια δεκαετία.
Αυτό το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο έπρεπε λοιπόν να αποδομηθεί και να πάμε σε μια Ελλάδα που η πλειοψηφία του κόσμου θα δούλευε για ελάχιστα χρήματα σε μεγάλες επιχειρήσεις ή  θα την έβγαζε με 6μηνες συμβάσεις σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα,επιδοτούμενες από κονδύλια της ΕΕ.

Εσύ και το μπλοκάκι σου λοιπόν,εσύ ο ελεύθερος επαγγελματίας,ο επιστήμονας με  το γραφείο/ιατρείο σου,όπως και ο δημόσιος υπάλληλος,ο αγρότης ή ο εισοδηματίας (στην Ελλάδα η τελευταία ομάδα ήταν πολυάριθμη) έπρεπε να πάψεις να υπάρχεις.
Και έτσι έγινε.
Γιατί «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».