listen live
ακούτε τώρα: 16:00-18:00

Σύνδεση με Real fm (Γιώργος Γεωργίου)

listen live
ακούτε τώρα: 16:00-18:00

Σύνδεση με Real fm (Γιώργος Γεωργίου)

ακολουθεί: 18.00-20.00

ΑΝΤί (Σπύρος Αλεξάκης)

e-radio logo

Χανιώτες

Λόγω του παιχνιδιού στα Χανιά το Σάββατο είχαμε αναζωπύρωση της παλιάς κόντρας.Έχουν κι αυτοί τα δίκια τους,έχουμε κι εμείς στο Ηράκλειο τα δικά μας. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο athleticradio.gr

[Φωτό: Χάρτης της Ενετοκρατούμενης Κρήτης. «Regno di Candia» γράφει πάνω-πάνω,που σημαίνει «Βασίλειο του Χάνδακα». Αφού μιλάμε για «ιστορικές πρωτεύουσες» και μη…]

Τεταμένη πάλι η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ηράκλειο και Χανιά λόγω του σαββατιάτικου παιχνιδιού μεταξύ ΑΟΧ Κισσαμικού και ΟΦΗ.
Κάθε τόσο και εξαιτίας μιας ασήμαντης αφορμής,τη μια για το Εφετείο,την άλλη για τα εκθέματα του αρχαιολογικού Μουσείου,την παράλλη για ένα ποδοσφαιρκό παιχνίδι,βγαίνει στην επιφάνεια η κόντρα Ηρακλείου-Χανίων,που κρατάει χρόνια.
Αιώνες δηλαδή.Αρκεί να διαβάσει κανείς τους ξένους περιηγητές από το μεσαίωνα και μετά,που ήρθαν στην Κρήτη και κατέγραψαν ήθη και έθιμα και θα καταλάβει το πόσο παλιά είναι η κόντρα,που όμως ούτε μοναδική είναι,αφού τοπικές κόντρες πόλεων υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη,ούτε και η πιο σκληρή,όπως ίσως νομίζουν διάφοροι εκτός νησιού.
Σαν εκείνο τον υπουργό που έλεγε κάποτε,πριν καμιά δεκαετία,ότι έτσι και γίνει το Εφετείο στο Ηράκλειο,θα χυθεί αίμα.Τελικά το Εφετείο έγινε και δε χύθηκε απολύτως τίποτα.

Η κόντρα λοιπόν που δεν έχει ούτε θρησκευτικά,ούτε κοινωνικά αλλά ούτε και…εθνοφυλετικά κριτήρια.
Οι πληθυσμοί των δύο πόλεων δηλαδή δεν έχουν άλλη καταγωγή,άλλα έθιμα,άλλη θρησκεία κτλ
Ούτε καν η μία πόλη βρίσκεται στο βουνό και η άλλη στη θάλασσα.
Το μόνο θέμα τριβής είναι το ποια ήταν η πρωτεύουσα.»Ήταν» γιατί σήμερα ξέρουμε ποια είναι.
Η διαφωνία είναι στο παρελθόν.

Εμείς δε θα μπούμε στη διαδικασία να πάμε πίσω στην ιστορία του νησιού για να δούμε πότε ήταν πρωτεύουσα του τα Χανιά και πότε το Ηράκλειο.
Οι Χανιώτες πιστεύουν ότι είναι η «ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης»,χωρίς ποτέ να μας ξεκαθαρίζουν από πότε ορίζουν οι  ίδιοι την απαρχή της κρητικής ιστορίας.
Αν εννοούν από τα μέσα του 19ου αιώνα,όταν και μεταφέρθηκε όντως το πασαλίκι λόγω ενός μεγάλου σεισμού, από το Ηράκλειο (τότε Μεγάλο Κάστρο ή Καντιγιέ) στα Χανιά,τότε ναι,έχουν δίκιο.
Αν όμως πάρουμε συνολικά την ιστορία της Κρήτης,τότε τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Καταρχάς να πούμε ότι υπήρξαν μακρές περίοδοι στην ιστορία,που η Κρήτη δεν ήταν ένα ενιαίο κρατικό σύνολο ώστε να έχει μία πρωτεύουσα πόλη.
Πρωτεύουσα είχε συνήθως όταν ήταν μέρος ενός ευρύτερου κράτους.
Της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας,ας πούμε.Της Βυζαντινής,της Οθωμανικής ή της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.
Σε όλες αυτές τις περιόδους η πρωτεύουσα βρισκόταν είτε στο σημερινό Ηράκλειο,είτε στην ευρύτερη περιοχή του (πχ Γόρτυνα).
Με εξαίρεση,ξαναλέμε,την περίοδο από τα μέσα του 1800 μέχρι και την περίοδο της Χούντας,που η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στα Χανιά.Μετά δημιουργήθηκε η Κρητική Πολιτεία και στη συνέχεια ήρθε η Ένωση με το Βασίλειο των Αθηνών και τα Χανιά παρέμειναν πρωτεύουσα,δηλαδή το σημείο που εκεί βρίσκονταν οι κεντρικές υπηρεσίες,παρότι και σαν νομός και σαν πόλη το Ηράκλειο ήταν πάντα μεγαλύτερο.

Και αυτό είναι το λογικό.
Λόγω γεωγραφικής θέσης,λόγω του  πεδινού και ημιπεδινού της ενδοχώρας του,λόγω του ότι είναι  το πέρασμα από το Αιγαίο για το Κρητικό πέλαγος.
Δε θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβεις.

Βέβαια όταν εσύ ζεις σε μια πόλη που σου λένε από τότε που θα γεννηθείς ότι είσαι υπέροχος και τέλειος και ότι κάποιοι άλλοι εκεί στα «ανατολικά» σε κλέβουν,σε αδικούν και σε εκμεταλλεύονται,τότε τα συνθήματα στο γήπεδο είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις.

Όταν είσαι αγρότης των Χανίων και κάνεις συλλαλητήριο για τις επιδοτήσεις που δεν έχει πάρει και έχει βγει ο αντινομάρχης σου (μιλάμε για δεκαετία του ’90) και σου λέει μπροστά στις κάμερες ότι τα λεφτά σου τα έχουν φάει «εκεί στα ανατολικά».Την ίδια στιγμή βέβαια που ούτε στα «ανατολικά» έχουν πάρει δίφραγκο οι εκεί αγρότες.Όταν έχουμε τέτοια σκηνικά λοιπόν,τότε πώς να μη φορτώσει ο άλλος αρνητικά;

Όταν ακούει το νομάρχη του (ιστορία 15χρόνων πίσω) να υποδέχεται τους επίσημους από Αθήνα με την φράση «καλώς ήρθατε στην ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης»,τι να σκεφτεί ο τελευταίος κάφρος χουλιγκάνος; «Ήμασταν πρωτεύουσα και τώρα είναι το Ηράκλειο».Αυτό θα σκεφτεί και θα βρίσει εν χορώ.

Όταν βλέπει στην τηλεόραση,στο τοπικό του κανάλι,μεγάλο πολιτικό της Ελλάδας,Χανιώτη πολιτικό,να λέει ότι «εδώ (στα Χανιά δηλαδή) είχαν διαλέξει να φτιάξουν οι Ενετοί την πρωτεύουσα τους»,τι να σκεφτεί;
«Μας έκλεψαν την πρωτεύουσα οι Καστρινοί,θα σκεφτεί». Δε θα κάτσει να ανοίξει ένα βιβλίο και να δει ότι η Ενετοκρατία στο νησί διήρκεσε σχεδόν 5 αιώνες και ότι σε όλο αυτό το διάστημα το Βασίλειο της Κρήτης λεγόταν «Regno di Candia» (Βασίλειο της Κάντια,δηλαδή του Ηρακλείου).
Αυτό προϋποθέτει διάβασμα,ψάξιμο,ελεύθερο χρόνο που θα τον διαθέσει σωστά και δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απλά βαριέται να το κάνει.
Οπότε η προπαγάνδα μπορεί να στηριχθεί πάνω σε αυτό το δεδομένο,στη βαρεμάρα του μέσου ανθρώπου να σκεφτεί.

Με βάση λοιπόν αυτά που λέει στους Χανιώτες η τοπική ιντελιγκέντσια (διανόηση) ,νομίζω ότι και καλά μας φέρονται.Αν υπήρχε η αντίστοιχη προπαγάνδα στο Ηράκλειο για τους Χανιώτες,θα είχαμε θρηνήσει θύματα.Τουλάχιστον οι Χανιώτες απλά μας βρίζουν.
Μην κάνουμε παράπονα.

Κλείνουμε με την αποκατάσταση της αλήθειας.
Η ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης είναι η Γόρτυνα και λιγότερο ιστορική τα Χανιά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η σημαντικότερη πόλη -σχεδόν πάντα- της Κρήτης βρισκόταν στην περιοχή του Ηρακλείου.Το γιατί το εξηγήσαμε πιο πάνω,αν και δε θα έπρεπε,ο κάθε νοήμων άνθρωπος θα το καταλάβαινε και χωρίς εξήγηση.