Γιαννουλάκης: «Πάμε να τις κλείσουμε τις διαφορές με την πρωτεύουσα με λάθος τρόπο»

Ο πρόεδρος του Εργοτέλη, Βαγγέλης Γιαννουλάκης, μίλησε στο Αthleticradio.gr για τη ομάδα του αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στο Κρητικό μπάσκετ.

Ο Εργοτέλης έκανε τον απολογισμό του για το 2017/2018 και πια έχει βάλει… πλώρη για το σχεδιασμό της χρονιάς που έρχεται. Ο πρόεδρος της ομάδας, Βαγγέλης Γιαννουλάκης  ανέφερε στο Athleticradio πως ακριβώς «στήνεται» σύνολο του προκειμένου να καταφέρει αυτή τη φορά η ομάδα να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες. Εκτός αυτού, ο ισχυρός άνδρας των «κιτρινόμαυρων» ανέλυσε όλα όσα διαδραματίζονται στο Κρητικό μπάσκετ, αλλά και αυτά που θα βοηθούσαν προκειμένου να βελτιωθεί το άθλημα στο νησί να αγγίξει την αίγλη που έχει στην πρωτεύουσα.

 

«Να επιστρέψουμε στις εθνικές κατηγορίες»

 

Ο απολογισμός που έκανες στο τέλος της φετινής αγωνιστικής σεζόν έκρυβε μια δυσαρέσκεια. Ο λόγος ήταν καθαρά για το γεγονός ότι ο Εργοτέλης δεν επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίες ή και για κάτι άλλο;
«Υπήρξε πίκρα. Υπήρξε πίκρα γιατί φτάσαμε πολύ κοντά και τελικά δεν είπαμε… νερό, γι’ αυτό. Δυσαρέσκεια γιατί αποτύχαμε να κάνουμε κάτι όχι, αλλά υπήρξε στεναχώρια σίγουρα».

 

Τελικά ήταν θετική η απόφαση που πήρες πέρσι,  δηλαδή ο Εργοτέλης να παίξει στο τοπικό πρωτάθλημα και όχι στις εθνικές κατηγορίες;
«Ήτανε μια συνολική απόφαση μιας και κουβεντιάστηκε στο συμβούλιο του ερασιτέχνη. Δεν ήταν δική μου αυτό κάθε αυτό. Νομίζω ότι κάναμε μια καινούρια αρχή. Καταφέραμε αρκετά πράγματα. Ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μερικά ακόμα. Αλλά γενικά νομίζω ότι λειτούργησε θετικά».

 

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία που κρατάς από τη σεζόν που πέρασε;
«Καταρχάς στην δικιά μου την ομάδα είδα παιδιά, τα οποία είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής και είχαν απομακρυνθεί από την ομάδα να επιστρέφουν. Είδα παιδιά τα οποία με τον καιρό μετά από νίκη εκτός έδρας να τραγουδάνε στο λεωφορείο και να γίνεται χαμός, που είχα να το ζήσω αρκετό καιρό. Έγιναν παιχνίδια στη σειρά με τον Κύδωνα, τα οποία και βάζω στα θετικά, που μας είχαν ξεγραμμένους και νομίζω ότι τα καθαρίσαμε πολύ δίκαια και πολύ άνετα. Είδα ξανά την ανδρική ομάδα να παίζει σε ένα γήπεδο κατάμεστο στα παιχνίδια των τελικών. Στους τελικούς με το Δειλινό και χωρίς να θέλω να μειώσω την προσπάθεια της ομάδας του Δειλινού και τα παιδιά του Δειλινού, νομίζω ότι αυτό ήταν μια επιτυχία σε μεγάλο βαθμό, που πιστώνεται στην παρουσία του Εργοτέλη. Αυτά είναι τα καλά που πρέπει να κρατήσουμε.
Στα αρνητικά βάζω κάποια λάθη αγωνιστικά και τις ήττες που δεν ήταν και πολλές βέβαια. Πολλές φορές από τις ήττες βλέπεις πράγματα που σου δίνουν μια θετική αύρα και αυτό είναι που ψάχνεις».

 

Υπάρχει πλάνο για τη νέα σεζόν;
«Υπάρχει πλάνο για τη νέα σεζόν. Κρατήσαμε τον ίδιο προπονητή, τον Γιάννη Βισκαδουράκη. Εκτιμήσαμε ή εκτίμησα αν θέλεις καλύτερα τα θετικά στοιχεία που είδα στην προσπάθεια της ομάδας. Ο Γιάννης είναι ένας προπονητής, ο οποίος δουλεύει πολύ στο γήπεδο. Και εκείνος ωριμάζει και μεγαλώνει μαζί με την προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος. Και αυτό ταιριάζει στον Εργοτέλη. Έχει φιλοδοξία, έχουμε και εμείς φιλοδοξία και όπως  έγραψα κ’ όλας, θέλουμε να ξαναγίνουμε δυνατή ομάδα. Να επιστρέψουμε στις εθνικές κατηγορίες, αλλά να επιστρέψουμε με δικό μας πύρινα παικτών και παιδιά που έχουν περάσει από τη ομάδα και παιδιά που θα είναι από εδώ».

 

Έχεις δώσει «εν λευκό» την επιλογή των παικτών στο Βισκαδουράκη, παρόλα αυτά νομίζω ότι εν τέλει εσύ αποφασίζεις για το ποιος παίκτης θα έρθει στον Εργοτέλη ή κάνω λάθος;
«Έχω άποψη και εγώ. Θα γίνουν κουβέντες με παιδιά που είναι να έρθουν στην ομάδα. Τα παιδιά που ήτανε πέρσι και θα παραμείνουν και φέτος. Το κύκλωμα δεν είναι και πολύ μεγάλο, αλλά νομίζω ότι κάθε χρόνο κάτι καταφέρνουμε και κάτι καλό δημιουργείτε στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και φέτος. Και σίγουρα θα έχουμε φιλοδοξία να κοιτάξουμε το πρωτάθλημα και να κοιτάξουμε και την άνοδο στις εθνικές κατηγορίες. Τώρα αν θα τα καταφέρουμε δεν εξαρτάτε μόνο από εμάς, εξαρτάτε και από τους αντιπάλους μας».

 

Αν και φέτος το τοπικό πρωτάθλημα Ανδρών θα έχει περισσότερους συλλόγους γενικά στο σύνολο στο Ανδρικό Κρητικό μπάσκετ συρρικνώνεται τι φταίει γι’ αυτό;
«Ναι θα έχει περισσότερες ομάδας. Επιστρέφει ο Ανδρογέας, επέστρεψε ο ΑΟΚ Χανιά έφυγε το Δειλινό. Ακούγετε και ότι ο Χάνδακας θα δημιουργήσει ξανά Ανδρικό τμήμα. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ξανά συμμετοχή ομάδας νέων. Γιατί το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε συνεπείς συμμετοχή.
Αυτό είναι θέμα και της γενικότερης οργάνωσης του Ελληνικού μπάσκετ. Έχουν αυξηθεί οι θέσεις στις εθνικές κατηγορίες. Ενώ έχουμε γύρω στις εικοσιεπτά εικοσιοχτώ ομάδες στην ΕΚΑΣΚ δεν καλλιεργούν όλες το Ανδρικό, αλλά καλλιεργούν κατά κύριο λόγο ομάδες υποδομών. Δεν υπάρχει όμως και παραγωγή αθλητών, οι οποίοι μπορούν να στελεχώσουν τις ομάδες σε τέτοιο βαθμό. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και αυτές οι ολιγάριθμες συμμετοχές. Δηλαδή, βλέπεις ότι δεν συμμετέχει η Ιεράπετρα, δεν συμμετέχει το Αρκαλοχώρι που ήταν παραδοσιακές ομάδες, που συμμετείχαν στα Ανδρικά. Τώρα δεν ξέρω αν αλλάξει κάτι στα επόμενα χρόνια. Ευελπιστώ να αλλάξει».

 

Είναι τελικά λίγα τα κλειστά στο Ηράκλειο;
«Αυτό έχει να κάνει στο πως λειτουργεί το Ελληνικό κράτος και το Ελληνικό δημόσιο. Δεν θα το λύσω εγώ. Αυτή τη στιγμή η πόλη του Ηρακλείου έχει αρκετά κλειστά, τα οποία είτε είναι πολύ ακριβά για τη χρήση από τις ομάδες είτε δεν δίνονται στις ομάδες. Αν υπήρχε μια ουσιαστική διάθεση να αλλάξει ο τρόπος λειτουργείας του δημοσίου, ναι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το κλειστό των ΤΕΙ, το οποίο είναι ένα κλειστό στολίδι σε κακά χάλια από άποψη συντήρησης, που δεν το περιποιούνται ομάδες . Υπάρχει το κλειστό του πανεπιστημίου που είναι κλειστό για τις ομάδες, ούτε υπάρχει επιθυμία να δοθεί σε ομάδες. Υπάρχουν τα κλειστά του Δήμου, τα οποία εγώ θεωρώ ότι δίνονται σε πολύ ακριβές τιμές για χρήση από τις ομάδες. Υπάρχει το Λίντο, το οποίο είναι φορτωμένο και από ομάδες του βόλεϊ. Υπάρχει το γήπεδο του ΟΦΗ, το οποίο είναι ιδιωτικό. Υπάρχει ένα γήπεδο στην Αλικαρνασσό δημοτικό, αλλά κατ’ ουσία με αποκλειστική χρήση από τον Ηρόδοτο. Αν υπήρχαν δυο τρία προπονητήρια εντός πόλης θα ήταν όλα πολύ καλύτερα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν, υπάρχει πίεση».

 

«Θα ήταν τεράστια βοήθεια αν το Ηράκλειο ειχε Γυμναστική Ακαδημία»

 

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο ακολουθείς στον Εργοτέλη ή κάποιο το οποίο έχεις δει και θα μπορούσες να εφαρμόσεις;
«Δεν θα πω ότι έχω δει μοντέλο, γιατί και οι ομάδες που καλλιεργούν τις υποδομές και διακρίνονται στα πανελλήνια πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων το κάνουν τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας χρήματα κάποιοι πρόεδροι που τα έχουν και μαζεύοντας παιδιά από γύρω-γύρω. Θα θέλαμε πάντως τα παιδιά μας που είναι στα παιδοεφηβικά να ωριμάζουν αγωνιστικά, να αγαπάνε το άθλημα, να αγαπάνε την ομάδα και να θέλουν να συνεχίσουν τελειώνοντας τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Αυτό είναι το δύσκολο γιατί εδώ στην Κρήτη δεν έχουμε και σχολές αντίστοιχες για τους καλούς αθλητές, ώστε παραμείνουν στην πόλη του Ηρακλείου. Θα ήταν τεράστια βοήθεια. Θα ερχόντουσαν και παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα και θα βρίσκαμε εύκολα αθλητικά παιδιά, να μείνουν στην ομάδα και το επίπεδο θα ήταν πολύ καλύτερο».

 

Θα μπορούσε η πόλη του Ηρακλείου να υποστηρίξει Γυμναστική Ακαδημία;
«Λογικά η πόλη του Ηρακλείου θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα ΤΕΦΑΑ. Έχει τις υποδομές. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Ας κοιτάξουμε εμείς τι κάνουμε, με τα δικά μας παιδιά και παιδιά που μένουνε στο χώρο. Ο πρώτος αθλητής που τελείωσε με τις σπουδές του και επέστρεψε στον Εργοτέλη ήταν ο Παντελής ο Χριστοδούλου. Ο οποίος τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ την Γυμναστική Ακαδημία, τελειώνει και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και θα είναι εδώ του χρόνου και σαν προπονητής και σαν παίκτης. Αυτό είναι ένα παιδί που καταφέραμε να βγάλουμε και να ξαναγυρίσει. Μακάρι να έρθουν και περισσότερα».

 

Κρατάς επαφή σχεδόν με όλους τους αθλητές που έχουν περάσει από το σύλλογο, πως το καταφέρνεις αυτό;
«Εμείς έχουμε κρατήσει σχέση σχεδόν με όλα τα παιδιά. Με την ομάδα έχει να κάνει. Πέρα από τα δύο παιδιά από τον Χρήστο και τον Γιώργο το Σκάνδαλο που έχουμε και συγγενική σχέση και με τα άλλα παιδιά έχουμε επικοινωνία. Ο Μάνος ο Κοκολάκης αγωνίστηκε τρία χρόνια στην Μεντ, Ο Βαγγέλης ο Μαχαιριανάκης φέτος ήταν στην Καλαμαριά , (Γ εθνική 1ο όμιλο βορρά) και στο τέλος πήγε πολύ καλά και θα συνεχίσει να παίζει μπάσκετ, ακόμα και με το Μάνο το Μανιαδή, που είναι στην Πάτρα και είχε φύγει την τελευταία σεζόν που έπαιξε μπάσκετ στην Κρήτη από τον Εργοτέλη έχουμε σχέσεις και κρατάμε επαφή. Ο Εργοτέλης είναι μια ομάδα που πάντα κρατούσε επαφή με τους αθλητές του και πολλά παιδιά βρήκαν την μπασκετική τους Ιθάκη στην πόλη, στον Εργοτέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Κυριάκου Καρακωσταντάκη που ήρθε στον Εργοτέλη έφυγε καλύτερος και άνοιξε και τα… φτερά του και συνεχίζουμε και κρατάμε και φιλική σχέση».

 

«Αν απομείνουν τρεις ομάδες δεν θα γίνει γυναικείο πρωτάθλημα»

 

Υπάρχει Κρητικό γυναικείο μπάσκετ;
«Το Κρητικό γυναικείο μπάσκετ, παρότι είναι μικρός ο αριθμός των αθλητριών είναι σε πολύ καλό επίπεδο και βγάζει κορίτσια. Ίσως επειδή φιλτράρονται πιο δύσκολα, το αγαπάνε περισσότερο. Ίσως να φταίει αυτό. Και όταν ένα κορίτσι πάει 17, 18 και 19 χρονών και συνεχίζει να παίζει μπάσκετ, που δεν είναι και τόσο θηλυπρεπές άθλημα και τόσο ευγενές, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, σημαίνει ότι το έχει αγαπήσει πολύ άρα θα το κάνει και καλά».

 

Ο Εργοτέλης έχει βγάλει κορίτσια, που θεωρείς ότι οφείλεται αυτό;
«Καταρχάς, ο Εργοτέλης έχει βγάλει τρία κορίτσια, τα οποία είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Είναι η Ρένια η Καρλάφτη, η οποία αν δεν είχε τις ατυχίες και τους τραυματισμούς θα ήταν σε επίπεδο Εθνικής Γυναικών. Είναι στην επιλογή της ομάδας των Νέων Γυναικών, αλλά οι τραυματισμοί την είχαν πάει πίσω και προσπαθεί τώρα να βρει τα πατήματα της. Μια πολύ αξιόλογη αθλήτρια. Είναι η Ιωάννα η Κριμίλη, η οποία έχει προοπτική και μακάρι να της πάνε όλα καλά, γιατί μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά και είναι και η Μαρία η Σεμερτζάκη, η οποία είναι πάρα πολύ καλή αθλήτρια. Είχε ένα τραυματισμό, όμως είναι πολύ καλή τεχνικά και νομίζω ότι θα ήταν φέτος στην επιλογή των νεανίδων αν δεν είχε τον τραυματισμό, που την κράτησε μακριά από τα παρκέ. Παρόλα αυτά έρχονται και κοριτσάκια από πίσω που έχουν ταλέντο. Υπήρχε παλιότερα από ότι ξέρω μια… φουρνιά πολύ καλή γυναικών στον Εργοτέλη με προπονητή τον Βογιατζάκη, που όμως ατόνησε. Οι δύο αδερφές Κουλούρη που είναι στο Αρκαδι και στην ουσία κρατάνε την ομάδα και φέτος την οδήγησαν στο πρωτάθλημα, ήταν κορίτσια του Εργοτέλη. Νομίζω ότι τελικά έχουμε και γυναικείο μπάσκετ στο σύλλογο και το πάμε καλά».

 

Σε περίπτωση που το Αρκάδι ανέβει στην Α2, θα πραγματοποιηθεί γυναικείο πρωτάθλημα;
«Αν απομείνουν τρεις ομάδες δεν θα γίνει γυναικείο πρωτάθλημα, γιατί δεν μπορεί ουσιαστικά η πρωταθλήτρια να παίξει στις Εθνικές κατηγορίες. Θα πρέπει να βρεθεί και τέταρτη ομάδα, προκειμένου να υπάρξει πρωταθλήτρια, που θα δικαιούται το εισιτήριο για τα μπαράζ. Θα δούμε όμως. Ας πάει το Αρκάδι να παίξει στα μπαράζ ανόδου. Να δούμε αν θα καταφέρει να βγει, που μακάρι να το καταφέρει και από εκεί και έπειτα θα δούμε ποια θα είναι η τέταρτη ομάδα του χρόνου. Απ’ όσο ξέρω είναι ο ΟΦΗ, ο Ηρόδοτος και εμείς, τρεις ομάδες. Από εκεί και πέρα θα δούμε ποια θα είναι η τέταρτη».

 

«Η παραιτηση μου απο το Δ.Σ. της ΕΚΑΣΚ είχε να κάνει με εσωτερικό θέμα της ένωσης»

 

Υπήρξε μια παραίτηση από το Δ.Σ. της ΕΚΑΣΚ στα μέσα στης σεζόν, η οποία δεν έγινε αποδεχτεί. Για πιο λόγο εν τέλει αποφάσισες να παραιτηθείς;
«Η παραίτηση μου αποδόθηκε στη δυσαρέσκεια μου από μία κακή διαιτησία που είχαμε στον αγώνα των Ανδρών με τον Κυδωνα. Νομίζω ότι με είχε ενοχλήσει αυτή η κακή διαιτησία και μάλιστα από ένα διαιτητή, ο οποίος είναι αξιολογημένος στην Α1. Δεν είχε να κάνει με αυτό κάθε αυτό το θέμα. Είχε να κάνει με εσωτερικό θέμα της ΕΚΑΣΚ. Η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή. Εξακολουθώ να είναι στην ΕΚΑΣΚ. Θα δούμε. Έχω κάποιες διαφωνίες με τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΚΑΣΚ αλλά θα τα πούμε αυτά εντός Ένωσης».

 

Δεν είσαι ο «καλύτερος φίλος» των διαιτητών.
«Οι διαιτητές του συνδέσμου θεωρούν ότι πηγαίνουν πολύ καλά. Είναι αξιολογημένοι στην Α1 τέσσερις διαιτητές, παίζουν οι δύο από αυτούς σε τακτική βάση. Κάποιοι άλλοι είναι αξιολογημένοι στην Α2 και αρκετοί σε Β και Γ εθνική. Τη… λάντζα των πρωταθλημάτων βέβαια την βγάζουν αρκετοί διαιτητές και παιδιά που κατά κύριο λόγο δεν είχαν παίξει μπάσκετ στο παρελθόν και άρα δεν έχουν επαφή με το αίσθημα του παιχνιδιού. Έχω δει και χειρότερο επίπεδο, δεν θεωρώ όμως ότι και εμείς είμαστε σε άριστο επίπεδο. Πρέπει να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις. Πρέπει να αλλάξει κατ’ εμέ η φιλοσοφία των διαιτητών και ο τρόπος αντιμετώπισης των ομάδων των αθλητών και των προπονητών. Να έρθουν πιο κοντά και να καταλάβουν τις ελλείψεις τους. Εντάξει δεν θεωρούμαι και ο καλύτερος φίλος των διαιτητών, έχουν καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΚ απ’ ότι με εμένα. Θα δούμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα».

 

«Πάμε να μιμηθούμε πράγματα και βγάζουμε κατά κύριο λόγο λάθος απομίμηση»

 

Η απόσταση Ηράκλειο-Αθήνα, αυτό το «χάσμα» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο περιοχές είναι τελικά πολύ μεγάλο για να το καλύψουμε;
«Η Κρήτη είναι ένα από τα πιο ωραία μέρη της Ελλάδας. Ακόμα η οικονομία της κρατάει λίγο καλύτερα απ΄ ότι στην Αθήνα. Αγωνιστικά όμως έχουμε διαφορές σημαντικές με την Αθήνα και νομίζω ότι πάμε να τις κλείσουμε αυτές τις διαφορές με λάθος τρόπο. Πάμε να μιμηθούμε πράγματα και βγάζουμε κατά κύριο λόγο λάθος απομίμηση και δεν ψάχνουμε να βρούμε τι καλό έχουμε εμείς και να το αναπτύξουμε. Τώρα αν εννοείς το τι γίνεται στις εθνικές κατηγορίες. Αυτό το οποίο στην Αθήνα το παίρνεις πέντε, εδώ στην Κρήτη το πληρώνεις οχτώ και δέκα και αυτό είναι ένα μειονέκτημα για τις Κρητικές ομάδες».

 

Αν τη νέα σεζόν σου έλεγε κάποιος να προσθέσεις ένα «λιθαράκι», το οποίο θα βοηθήσει στην εξέλιξη του τοπικού μπάσκετ, ποιο θα ήταν αυτό;
«Μεγάλη κουβέντα. Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια μαγική κίνηση και να αλλάξουν όλα ή να δεις μια βελτίωση μέσα σ ένα χρόνο. Υπάρχουν πράγματα, τα οποία αισθάνομαι ότι τα κάνουμε λάθος. Και θα ειπωθούν στις συζητήσεις της ΕΚΑΣΚ, αλλά και στις συναντήσεις που έχουμε με τα σωματεία ώστε δα δούμε πως θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα. Νομίζω πάντως ότι και η ΕΚΑΣΚ θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στα σωματεία. Και δεν μιλάω μόνο με το να φέρνουμε εδώ μια διοργάνωση ή ένα αγώνα είτε Εθνικής ομάδας είτε ομάδα της ευρωλίγκας είτε ένα τελικό κυπέλλου και να μοιράσουμε τρακόσιες προσκλήσεις για να μπουν τα παιδιά. Να έρθει πιο κοντά η ΕΚΑΣΚ στα σωματεία ουσιαστικά. Να έρθει πιο κοντά στους προπονητές. Να έρθει πιο κοντά στους διοικούντες, γιατί με ευκολία τους αφορίζουμε, ότι αυτοί φταίνε για όλα. Τώρα νομίζω ότι η πρόοδος θα είναι αργή και πρέπει να ξεκινήσει από κάτω. Βλέπω ότι η ποιότητα των αθλητών βελτιώνεται σε κάποιες ηλικίες. Δηλαδή τα παιδιά του 2004, του 2005 και του 2006 σε σχέση με αυτούς που είναι τώρα στα παιδοεφηβικά. Οπότε πρέπει να έχουμε υπομονή και θα δούμε καλύτερα πράγματα».

 

Είσαι ένας πρόεδρος ο οποίος κατά κύριο λόγο «εκφράζεται» από το facebook. Και το φετινό απολογισμό του Εργοτέλη από τον προσωπικό σου λογαριασμό τον έκανες. Θεωρείς ότι γίνεται σωστή χρήση από τις ομάδες στα μέσα διαδικτύωσης;
«Όσον αφορά το facebook εγώ πέρσι έζησα την αμεσότητα του στη Β Εθνική, μετά από μια κακή διαιτησία στο παιχνίδι με τον Παπάγου. Αντί να δώσουμε μια ανακοίνωση σαν σύλλογος, έγραψα κάτι στο χρονολόγιο μου και σε χρόνο ρεκόρ είχε πάει στα μέσα και δημιούργησε και αντίδραση ακριβώς εκεί που έπρεπε να δημιουργηθεί. Άρα το Facebook έχει μια δύναμη ως μέσω και μια αμεσότητα που την έχουν λίγα. Το μέσο δεν φταίει ποτέ. Φταίει η χρήση που γίνεται. Βέβαια είναι άλλο να λες κάτι προσωπικά και να παίρνεις και την ευθύνη, όπως όταν γράφεις κάτι και βάζεις και την υπογραφή σου και άλλο το τι γράφεις στο σάιτ μια ομάδας ή στη σελίδα στο facebook που δεν φαίνεται και ποιος παίρνει την ευθύνη όσων γράφονται σε μια ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι βλέπω σε παιχνίδια μίνι και παμπαίδων που γίνονται τουρνουά και δεν αναγράφονται βαθμολογίες, βλέπω από αρκετές σελίδες ομάδων εδώ στην Κρήτη που μιλάνε για νικητές, μιλάνε για σκόρερ, κάνουν κριτική που έχουν να κάνουν με την αγωνιστική απόδοση των παιδιών κάνουν κριτική στους διαιτητές, κάνουν σχόλια για τον τρόπο διοργάνωσης του αγώνα ανώνυμα και νομίζω ότι είναι λάθος. Χάνουμε έτσι την ουσία. Αν θέλουν οι ομάδες, σε αυτές τις ηλικίες, να επικρατεί ότι και στους πιο μεγάλους, ας το πούνε δημόσια στην ΕΚΑΣΚ να το στήσουμε αλλιώς και ας σκοτώνονται οι «μπαμπάδες» από νωρίς στα γήπεδα».

 

Θα ήθελα να μου πεις και την άποψη σου για τους Κρητικούς των εθνικών κατηγοριών:
«Καταρχάς υπάρχει η ομάδα του Ρεθύμνου, η οποία είναι στην Α1 και είναι μια ομάδα που λειτουργεί σε άλλη βάση και με σκεπτικό το οποίο γίνεται και στον Εργοτέλη. Δηλαδή ότι τα πάντα περνάνε από τον πρόεδρο. Στην προκειμένη του μεγαλομέτοχου του, Κώστα Ζομπανάκη, ο οποίος έχει την οικονομική άνεση και μπορεί και διαλέγει τους παίκτες γιατί ξέρει κάποια πράγματα μπασκετικά. Κάποια του βγαίνουν και κάποια όχι. Νομίζω ότι η πόλη του Ρεθύμνου πρέπει να δει το θέμα του μπάσκετ πιο σοβαρά. Και να το στηρίξει περισσότερο. Κάνανε μια κίνηση να το απλώσουν στην Κρήτη, δεν το έχουν κυνηγήσει περισσότερο, δεν ξέρω πως θα πάει τα προσεχή χρόνια. Πάντος το αγωνιστικό θέαμα που βλέπω δεν μπορώ να πω ότι είναι κάποιο εκπληκτικό θέαμα, το οποίο με ξετρελαίνει και το οποίο θα πάω μια και δυο να το δω. Επαναλαμβάνετε λίγο το Ρέθυμνο στο αγωνιστικό θέμα. Θα πρέπει να βρουν κάτι καινούριο να αλλάξουν πράγματα αγωνιστικά, τα οποία θα δώσουν και την ώθηση στον κόσμο να στηρίξει την ομάδα».

 

Το Ηράκλειο, που οι προπονητές του υπήρξαν και προπονητές του Εργοτέλη;
«Όσον αφορά το Ηράκλειο, είχε αξιόλογους αθλητές. Μπορεί να ήταν λίγοι στον αριθμό όμως είχε μια οχτάδα παικτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να παίζουν και παραπάνω κατηγορία. Παρόλα αυτά σώθηκε τελευταία αγωνιστική. Νομίζω ότι κάτι δεν έκαναν καλά έπαιζαν και σε άδειο γήπεδο, που δεν φταίει και το γήπεδο που ήταν άδειο με αυτά που γίνονται εντός αγωνιστικού χώρου. Τώρα ξέρω ότι είναι σε μια φάση αναζήτησης για το πως θα στηθεί η ομάδα την επόμενη χρονιά. Δεν ξέρω, όλα εξαρτώνται από το οικονομικό. Και όταν το οικονομικό είναι δύσκολο και δεν έχεις και από κάτω εναλλακτικές, με την άποψη ότι δεν έχεις τα δικά σου τα παιδιά σε επίπεδο αγωνιστικό και σε ωριμότητα για να παίξουν και ψάχνεις λύσεις με μισθοφόρους αθλητές είναι δύσκολα τα πράγματα. Πιστεύω θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη αγωνιστική πορεία. Κερδίσανε τον Ιωνικό αλλά έχασαν από όλους τους τελευταίους και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο ξετρελαίνει τον κόσμο για να πάει να δει την ομάδα. Μακάρι να είναι του χρόνου καλύτεροι».

 

Για τον ΟΦΗ:
«Ο ΟΦΗ έχει πολλά γνωστά πρόσωπα. Είχε πολλούς αθλητές που πέρασαν από τον Εργοτέλη όσο αγωνιζότανε στις εθνικές κατηγορίες. Ήταν μια μίξη του περσινού και του προπέρσινου Εργοτέλη. Νομίζω ότι ανεβάσανε το κοστολόγιο της ομάδας. Πήραν και κάποια έμπειρα παιδιά φέτος και καταφέρανε και αυτοί να πάνε χειρότερα από την προηγούμενη χρονιά. Να πέσουνε θέση βαθμολογικά και αν δεν έκαναν και μια δυο νίκες θα είχανε προβλήματα και με την παραμονή ακόμα. Ξέρω πως έχουν φιλοδοξίες, έχει φιλοδοξίες και ο προπονητής τους όμως και αυτοί εξαρτώνται πολύ από το οικονομικό.  Ενώ έχουν μια πολύ μεγάλη ακαδημία δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν παιδιά. Δεν έχουν και αυτοί την βοήθεια του κόσμου, ενώ ο ΟΦΗ έχει ποδοσφαιρικό κοινό δεν έχει καθόλου μπασκετικό. Παίζουν σε άδειο γήπεδο. Μπορεί με την αύρα του «Δράκου» να βρούνε την φωτιά που θέλουν να… ανάψουν από πέρσι και να το καταφέρουν. Το ποιος θα… καεί θα το δείξει η πορεία».

 

Τα Χανιά που ουσιαστικά την πρώτη χρονιά ύπαρξης τους πήραν και το εισιτήριο για την άνοδο. Αλλά τελικά δεν κατάφεραν να παραμείνουν στις εθνικές κατηγορίες;
«Τα Χανιά για μένα έχουν ένα πλεονέκτημα. Είναι το νερό μάλλον που δίνει είκοσι πόντους ύψους σε κάθε Χανιώτη επιπλέων. Τώρα αν μαθαίνανε και λίγο μπάσκετ θα ήταν καλύτερα για τους Χανιώτες. Θα ήθελα να ζουσα στα Χανιά και να ήμουν πρόεδρος σε μια ομάδα στα Χανιά, ώστε με αυτά τα μπόγια να μην μείνει τίτλο για τίτλος που να μην πάρουμε στην Κρήτη. Ζηλεύω τα ύψη που έχουν. Τώρα αν κάτι κάνουν λάθος και τα παιδιά δεν μένους στις ομάδες και τα παιδιά χάνονται γιατί η ομάδες δεν τα κρατάνε κάποιοι φταίνε. Για παράδειγμα η προπέρσινη ομάδα παιδων του Κυδωνα που είχε αξιοζήλευτα σώματα χάθηκε η μισή σε μια χρονιά. Άρα κάποιοι φταίνε».

 

Έχεις να δώσεις κάποια συμβουλή στους «νεοφώτιστους» της Γ εθνικής, το Δειλινό;
«Το Δειλινό είναι μια ομάδα-παρέα τεσσάρων πέντε ανθρώπων που αγαπάνε αυτό που κάνουν και θέλουν να το κάνουν με μια άλλη φιλοσοφία. Το να παίξουν εθνική κατηγορία έτσι θα είναι δύσκολο. Ανάλογα και πως θα κινηθούν οι ομάδες στον όμιλο θα εξαρτηθεί και η πορεία του Δειλινού. Μακάρι να μην απογοητευτούν από τις πιθανές ήττες. Θέλουν να ζήσουν την εμπειρία των εθνικών κατηγοριών με μια νοοτροπία σε εισαγωγικά ερασιτεχνική, με πιο συναισθηματική προσέλκυση. Μακάρι τα παιδιά να καταφέρουν αυτό που θέλουν και να το ευχαριστηθούν. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για ένα αθλητή μας. Θα δούμε όμως πρώτα τι θα κάνουμε εμείς και θα το δούμε. Ελπίζω τα παιδιά να περάσουν καλά στη Γ εθνική και να μην πληγωθούν».

 

Έχετε κάνει κάποιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνια ύπαρξης του μπασκετικού τμήματος του Εργοτέλη, να περιμένουμε και άλλες;
«Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμασταν ότι αν ανεβαίναμε κατηγορία να κάναμε ένα τουρνουά το Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και μάλιστα να τιμήσουμε έναν άνθρωπο και να γίνει κάτι στη μνήμη του όπως ο παλιός πρόεδρος που είχε το μπάσκετ του Εργοτέλη, τον Μανόλη Νικηφοράκη. Δεν νομίζω ότι έχει γίνει κάτι στη μνήμη του. Παρόλα αυτά κάτι θα βρούμε να κάνουμε με ανδρικές ομάδες. Θα το δούμε αυτό και με την καινούρια επιτροπή μπάσκετ που θα γίνει στον Εργοτέλη, να δούμε πως θα το μεθοδεύσουμε. Γιατί πρέπει να γίνει. Να μην μείνουμε δηλαδή μόνο σε αυτά που πραγματοποιήθηκαν ήδη με παίδες και μίνι, με τη συμμετοχή ομάδων και της Αθήνας. Θα κάνουμε σίγουρα κάτι ακόμα».

 

Διοργανώνεται ένα καλοκαιρινό καμπ όπως κάθε χρόνο από τις 16 έως και τις 20 Ιουλίου. Φέτος όμως παρατήρησα ότι δεν θα έχει καθαρά μπασκετικό χαρακτήρα. Πως πάρθηκε αυτή η απόφαση. Είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε ξαναδεί από μπασκετικό σύλλογο στο Ηράκλειο αν δεν κάνω λάθος:
«Θα είναι ένα καμπ για μικρά παιδιά. Είναι μια πρωτοβουλία του Αλέξη Χριστοδούλου. Θα έχει χαρακτήρα να απασχοληθούν τα παιδιά, να περάσουν καλά το χρόνο τους και να αθληθούν σε ευρύτερη έννοια, πέρα από το στενό όριο του μπάσκετ. Πιστεύω να έχει αποτέλεσμα και να μπορέσουμε κάθε χρόνο να το διοργανώνουμε αυτό. Ανάλογες δραστηριότητες γίνονται και από άλλους συλλόγους είναι όμως η πρώτη δραστηριότητα που γίνεται από μπασκετικο σωματείο. Μακάρι να πάει καλά. Παράλληλα θα γίνει και το κλασικό καμπ με καθαρά μπασκετικό αντικείμενο. Αυτό θα γίνει την τελευταία βδομάδα του Ιούνη και θα γίνου και κάποιες δραστηριότητες τον Ιούλιο και Αύγουστο με συγκεκριμένους προπονητές και πιο έμπειρα παιδιά για αγωνιστική βελτίωση».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook