Μια ψύχραιμη ματιά στην «αλήθεια» της αδειοδότησης…

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Στον κόσμο του ΟΦΗ υπάρχει ένας πανικός αυτήν την εποχή στο θέμα της αδειοδότησης. Πολλοί φίλαθλοι του ΟΦΗ έχουν την αίσθηση ότι κάποιοι «κάτι» τους κρύβουν και εκφράζουν «ανοιχτά» τις ενστάσεις τουw για το «μήπως η ομάδα έχει χάσει το τρένο και δε μας το λέτε καθαρά και ξάστερα;». Ας επιχειρήσουμε να […]

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Στον κόσμο του ΟΦΗ υπάρχει ένας πανικός αυτήν την εποχή στο θέμα της αδειοδότησης. Πολλοί φίλαθλοι του ΟΦΗ έχουν την αίσθηση ότι κάποιοι «κάτι» τους κρύβουν και εκφράζουν «ανοιχτά» τις ενστάσεις τουw για το «μήπως η ομάδα έχει χάσει το τρένο και δε μας το λέτε καθαρά και ξάστερα;».

Ας επιχειρήσουμε να δούμε λίγο ψύχραιμα αυτήν την ιστορία, χωρίς καμία πρόθεση να παρακάμψουμε τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν σχηματιστεί.

Η αδειοδότηση δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν κάποια έντυπα, μέσα από το ρεπορτάζ τους. Ο κόσμος διαβάζει εφημερίδες για να ενημερωθεί και ακούει από τα ραδιόφωνα τις συζητήσεις για να μπορέσει να σχηματίσει άποψη. Το ερώτημα είναι όμως κατά πόσο όλοι εμείς που εδώ και καιρό ασχολούμαστε–σχεδόν καθημερινά-με το ζήτημα αυτό, μπορούμε να προσεγγίσουμε την «αλήθεια».

Τα πράγματα είναι απλά. Αν η τριμελής επιτροπή ασχοληθεί με «το γράμμα του νόμου» με την υπόθεση του ΟΦΗ, τότε η κρητική ομάδα έχει πράγματι σοβαρό πρόβλημα. Οι ημερομηνίες είναι σχεδόν καταδικαστικές. Οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει. Το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης αυτής δεν έχει «τακτοποιηθεί».

Δεν είναι όμως μόνο ο ΟΦΗ που ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής, ομάδες που έχουν πολλαπλάσιες οφειλές από τον ΟΦΗ σε τρίτους και δημόσιο, έχουν «καθαρή» τη συνείδησή τους; Είναι εντάξει; Kαι αν ναι, πώς αποδεικνύεται αυτό; Είναι αρκετή μια καθησυχαστική «δήλωση» ενός προέδρου ή ενός «διαχειριστή» μιας ΠΑΕ για να κλείσει το θέμα; Αν πράγματι αυτή η επιτροπή θελήσει να προσεγγίσει την υπόθεση της αδειοδότησης με το «γράμμα του νόμου», έχω την αίσθηση ότι πολλές ομάδες από το χρεοκοπημένο Ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρουν τον μπελά τους.

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Είμαστε έτοιμοι σαν «ποδοσφαιρική κοινωνία» να δεχθούμε μια τέτοια απόφαση; Να «καταδικαστεί» για παράδειγμα μια «μεγάλη» ομάδα και όλος αυτός ο κόσμος που την ακολουθεί; Είναι έτοιμοι οι πολιτικοί φορείς, να δηχθούν το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, σε μια εποχή κοινωνικής «έντασης» στη χώρα λόγω της οικονομικής κατάστασης;

Είναι σαφές ότι όλες οι προβληματικές ομάδες αυτή την εποχή επιχειρούν να «οχυρωθούν» πολιτικά απέναντι στο ζήτημα της αδειοδότησης. Το ίδιο θα κάνει και ο ΟΦΗ, με όποιες δυνάμεις διαθέτει. Εκεί εντοπίζω και τις μεγαλύτερες ελπίδες του να τη βγάλει καθαρή.

Πέρσι, ο Ηρακλής προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «σε μια νύχτα», κάλυψε «τρύπες» που φαινόταν αδύνατο να καλυφθούν και τελικά έχοντας και την στήριξη κυβερνητικών στελεχών, κατάφερε να κάμψει όλες τις ενστάσεις και να πετύχει το στόχο του, την ώρα που όλοι τον είχαν καταδικασμένο.

Ποιος μας λέει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και φέτος. Οι «διαρροές» για την αυστηρότητα με την οποία θα δει το θέμα η Επιτροπή δεν είναι αρκετές για να μας πείσουν και για τη σοβαρότητα της διαδικασίας.

Για όλα αυτά θεωρώ, λοιπόν, ότι ο ΟΦΗ, αν και προβληματικός, δεν είναι «χαμένος». Και αν ο ΟΦΗ πρέπει να ανησυχεί (που ανησυχεί) δεν βλέπω το γιατί δεν πρέπει να ανησυχούν και άλλες ομάδες, που είναι δεδομένο ότι έχουν πιο σοβαρά προβλήματα από αυτόν.

Θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή που θα μελετήσει τους φακέλους και θα δει το «μέγεθος» του προβλήματος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, δε θα αναζητήσει απλά κάποια εξιλαστήρια θύματα, αλλά θα δει την υπόθεση «συνολικά».

Αν δηλαδή έχει το σθένος να εφαρμόσει τους νόμους, τότε θα πρέπει να το κάνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορεί; Απρίλης-Μάης κοντά το θέρος…

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται στην Athletic Press(18/4)

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook