Πήραμε το Ευρωπαϊκό…!!

Οι πιτσιρικάδες του Ηλία Παπαθεοδώρου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 επικρατώντας της Τουρκίας με 64-61.

Ελληνόπουλα από χρυσό! Οι πιτσιρικάδες του Ηλία Παπαθεοδώρου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 επικρατώντας της Τουρκίας με 64-61, επιστρέφοντας μάλιστα δύο φορές από την «κόλαση», αφού βρέθηκαν δις πίσω στο σκορ με διψήφια διαφορά.

Το ματς:

Η Εθνική μπήκε αρκετά νευρικά στο παιχνίδι κόντρα στους Τούρκους, οι οποίοι έδειχναν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο πρώτο ημίχρονο και έφταναν με μεγαλύτερη ευκολία στο καλάθι απ’ ότι τα ελληνόπουλα.

Το άγχος ήταν φανερό στα πρόσωπα των παικτών του Ηλία Παπαθεοδώρου και έλειπε το «καθαρό» μυαλό και η αυτοσυγκέντρωση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερότητα ούτε σε άμυνα ούτε σε επίθεση.

Έτσι, οι Τούρκοι κατάφεραν από την πρώτη περίοδο να «χτίσουν» μια διαφορά, η οποία έφτασε και σε διψήφιο νούμερο (39-25) με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μην μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματα που της έθεταν οι αντίπαλοι.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά μας στην επίθεση καθώς στο πρώτο ημίχρονο μόνο ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν αυτός που προσπαθούσε να κρατήσει κοντά στο σκορ την Ελλάδα, πετυχαίνοντας σε δύο περιόδους τους δώδεκα από τους 25 πόντους συνολικά.

Αντίθετα, το έτερο δυνατό μας «χαρτί», ο Παπαγιάννης αρκέστηκε σε μόλις δύο πόντους και έξι ριμπάουντ στο πρώτο μέρος.

Εκτός αυτού, η Τουρκία έδειχνε πιο «ζεστή» και από την περιφέρεια καθώς ήταν εύστοχη σε πέντε από τις δώδεκα προσπάθειες για τρίποντο σε αντίθεση με την Ελλάδα, που ευστόχησε μόλις δύο φορές από τα 6,75μ. σε δέκα συνολικά προσπάθειες.

Έτσι, το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με τους Τούρκους να έχουν το προβάδισμα με 37-25 και την Ελλάδα να αναζητά ένα νέο ξεκίνημα και μία ανατροπή στην επανάληψη.

Στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι παίκτες του Παπαθεοδώρου έδειχναν πως ήταν αποφασισμένοι για την ανατροπή καθώς από το -12 με ένα σερί 8-0 κατάφεραν να μειώσουν ακόμα και στους τρεις πόντους.

Σε αυτό συνεισέφερε τα μέγιστα τόσο η πιεστική άμυνα πάνω στην μπάλα όσο και οι ορθόδοξες επιθετικές προσπάθειες. Ωστόσο, δύο λεπτά πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου η Τουρκία πραγματοποίησε το δικό της σερί και ξαναπήγε τη διαφορά στους δέκα πόντους με τον Κορκμάζ να κάνει μεγάλη ζημιά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Εν τέλει, το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 48-41 και όλα θα κρίνονταν στην τέταρτη και τελευταία περίοδο.

Εκεί, διαδραματίστηκε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με την εθνική μας να πραγματοποιεί τρομερή εμφάνιση και στα μισά της περιόδου να έχει φέρει το ματς στα ίσια (51-51) πραγματοποιώντας δεύτερο, μεγαλειώδες come back και με τους παίκτες του Παπαθεοδώρου να παίζουν πλέον με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Το παιχνίδι μέχρι το τέλος πήγαινε πόντο πόντο με την Ελλάδα να πετυχαίνει μεγάλα καλάθια με Μιλεντίγιεβιτς και Σκουλήδα αλλά οι Τούρκοι είχαν τις απαντήσεις και έμεναν κοντά στο σκορ.

Ωστόσο, στο τέλος τα ελληνόπουλα του Παπαθεοδώρου είχαν τα ψυχικά αποθέματα και έδειξαν τρομερό πάθος και θέληση για τη νίκη, μία μεγαλειώδη νίκη με το παιχνίδι να κλείνει στο 64-61.

Οι Έλληνες πιτσιρικάδες άφησαν τα ονόματά τους στην ιστορία του θεσμού κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18, δείχνοντας ότι το μέλλον τους διαγράφεται λαμπρό και αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πως το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται στην ελίτ του αθλήματος παρά τις όποιες δυσκολίες των εποχών.

Εκπληκτικό παιχνίδι πραγματοποίησαν όλα τα παιδιά αλλά μπροστάρης ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έχοντας 23 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ ενώ ακολούθησε ο Παπαγιάννης με δώδεκα πόντους, 15 ριμπάουντ. Μάλιστα, οι δύο τους βρέθηκαν στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά ενώ ο πρώτος αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.

Για την Τουρκία ξεχώρισε ο ταλαντούχος Κορκμάζ με 15 πόντους και επτά ασίστ αλλά η προσπάθειά του δεν ήταν αρκετή.

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook