listen live
ακούτε τώρα: 16:00-18:00

Σύνδεση με Real fm (Γιώργος Γεωργίου)

listen live
ακούτε τώρα: 16:00-18:00

Σύνδεση με Real fm (Γιώργος Γεωργίου)

ακολουθεί: 18.00-20.00

ΑΝΤί (Σπύρος Αλεξάκης)

e-radio logo

Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κρήτης

Ξενομπάντηδες του 21ου αιώνα στη Μεγαλόνησο. Από την ερωτική μετανάστρια των παλιότερων δεκαετιών και τον εργάτη από την ανατολική Ευρώπη πριν δυο δεκαετίες,στην Κρήτη που μαζεύει τους νεόπτωχους της Ευρώπης της κρίσης,σήμερα Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City

Ο κόσμος πάει κι έρχεται,γινόταν πάντοτε αυτό.
Ίσως όχι με τη μαζικότητα της εποχής μας αλλά μεταναστευτικές ροές είχαμε από την αρχαιότητα.
Αναγκαίες όχι μόνο για τους ανθρώπους που έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς αλλά και για τις κοινωνίες που τους υποδέχονταν,αφού σε διάφορες ιστορικές φάσεις μπορεί να είχαν ανάγκη από πολεμιστές,από αγρότες ή φτηνά χέρια εργασίας,από επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό,γενικά από «νέο αίμα».

Ειδικά τώρα για ένα νησί όπως είναι η Κρήτη, μια μικρής κλίμακας ανανέωση της  σύνθεσης του πληθυσμού ανά διαστήματα,είναι αναγκαία,για να μπουν νέες ιδέες,νέες ομάδες ανθρώπων που θα πάνε την ντόπια κοινωνία παρακάτω.
Το θέμα όμως που τίθεται πάντα είναι ποιοι και τι θα είναι αυτοί οι νέοι συγκάτοικοι στο  νησί μας.
Τι ανάγκες έχουμε και ποιοι έρχονται στο τέλος.

Στο παρελθόν

Την 20ετία της ανάπτυξης,που στην Κρήτη,όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν ταυτισμένη με την οικοδομική δραστηριότητα,τον τουρισμό και τη γεωργία,οι ξένοι που ήρθαν  ήταν κυρίως από το ανατολικό μπλοκ και κάλυπταν τις ανάγκες για φτηνή εργασία στους συγκεκριμένους τομείς.
Έτσι μαζί με τους Έλληνες από άλλες περιοχές που ήρθαν είτε ως ερωτικοί μετανάστες,είτε ως επιστήμονες λόγω των Πανεπιστημίων του νησιού,είτε ως επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού κυρίως,όλοι μαζί αποτελούσαμε το μωσαϊκό των ανθρώπων του νησιού.Την ανθρωπογεωγραφία του.

Μια ανθρωπογεωγραφία όμως που και αλλάζει πάλι ραγδαία.
Από τη μια οι μετανάστες από τις χώρες της Ασίας και της Β.Αφρικής,που ήρθαν για να βρουν τους όλους από τα ίδια μέρη που είχαν έρθει την περασμένη δεκαετία και οι Έλληνες που λόγω κρίσης κατέβηκαν στην περιοχή που έχει χτυπηθεί λιγότερο από αυτήν.Και από την άλλη μια νέα κατηγορία συμπολιτών μας,οι Βορειοευρωπαίοι της ευρωπαϊκής κρίσης.Γιατί κρίση έχει όλη η Ευρώπη ή σχεδόν όλη.

Αυτοί δεν ήρθαν για να βρουν κάτι καλύτερο από αυτό που είχαν στην πατρίδα τους,όπως οι Έλληνες από άλλες περιοχές.Αυτοί ήρθαν για να ρίξουν το μπάτζετ τους.Για να ζήσουν σε ένα μέρος με χαμηλότερο κόστος ζωής,όπου η σύνταξη ή το βοήθημα από το ταμείο ανεργίας που παίρνουν στην πατρίδα τους,να έχει μεγαλύτερη αξία εδώ,που τα πάντα και κυρίως τα ενοίκια,είναι πιο οικονομικά.

Προσοχή λοιπόν.Οι νέοι Ευρωπαίοι συγκάτοικοι του νησιού δεν είναι άνθρωποι που ήρθαν εδώ για διακοπές,τους άρεσε το χαλαρό του τρόπου ζωής,βρήκαν και το έτερον τους ήμισι και έφτιαξαν τη ζωή τους.
Αυτά συνέβαιναν παλιά.Δεκαετίες πριν.
Τώρα έχουμε ανθρώπους φτωχούς στην πατρίδα τους,την Βρετανία,τη Γαλλία ή την Ιταλία (που είναι πια βαθιά στην κρίση),που έρχονται εδώ για να μπορέσουν να ζήσουν,γιατί απλά στις χώρες τους δεν μπορούν.

Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν είναι ότι το κόστος ζωής πλέον στη χώρα μας δεν είναι τόσο χαμηλό όσο νόμισαν όταν ήρθαν να κάνουν τις διακοπές τους στο all inclusive ξενοδοχείο και πλήρωναν  από την τσέπη τους μόνο το νεράκι άντε το πολύ και καμιά σαλάτα δια τέσσερα στην ταβέρνα εκτός ξενοδοχείου.
Το να ζήσεις πια αξιοπρεπώς και στην Κρήτη του ευρώ και των ατέλειωτων φόρων, προϋποθέτει ένα άλφα πορτοφόλι και εκεί αρχίζει η γκρίνια.


[Φωτό: screenshot από γκρουπ Ιταλών στην Κρήτη.Το Ηράκλειο είναι άθλιο,οι κάτοικοι του δεν μπορούν να το κάνουν όμορφο,δεν έχουν το επίπεδο και τα σχετικά. Σημείωση: Επειδή τυγχάνει να τους γνωρίζω προσωπικά,είναι Ιταλοί που δουλεύουν στο ΙΤΕ και στο Παν/μιο,δεν κάνουν τους αχθοφόρους δηλαδή και βρίσκονται (ή βρίσκονταν γιατί είναι παλιά η συζήτηση) στο Ηράκλειο γιατί με τα χρήματα που έπαιρναν για την έρευνα στην Ιταλία δεν μπορούσαν ούτε σπίτι να νοικιάσουν.]Οι Ευρωπαίοι συγκάτοικοι

Αρκεί να μπει κανείς στα διάφορα γκρουπ ξένων της Κρήτης στο facebook,αν δεν έχει τη δυνατότητα να τους γνωρίσει στην κανονική του ζωή.
Υπάρχουν βρετανικά γκρουπ,ιταλικά,γερμανικά,ολλανδικά,ρώσικα …
«I want to live in Crete», «Italiani a Creta» και άλλα πολλά,σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα.
Εκεί θα δείτε τη δυσαρέσκεια τους για τη ζωή εδώ αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό.
Και εντάξει αυτό μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογικό.
Είσαι ξένος κάπου,σαν την πατρίδα σου δεν έχει,κακά τα ψέμματα,οπότε βλέπεις τα αρνητικά ευκολότερα από τα θετικά αλλά εδώ πια είμαστε σε μια φάση που οι περισσότεροι από τους νέους συμπατριώτες μας είναι από εξαιρετικά έως εντελώς αρνητικοί.

Χτες το βράδυ,ας πούμε,έπεσα πάλι σε μια συζήτηση Βρετανών ηλικιωμένων που ζουν στην Κρήτη και μιας νέας γυναίκας που τους ρωτούσε πώς είναι η ζωή εδώ για να μετακομίσει.
Το πώς περιέγραφαν την Κρήτη ήταν άθλιο.Τόσο που το ποστ σβήστηκε από τον διαχειριστή.
Οι Βρετανοί που σχολίαζαν και ζουν στην Κρήτη,περιέγραφαν την Ελλάδα σαν ένα μέρος όπου να ζούμε όλοι από την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ.
Μιλάμε για άτομα που στην Βρετανία ήταν labor class και…κάτω.Φτωχός κόσμος δηλαδή στην πατρίδα του.
Αρκεί να κάνεις μια βόλτα από το προφίλ τους στο facebook και το καταλαβαίνεις αμέσως.
Από τις φάτσες,το ντύσιμο,τις αναρτήσεις.
Έτσι όπως είναι φτιαγμένα τα social media φαίνονται τα πάντα.Τι είσαι,ποιος είσαι,τι επίπεδο έχεις,σε ποιο περιβάλλον μεγάλωσες…

Έρχονται λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι,φιλοξενούμενοι στην πατρίδα σου,και σε περιγράφουν σαν να είσαι ο Τρίτος Κόσμος.Ενώ στην ουσία είναι οι ίδιοι που στη δική τους πατρίδα δεν μπορούν να ζήσουν και ήρθαν στα γεράματα να επιβιώσουν εδώ.Όπως κάνουν και πολλοί πια συνταξιούχοι δικοί μας,που πηγαίνουν σε πόλεις της Βουλγαρίας,ας πούμε,για να μπορέσουν να την βγάλουν.Δικαίωμα τους,δεν υπάρχουν πια σύνορα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρκεί φυσικά να σέβονται τους νόμους και τους ανθρώπους της χώρας που διάλεξαν για να ζήσουν.

Δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό στον πολύ κόσμο αλλά η χώρα από την απόλυτη κοινωνική ομοιογένεια των περασμένων δεκαετιών έχει περάσει σε έναν  απίστευτο και εντελώς ετερογενή …αχταρμά,όπου άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους ζουν σε ένα μέρος,που συγχρόνως το μισούν!
Είτε γιατί  είναι νεαροί Ασιάτες και Αφρικανοί που ήθελαν να πάνε αλλού και εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα,είτε γιατί είναι Ευρωπαίοι που η κρίση της ΕΕ τους έστειλε στα μέρη μας,είτε γιατί είναι Έλληνες που πια δεν μπορούν να ζήσουν όπως ζούσαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια και αυτό τους δημιουργεί απωθημένα.
Όλο αυτό το μείγμα δεν ξέρουμε πού μπορεί να βγάλει.Ας ελπίσουμε σε κάτι καλό και δημιουργικό,αν και δεν το βλέπουμε,για να ‘μαστε ειλικρινείς.