Ο Σφαιρόπουλος υπενθυμίζει ότι ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης

Του Ολυμπιακού και προαναγγέλλει ταχύτητα και πολυφωνία στην επίθεση.

Το μπάσκετ στην Ευρώπη αλλάζει και ο Ολυμπιακός όχι μόνο ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά θέλει να είναι και μπροστά απ’ αυτές. Ισως πολλοί να θεωρούν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο δογματικό προπονητή, που δεν έχει νέες ιδέες, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Δικός του στόχος είναι να εμφανίσει κάτι εντελώς διαφορετικό η ομάδα του τούτη τη σεζόν, δίχως βέβαια να ξεχάσει τις βασικές τις αρχές. Από την άμυνα θα αρχίζουν όλα, μόνο που στην επίθεση θα δούμε πολλά και διαφορετικά πράγματα.

Τα προανήγγειλε στην ουσία μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο Euroleague Greece και η ταχύτητα θα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι ο Βασίλης Σπανούλης παραμένει ο ηγέτης του Ολυμπιακού, αυτό που αλλάζει είναι η πολυφωνία που θα υπάρχει στην επίθεση… Ο Έρικ Γκριν και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ θα έχουν ξεχωριστό ρόλο και ο Σφαιρόπουλος τον εξηγεί. Ο κόουτς των Πειραιωτών αναφέρθηκε και στο θέμα του Πάτρικ Γιανγκ, επανέλαβε τη θέση του για το “4αρι” και υπενθύμισε κάτι: ο Ολυμπιακός θα παίζει πάντα με στόχο την κατάκτηση της Ευρωλίγκα κι ας έχει να ανταγωνιστεί ομάδες με πολλά περισσότερα χρήματα.

Ας αφήσουμε όμως τους προλόγους και πάμε απευθείας στη συνέντευξη…

– Τι διαφορετικό θα δούμε μέσα στο παρκέ. Στο πρόσφατο φιλικό η Εφές έπαιξε πολύ γρήγορα και κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο Ολυμπιακός τι μπάσκετ θα παίζει;

“Σίγουρα θέλουμε να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας στην ταχύτητα στο μισό γήπεδο και στην ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο. Θέλουμε να παίξουμε πιο γρήγορα, έχουμε κάνει προσπάθειες και έχουμε βελτιωθεί σε αυτό. Είμαστε σε ένα μεταβικό στάδιο, πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι”.

Γιατί αλλάζει το μπάσκετ στην Ευρώπη;

“Ναι γιατί γίνεται πιο γρήγορο και αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι πιο αθλητικές ομάδες θα κυριαρχήσουν”.

– Είμαστε σε διαδικασία μετάβασης, λοιπόν. Πολλοί λένε ότι ο Σφαιρόπουλος είναι αμυντικός προπονητής, του αρέσει το 5 εναντίον 5 και άλλα τέτοια…

“Άμυνα εννοείται ότι πρέπει να παίξεις, αυτό δεν αλλάζει, αλλά όχι μόνο άμυνα. Το μοντέρνο μπάσκετ είναι δυνατές άμυνες, ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο και ταχύτητα εκτέλεσης”.

– Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε τρεις τρόπους να επιτίθεται. Το πικ εν ρολ κυρίως με τον Σπανούλη, το λόου ποστ παιχνίδι με τον Πρίντεζη και τα μακρινά σουτ του Λοτζέσκι. Τα όπλα στην φαρέτρα θα είναι περισσότερα φέτος; Ο Γκριν θα δώσει κάτι διαφορετικό;

“Φέτος θα έχουμε δύο επιπλέον τρόπους για να κάνουμε επίθεση. Δεν θα είναι μόνο ο Γκριν, αλλά θα έχουμε και παιχνίδι στο λόου ποστ από τον Μιλουτίνοβ. Φέτος θα επιτεθούμε με περισσότερους τρόπους, θα έχουμε πολυφωνία στην επίθεση. Πιο πολλοί παίκτες θα συμμετέχουν, με πιο πολλούς τρόπους”.

– Παραδέχεσαι ότι ο Ολυμπιακός ήταν κάπως προβλέψιμος στην επίθεση;

“Ναι, ως ένα σημείο ήμασταν προβλέψιμοι”

Ήταν το ματς με την Εφές ένα καμπανάκι κινδύνου;

“Οχι, ήταν απλά ένα φιλικό προετοιμασίας. Είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τέτοια ματς. Κάποια ομάδα μπορεί να είναι πιο φρέσκια, κάποια να μην κοιτάζει τα αποτελέσματα στα φιλικά. Κοιτάζει να κάνει πιο δυνατή προπόνηση τώρα που μπορεί. Όλα αυτά σε φρεσκάδα και ενέργεια παίζουν ρόλο. Δεν παύει να είναι ένα ματς που επιτρέπει να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα”.

-Πολλοί λένε ότι ο Ολυμπιακός ήθελε και θέλει 4αρι. Στην πράξη μοιάζει να έχει περισσότερους παίκτες απ’ ό,τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί η κατάλληλη χημεία. Τελικά τι είναι σωστό… Πολλοί ή λίγοι παίκτες;

“Εξαρτάται σε πόσα πρωταθλήματα συμμετέχεις. Μια ομάδα που έχει μόνο το πρωτάθλημα δεν θέλει πολλούς, μια άλλη που έχει και το Eurocup θέλει περισσότερους. Στην Ευρωλίγκα που τα παιχνίδια στην κανονική περίοδο θα είναι 30 σε συνδυασμό με το εγχώριο πρωτάθλημα και τα πολλά ταξίδια δεν μπορεί να καλυφθεί με μικρό ρόστερ. Πέρυσι παίζαμε 7-8 ματς το μήνα, τώρα θα παίζουμε 10. Γι αυτό και κτίσιμε μια ομάδα χωρίς πολλές αλλαγές κι έτσι υπάρχει ομοιογένεια και χημεία, από την άλλη πήραμε παίκτες εκεί που χρειαζόμασταν. Είπαμε κάποια ότι θα πάρουμε 4αρι, αλλά αν τον παίρναμε το rotation προς τα κάτω θα ήταν δύσκολο. Πήραμε τον Γκριν, είναι ένας παίκτης που χρειαζόμασταν για να παίξει δίπλα στον ηγέτη μας. Μπορεί και μαζί μπορεί και ξεχωριστά. Να συμπληρώσει τον Σπανούλη. Με τον Γκριν το rotation μεταφέρθηκε προς τα πάνω, άρα δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε και 4αρι”.

Αν δεν πεινάς, δεν θα σου δώσω να φας με το ζόρι”

– Με τον Γιανγκ τι γίνεται. Στο πρώτο του φιλικό φαινόταν σαν να μην μπορεί να πατήσει το πόδι του. Τι συμβαίνει; Υπάρχει πρόβλημα;

“Είναι ότι μετά από ένα τραυματισμό τόσο σοβαρό, υπάρχει κι ένας ψυχολογικός παράγοντας που πρέπει να τον καλύψει ο παίκτης. Αυτό το πόσο γρήγορα θα το καλύψει είναι και θέμα χαρακτήρα και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Σίγουρα μπαίνεις στο γήπεδο και σκέφτεσαι να μην ξανακτυπήσεις, να μην τραβήξεις τα ίδια. Ετσι βάζεις ένα φρένο στον εαυτό σου. Χρειάζεται χρόνο ο Γιανγκ, έχει το χρόνο από εμάς. Δεν μπορείς να τον πιέσεις. Αν δεν πεινάς θα σου δώσω να φας. Αφού δεν πεινάς, έχεις φάει. Εγώ σου λέω φάε. Το πόσο γρήγορα θα είναι 100% έτοιμος είναι στο μυαλό του. Όσα περισσότερα παιχνίδια δώσει τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει”.

– Ισχύει ότι ο Μιλουτίνοβ έμεινε και επειδή ο Γιανγκ θέλει χρόνο;

“Ναι, και γι αυτό κρατήσαμε τον Μιλουτίνοβ, που είναι και πολύ ανεβασμένος φέτος. Ο Μπιρτς τα πηγαίνει αρκετά καλά για νέος παίκτης, επομένος είναι σημαντικό να έχουμε πληρότητα σε κάθε θέση. Ο Γιανγκ πιστεύω ότι τώρα στα παιχνίδια που θα ξεκινήσει να παίζει”.

– Φήμες λένε ότι πιέστηκε για να παίξει. Ότι ήθελε να μπει μόλις συμπληρωθεί ένας χρόνος…

“Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διαφορετικό πρωτόκολλο στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στην επιστροφή από χιαστό. Στις ΗΠΑ λένε ότι πρέπει ένας μπασκετμπολίστας να γυρίσει σε ένα χρόνο, στην Ευρώπη σε λιγότερο χρόνο. Όμως το πόδι του είναι τόσο καλά διότι ο Πάτρικ έχει δουλέψει τόσο πολύ, που και ο γιατρός που τον έχει εγχειρήσει στις ΗΠΑ λέει ότι είναι έτοιμος να αγωνιστεί από τώρα”.

“Δεν είμαστε φαβορί, αλλά θέλουμε την Ευρωλίγκα”

– Πάμε παρακάτω… Τα μπάτζετ ανά την Ευρώπη ανεβαίνουν, στην Ελλάδα η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολο. Το ερώτημα είναι, λοιπόν: μπορούν οι ελληνικές ομάδες, μπορεί ο Ολυμπιακός να κατακτήσει ξανά Ευρωλίγκα; Ή σιγά, σιγά θα γίνεται όνειρο ανοιξιάτικης νύχτας;

“Μπορούμε να ξαναδούμε Ευρωλίγκα διότι ο Ολυμπιακός έχει την τεχνογνωσία για να φτάσει στην κορυφή”.

Άρα στόχος είναι το φάιναλ φορ και η κατάκτηση της Ευρωλίγκα…

“Αν είσαι Ολυμπιακός έχεις στόχο και το φάιναλ φορ και την κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Βέβαια αν πρέπει εδώ και τώρα να οριοθετήσουμε τους στόχους, μεσωπρόθεσμος είναι κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, ο μακροπρόθεσμος είναι η 8αδα και πάει λέγοντας. Δεν είμαστε φαβορί με το νέο τρόπο που διεξάγεται η Ευρωλίγκα και τα πολλά παιχνίδια. Με τα πολλά ταξίδια, τα πολλά παιχνίδια ευνοούνται οι ομάδες με τα περισσότερα χρήματα, τη δυνατότητα τσάρτερ σε όλες τις μετακινήσεις και ούτω καθ εξής. Αλλά επαναλαμβάνω ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να πηγαίνει στα φάιναλ φορ”.

-Το ότι το φάιναλ φορ γίνεται στο Σινάν Ερντέν λέει κάτι στον Ολυμπιακό;

“Το σημαντικό στα φάιναλ φορ δεν είναι αυτό κάθε αυτό το γήπεδο, αλλά να μην είναι έδρα μιας ομάδας. Γίνεται μεν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν είναι έδρα καμίας ομάδας. Αυτό έχει σημασία, όπως είχε στην Μαδρίτη το 2015. Η Ρεάλ απέκτησε τεράστιο προβάδισμα απ’ αυτό. Το ότι το 2012 ο Ολυμπιακός πήρε στην Σινάν Ερντέν την Ευρωλίγκα δεν είναι μπασκετικό θέμα, είναι για τα αφιερώματα. Καθαρά μπασκετικά μετράει να μην είναι έδρα αντιπάλου. Και δεν είναι”.

-Το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι πιο δύσκολο φέτος;

“Όταν είσαι στην κορυφή όλοι οι από κάτω θέλουν να σε νικήσουν. Είναι καλό που το ελληνικό πρωτάθλημα θα έχει πολλές ενισχυμένες ομάδες, εμείς θέλουμε δυνατό πρωτάθλημα για να είμαστε σε εγρήγορση. Τα πολλά εύκολα ματς δεν βοηθούν σε κάτι κι ας πιστεύουν κάποιοι ότι μας ξεκουράζουν”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook