listen live
ακούτε τώρα:

listen live
ακούτε τώρα:

ακολουθεί:

e-radio logo

Βασιλακόπουλος: Με τρείς ομάδες

Ο πρόεδρος της FIBA Γιώργος Βασιλακόπουλος αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα έχει 3 συλλόγους στην Eyroleague.

Την πεποίθησή του ότι το ελληνικό μπάσκετ θα εκπροσωπηθεί στους ομίλους της Ευρωλίγκα με τρεις ομάδες, χωρίς δηλαδή το Μαρούσι να περάσει από τη διαδικασία των προκριματικών, εξέφρασε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Σπορ, ο πρόεδρος της FIBA Europe μίλησε επίσης για την (οριακή) κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ.

«Το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ ακολουθεί ένα μοντέλο το οποίο δεν πάει άλλο. Αυτό το μοντέλο είχε συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Απέτυχε. Λέμε ότι έχουμε ΚΑΕ, δηλαδή επιχειρήσεις , οικονομικές αθλητικές μονάδες. Ε, λοιπόν, από την στιγμή που αυτός που βάζει χρήματα δεν κερδίζει κάτι , δεν έχει ανταπόδοση, κάποια στιγμή ή δεν αντέχει ή κουράζεται και τα παρατάει. Έτσι σήμερα έχουμε το παράδειγμα του Πανιωνίου, όπου ο αγαπητός κ. Λιανός έχει κάθε δικαίωμα να πει «δεν μπορώ άλλο. Φεύγω»…Κι είναι πολλές ακόμη ομάδες με προβλήματα. Είναι το Μαρούσι , η Ολύμπια Λάρισας, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ. Έχουμε τόσες ομάδες πού ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας…»

-Που πάμε τελικά…Με δύο μεγάλες ομάδες, με δύο μεγάλες οικογένειες να βάζουν πολλά εκατομμύρια Ευρώ μπορεί να σωθεί η κατάσταση; «Αυτός ο ανταγωνισμός θα καταλήξει σε κακό για το ελληνικό μπάσκετ. Ήδη έχουμε το παράδειγμα του ανταγωνισμού στη Σερβία μεταξύ Παρτιζάν και Ερυθρού Αστέρα… Εάν αύριο οι ευεργέτες του ελληνικού μπάσκετ και των δύο μεγάλων συλλόγων , εάν οι οικογένειες των Αγγελοπουλαίων και των Γιαννακοπουλαίων φύγουν από το χώρο, τι θα μείνει; ΧΑΟΣ! Γι΄ αυτό είναι ανάγκη να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο. Να αλλάξουμε μοντέλο. Να δοθεί έμφαση στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα αθλητικά δρώμενα. Στο επαγγελματικό επίπεδο , επίσης , πρέπει να αλλάξουν πολλά , με πρώτο και σημαντικότερο το θέμα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Πρέπει να ενισχυθούν και οι μικροί. Δεν γίνεται πρωτάθλημα με δυο ή τρεις ομάδες»!

– Αυτό το θεωρείται ξεκαθάρισμα ή πισωγύρισμα; «Όλοι λένε ότι κοιτάνε μπροστά. Αλλά το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση κοιτάς. Κι εγώ μπορεί να κοιτάω μπροστά, αλλά κι σεις. Εάν , όμως, τα βλέμματά μας συγκρούονται, τότε σημαίνει ότι απλώς κοιτάζουμε προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κι αυτό είναι το νόημα. Να κοιτάζουμε όλοι μπροστά , αλλά και προς την ίδια κατεύθυνση».

– Μπορεί να εξυγιανθεί η κατάσταση; «Επαναλαμβάνω, ναι! Μπορεί να εξυγιανθεί ,αλλά μόνο με κεντρική παρέμβαση με αλλαγή του νομικού και θεσμικού πλαισίου και σε άλλη βάση όπου ο κοινωνικός περίγυρος και οι θεσμοί του θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο με κορυφαία την Τοπική αυτοδιοίκηση». Ο «ισχυρός ανήρ» του ελληνικού μπάσκετ και πρόεδρος της FIBA Europe κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε επίσης :

Στα τηλεοπτικά δικαιώματα: «Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι συνδικαλιστικό όργανο είναι ο ΕΣΑΚΕ όταν δεν μπορεί να χειριστεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε μια βάση κοινής και αναλογικής αντιμετώπισης. Δεν μπορεί να γίνει Πρωτάθλημα με δύο ομάδες. Είναι 14. Θα πρέπει να σεβόμαστε την συνύπαρξη. Θα πρέπει να μοιραστούν πιο δίκαια τα έσοδα».

Στα «μοντέλα» επιβίωσης: «Το άνοιγμα της βάσης είναι ένας τρόπος. Ένα μοντέλο που θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε αλλά με προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα είναι το μοντέλο των μεγάλων μοντέλων της Ισπανίας Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Αλλά κεντρικό ρόλο επιμένω πρέπει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην πρόκριση της Εθνικής γυναικών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα:«Αυτή η επιτυχία θα βοηθήσει πάρα πολύ την ανάπτυξη του γυναικείου μπάσκετ. Θυμηθείτε με. Είναι μια αφετηρία αυτό, όπως το ’87 για τους άνδρες όπου στην συνέχεια είχαμε την παρουσία, του Άρη του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το γυναικείο μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο. Η Εβίνα Μάλτση ήταν η κορυφαία παίκτρια στο Ευρωμπάσκετ , αλλά η Ελλάδα τα κατάφερε επειδή είχε ομαδική αντίδραση. Και ειδικά γι αυτό πέρα από την προσπάθεια των αθλητριών , οφείλουμε να πού μπράβο και στον προπονητή , Κώστα Μίσσα».

Στο φετινό μεγάλο μπασκετικό καλοκαίρι:«Πιστεύω ότι θα πανηγυρίσουμε κι άλλες μεγάλες διακρίσεις. Έχουμε πολύ καλές ομάδες και θα κυνηγήσουμε μετάλλια. Και η ομάδα που πάει στο παγκόσμιο των Εφήβων στο Οκλαντ είναι καλή, και η νέων ανδρών στη Ρόδο , αλλά φυσικά και η μεγάλη εθνική ανδρών τον Σεπτέμβρη στην Πολωνία θα παλέψει για ένα μετάλλιο. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Στους τραυματισμούς βασικών παικτών της Εθνικής ανδρών:«Τα παιδιά παίζουν συνεχόμενα πολλά χρόνια και παίζουν αμέτρητα παιχνίδια. Φέτος είχαν ευτυχώς ένα μεγάλο χρονικό διάστημα , περίπου πενήντα μέρες για να ξεκουραστούν. Φροντίζουμε , όλοι οι φορείς, να εξασφαλίζεται από δω και πέρα μια μακρά περίοδος για την ξεκούραση των αθλητών. Από κει και πέρα είμαι αισιόδοξος ότι εκτός του Τσαρτσαρή , ο οποίος φέτος θέλει να ξεκουραστεί, όλα τα άλλα παιδιά θα είναι έτοιμα για την Πολωνία. Είμαι σίγουρος ότι και ο Διαμαντίδης θα επιστρέψει δριμύτερος , ενώ και ο Βασιλόπουλος πηγαίνει πολύ καλύτερα».