listen live
ακούτε τώρα: 08:00-10:00

Σύνδεση με Real fm- Σύνδεση με Real fm (Καμπουράκης - Λυριτζής)

listen live
ακούτε τώρα: 08:00-10:00

Σύνδεση με Real fm- Σύνδεση με Real fm (Καμπουράκης - Λυριτζής)

ακολουθεί: 10:00-12:00

Σύνδεση με Real fm - (Νίκος Χατζηνικολάου)

e-radio logo

Ο «θάνατος» του οπαδού

Ο Έλληνας οπαδός έχει δώσει δικαιώματα και αυτό δεν αμφιβάλει κανείς για αυτό. Όμως, όπως όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια, έτσι και οι οπαδοί. Ο Μανώλης Σαρρής σχολιάζει στο blog του στο athleticradio.gr την ποινή – τρόμο που θα διώξει και τους τελευταίους από τα γήπεδα.

Η είδηση της προηγούμενης εβδομάδας δεν έπαιξε και «πολύ». Πέρα από κάποιες ιστοσελίδες που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ, οι υπόλοιποι την πέρασαν στα ψιλά. Παρότι ήταν ιδιαιτέρως σοβαρή: Τιμωρία της έδρας επειδή οι οπαδοί της ΑΕΚ άναψαν καπνογόνα!

Μια ποινή που επιβάλλεται για πρώτη φορά στα χρονικά και παρότι τα τελευταία χρόνια το νομικό πλαίσιο είχε γίνει πιο αυστηρό, κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί!

Μια τέτοια τιμωρία όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα φέρει και τον «θάνατο» των οπαδών. Δεν μιλάω για εκείνους του ΟΦΗ αλλά γενικά. Είναι μια κουβέντα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Ειδικά στην Ελλάδα. Όμως στην χώρα μας ποτέ δεν φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τους οργανωμένους οπαδούς. Ποτέ μα ποτέ οι ομάδες δεν φρόντισαν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με τους οπαδούς αλλά πάντα τους χρησιμοποιούσαν για τους δικούς τους σκοπούς. Ποτέ δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν το υγιές κομμάτι των οργανωμένων και να αναδείξουν το καθαρό πρόσωπο τους.

Το πιστεύω ακράδαντα ότι οι ομάδες έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη, από όλους τους εμπλεκόμενους, για το πως συμπεριφέρονται οι οπαδοί τους. Άλλες τους πληρώνουν για να κάνουν τα καλά ή τα κακά παιδιά και άλλες τις χρησιμοποιούν για ακόμα πιο σκοτεινούς σκοπούς.

Ο πανικός που έπιασε τις ομάδες μετά την τιμωρία της ΑΕΚ είναι αποτέλεσμα των δικών τους εγωιστικών λόγων για το πως θα σώσουν τους εαυτούς τους και όχι επειδή σκέφτονται τον κόσμο τους.

Οπαδός=Αλήτης;
Αυτή είναι η τάση που επικρατεί στην Ελλάδα. Μια ματιά να δείτε στα σχόλια που γίνονται στα social media από, ντεμέκ οπαδούς που ξέρουν να κατηγορούν μόνο, είναι αρκετά για να βγάλετε ένα, πρώιμο, συμπέρασμα. Όμως οι οπαδοί όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων δεν είναι ίδιοι. Συναναστρέφομαι με αρκετούς οργανωμένους, αρκετοί εξ αυτών είναι φίλοι μου για δεκαετίες ολόκληρες. Και υπερηφανεύομαι που είναι φίλοι μου. Εσύ φίλε αναγνώστη δεν ξέρεις πόσο σημαντικό είναι για έναν οπαδό να αφήνει την δουλειά του, την οικογένεια του, το σπίτι του και να τρέχει στο γήπεδο για να περνάει ώρες ατελείωτες πριν το παιχνίδι αλλά και μετά το τέλος του.

Και φτάνουμε στο 2017 όπου το πρόβλημα για τις ποδοσφαιρικές αρχές είναι τα καπνογόνα. Το πανό των οπαδών του ΟΦΗ από ένα παιχνίδι του «Γεντί Κουλέ» είναι χαρακτηριστικό. Πλέον τα καπνογόνα θεωρούνται «εγκλήματα» όταν οι ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων παραμένουν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και κυρίως μακρυά από την Αστυνομία.

Τέτοιου είδους μέτρα απλά πάνε ένα βήμα πιο κοντά προς τον «θάνατο» των οπαδών. Των οργανωμένων. Εκείνων που κάθε Κυριακή φροντίζουν να δίνουν όλο τους το είναι για να δημιουργούν ωραίες ατμόσφαιρες με καπνογόνα, χαρτάκια, κορεό και πολλά, πολλά, συνθήματα.

Με αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εικόνες όπως οι παρακάτω θα αρχίσουν να σπανίζουν και τότε θα κάθονται όλοι να κλαίνε και να λένε που πήγε ο κόσμος…