listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Να φύγετε,να πάτε αλλού…

Το «ελληνικό παράδοξο» είναι να επιμένουν να σε «σώσουν» όλοι εκείνοι που σε έφεραν σ’αυτή την κατάσταση.Παλαιοκομματικοί σχηματισμοί και πολιτικοί της προμνημονιακής εποχής των τροφαντών αγελάδων ,που απαιτούν να συνεχίσουν να διατηρούν την καρέκλα τους. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

«Γιατί τέτοιο μίσος με το ΠΑΣΟΚ;»
Ήταν το ρεζουμέ των μηνυμάτων που δέχτηκα από χτες το απόγευμα,όταν με το «δεν ζωντανεύουν οι νεκροί» έκανα το αφιέρωμα μου κι εγώ σαν πολίτης στο Reunion των πράσινων εκσυγχρονιστών για την εκλογή νέας ηγεσίας στην «Κεντροαριστερά» (πάντα σε εισαγωγικά).

Μια απάντηση λοιπόν την χρωστάω σε όλους εκείνους που ενώ έφεραν τη χώρα εδώ που είναι σήμερα,έχουν και την απαίτηση να συνεχίζουν να είναι στα πράγματα,λες και βρισκόμαστε ακόμη πριν το 2010.

Ελληνική κρίση

Ας μην μπούμε στη διαδικασία να πούμε ποιος έφταιξε για την ελληνική κρίση.
Ήταν πολυπαραγοντική έτσι κι αλλιώς και δεν ήταν μόνο ελληνική.
Ήταν μια κρίση του συστήματος,όπως τόσες άλλες στο παρελθόν,απ’αυτές που παράγει ο ίδιος ο καπιταλισμός σαν σύστημα.
Βέβαια θα μπορούσαμε την κρίση αυτή που είναι διεθνής,εμείς να την βιώσουμε με πιο ήπιο τρόπο και όχι με την ολική καταστροφή που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε στην Ελλάδα της τελευταίας 8ετίας.
Εκεί λοιπόν είναι και οι ευθύνες της άρχουσας τάξης της χώρας και κυρίως των παλαιοκομματικών πολιτικών σχηματισμών.
Του ΠΑΣΟΚ δηλαδή κυρίως αλλά και της ΝΔ σε δεύτερο βαθμό.
Λέμε σε δεύτερο βαθμό γιατί το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε περισσότερα χρόνια,γιατί είχε μεγαλύτερη δύναμη στην κοινωνία,γιατί μπορούσε να περάσει ευκολότερα τις πολιτικές του,αφού έλεγχε τους συνδικαλιστές και τα ΜΜΕ.
Γιατί στο φινάλε όλες τις μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα τις πήρε το ίδιο.
Εκτός από την είσοδο μας στην ΕΟΚ,που όμως ούτε εμπόδισε αλλά και ούτε άλλαξε,ενώ είχε όλη την ευχέρεια να το κάνει με το 48% που πήρε το 1981.

Από κει και πέρα όλες οι πολιτικές που διαμόρφωσαν την ελληνική κοινωνία των τελευταίων 40 χρόνων ήταν πολιτικές ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή αλλά αν το ΠΑΣΟΚ είχε διαφορετική άποψη από εκείνη των Βρυξελλών γιατί ποτέ δεν έθεσε θέμα αποχώρησης μας από την ΕΕ;
Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα υπήρξε το πιο πειθήνιο μέλος της Ένωσης,αν εξαιρέσει κανείς τις πρώτες 100 ημέρες του Αντρέα το ’81-82,που εφάρμοσε την πολιτική του VETO μέχρι να μας δώσει η ΕΟΚ τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και από κει και πέρα να μην αρθρώσουμε ποτέ ξανά κουβέντα κριτικής για το πού πάει η Ευρώπη αυτή.

Των ανοιχτών συνόρων.Της νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης,χωρίς πολιτική ενοποίηση.
Χωρίς δημοκρατία αφού κανένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν αποτελείται από εκλεγμένα μέλη.
Χωρίς διαφάνεια,αφού για αυτό το γραφειοκρατικό τέρας που έχει έδρα στις Βρυξέλλες οι λαοί της Ευρώπης δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα.Ούτε για τις δομές του,ούτε για τις αποφάσεις που παίρνει,αν και συνήθως τις τελευταίες τις νιώθουν στο πετσί τους,χρόνια αφότου έχουν παρθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παλαιοκομματικοί go home!

Η κρίση λοιπόν που ήταν μία κρίση του συστήματος,πρώτα απ’όλα,θα ερχόταν και στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς,όποιος κι αν την κυβερνούσε τα προηγούμενα χρόνια.
Δε θα ερχόταν όμως με αυτή την ένταση και με αυτές τις κοινωνικές συνέπειες.
Γι’αυτό ευθύνεται η πολιτική τάξη της Μεταπολίτευσης,με κύριο εκφραστή της το ΠΑΣΟΚ,το οποίο ήταν αυτό που έβγαλε τη χώρα από τις αγορές και έφερε το ΔΝΤ και τον μηχανισμό «στήριξης».
Ψήφισε το PSI και όλα τα μνημόνια (ακόμη κι εκείνο του Αλέξη).

Συνεπώς αν νοιάζεται για τη Δημοκρατία,όπως δηλώνουν τα στελέχη του, και δε θέλει να τη βάλει σε περαιτέρω κίνδυνο,θα πρέπει να μαζευτεί στο καβούκι του.
Βασικά όλο το μεταπολιτευτικό πολιτικό προσωπικό (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) θα έπρεπε ήδη -διακριτικά- να είχε αποσυρθεί.
Όπως έχει γίνει πολλές φορές σε άλλες χώρες.
Για παράδειγμα στη γειτονική μας Ιταλία μετά την υπόθεση «καθαρά χέρια» στις αρχές του ’90.
Το σοσιαλιστικό κόμμα του Κράξι και οι χριστιανοδημοκράτες του Αντρεόττι αυτοδιαλύθηκαν και όλα τα  πρωτοκλασάτα στελέχη τους έφυγαν από την πολιτική.

Αντίθετα σε μας κι ενώ έχει καταρρεύσει το σύμπαν έχουμε τις ίδιες φάτσες,των ίδιων πολιτικών με τα ίδια κόμματα να πηγαινοέρχονται στη Βουλή και στα τηλεοπτικά πάνελ,σαν να μην έχει γίνει τίποτα την τελευταία 8ετία.Σαν να μην έχουν καμία ευθύνη που άλλαξε η ζωή (προς το χειρότερο) εκατομμυρίων Ελλήνων και ενώ από τους πολίτες ζητούν συνεχώς θυσίες,οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν ούτε την καρεκλίτσα τους.

Αφήστε τα Restart λοιπόν και τις «νέες ηγεσίες» και αδειάστε μας τη γωνιά.
Είναι το μόνο που έχετε να κάνετε πια για τη χώρα.