Ποτέ ξανά τελικοί στο Ηράκλειο

Ο Μανώλης Σαρρής γράφει στο blog του στο athleticradio.gr για τους τελικούς που δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στην πόλη μας και πως το Ηράκλειο πρέπει να διεκδικεί ΜΟΝΟ αγώνες εθνικών ομάδων.

Ο Σπύρος Αλεξάκης τα έγραψε σωστά χθες. Έκανε λόγο για “Χουλιγκανικό τουρισμό στο Ηράκλειο” και δεν έχει άδικο. Το video που ανέδειξε χθες το athleticradio.gr και το οποίο στην συνέχεια αναδημοσιεύτηκε από τον αθηναϊκό τύπο – αλήθεια γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έπαιξε στα τοπικά ΜΜΕ; Μια κακόβουλη σκέψη που κάνω, και το παραδέχομαι, είναι ότι πιθανόν ήθελαν να περάσει στον έξω κόσμο (εννοώντας από την Κρήτη και πάνω) ότι όλα κύλησαν ομαλά στο Ηράκλειο. Δυστυχώς όμως για τους συμπολίτες μας, δεν κύλησαν όλα ομαλά. Η αλητεία και ο χουλιγκανισμός χτύπησαν ξανά. Το βίντεο, για όποιον το είδε, είναι σοκαριστικό. Οι γυναίκειες κραυγές που ακούγονται είναι τρομακτικές.

Το γεγονός από μόνο του είναι τρομακτικό και παράλληλα σοκαριστικό: Μέρα μεσημέρι, στο κέντρο του Ηρακλείου έγιναν επεισόδια τόσο μεγάλης έκτασης που από θαύμα δεν είχαμε νεκρούς! Και δεν είχαμε νεκρούς επειδή πολύ απλά οι οπαδοί της ΑΕΚ προτίμησαν να παραμείνουν στα γραφεία του συνδέσμου από το να επιδοθούν στις μάχες δρόμου που ήταν παρατεταγμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού!

Η αλητεία χτύπησε το Ηράκλειο στο κέντρο της πόλης, μαγαζιά καταστράφηκαν, περιουσίες λεηλατήθηκαν και όμως το θέμα πέρασε στα ψιλά!

Κατανοώ και (εν μέρει) αποδέχομαι την πρωτοβουλία των τοπικών αρχών για να φιλοξενηθούν διοργανώσεις στο Ηράκλειο που διαφημίζουν την πόλη και το νησί όμως το λέω με βεβαιότητα τέτοιου είδους παιχνίδια δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Ούτε στη νεολαία του Ηρακλείου, ούτε πολύ περισσότερο στην τοπική κοινωνία. Δεν πρόκειται για διεθνείς διοργανώσεις που προάγεται ο αθλητικός τουρισμός. Δεν έρχονται φίλαθλοι από ξένες χώρες που και χρήματα θα αφήσουν στην τοπική αγορά αλλά και κάτι διαφορετικό θα προσφέρουν στο Ηράκλειο. Η πόλη μας πρέπει να προσφέρεται μόνο για την διεξαγωγή αγώνων των εθνικών ομάδων ή ανάλογων εκδηλώσεων με εκείνη που διοργάνωσε η ΕΠΣΗ τον περασμένο Ιούνη όταν όλοι μας θαυμάσαμε από κοντά τους παικταράδες της Εθνικής του Euro 2004 και της μεγάλης Ίντερ.

Το Ηράκλειο είναι τυχερό που έχει αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου όμως καλό είναι να γίνονται προσπάθειες προκειμένου να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και όχι να περιοριστούμε στην εσωτερική διακίνηση αλητείας από πόλη σε πόλη. Προσέξτε να δείτε την καταγωγή όσων συνελήφθησαν. Από τους επτά συνολικά, ανάμεσα τους είναι μόλις ένας Ηρακλειώτης. Την πόλη μας επισκέφτηκαν για… τουρισμό, πέντε κάτοικοι Αθηνών και ένας Χανιώτης. Προφανώς και δεν ήρθαν για να δουν τον Κούλε ή την Κνωσσό. Ήρθαν επί τούτου για να προκαλέσουν επεισόδια.

Οι τελικοί που φιλοξενούνται στην πόλη του Ηρακλείου δεν δίνουν το κάτι παραπάνω στην πόλη μας. Και στο κάτω – κάτω, πως θεωρείται πετυχημένας ένας τελικός που γίνεται με την παρουσία, μόνο, μικρών παιδιών; Αν η ΕΟΚ και ο Βασιλακόπουλος θεωρούν ότι οι τελικοί είναι πετυχημένοι με την παρουσία μόνο μικρών παιδιών τότε το χάσαμε το κορμί. Αλλοίμονο αν γίνονταν επεισόδια και μεταξύ παιδιών! Μα, είμαστε σοβαροί;

Ή μήπως η διεξαγωγή των τελικών στο Ηράκλειο γίνεται προκειμένου να ικανοποιείται το αίσθημα ορισμένων που δεν πατούν τα πόδια τους στα γήπεδα του Ηρακλείου (επίσημων και μη) αλλά μόλις έρθουν ομάδες της Αθήνας, τρέχουν πρώτοι – πρώτοι;

Το λιγότερο αντιαισθητική είναι η εικόνα του να βλέπεις παιδιά της πόλης του Ηρακλείου να φωνάζουν ΑΕΚ και Ολυμπιακός όταν την ίδια ώρα οι τοπικοί φορείς (εδώ ευθύνη και μεγάλη έχουν οι ομάδες της πόλης) δεν κάνουν τίποτα για να έρθουν μαζικά στο “Γεντί Κουλέ” ή στο Παγκρήτιο.

Να διοργανώνονται πανηγύρια που το μόνο που κάνουν είναι να ικανοποιούν τις φιλοδοξίες του καθενός ή ακόμα και εκείνων που θέλουν να ξεφορτωθούν από πάνω τους τέτοιου είδους “κακά”, συγνώμη αλλά το Ηράκλειο δεν είναι η “χαβούζα” του ελληνικού αθλητισμού.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook