listen live
ακούτε τώρα: 00:00 - 07:00

Athletic Music - (Athletic Radio 104,2)

listen live
ακούτε τώρα: 00:00 - 07:00

Athletic Music - (Athletic Radio 104,2)

ακολουθεί: 07:00-14:00

Athletic Music - (Athletic Radio 104,2)

e-radio logo

Το Πάσχα του βήγκαν (vegan)

Αδερφέ βήγκαν,και το κοκορετσάκι σου θα φας και το αρνάκι σου το σουβλιστό και το παϊδάκι σου.Αρκεί να έχεις πρόγραμμα. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο Athletic and the City και προτείνει συνταγή για κοκορέτσι vegan!

Δύσκολες μέρες για την vegan community,την κοινότητα των βηγκανιστών,των φίλων και αδερφών μας οι οποίοι όχι μόνο δεν τρώνε κρέας και ψάρι αλλά δεν τρώνε και ο,τιδήποτε έχει ζωική προέλευση.Ας πούμε γάλα,τυρί κτλ.
Τώρα αν δεν τρως κόκκινο κρέας,δεν τρως λευκό (από πουλερικά),δεν τρως ψάρι,δεν τρως φέτα,δεν τρως…χοχλιούς,ήντα τρως είναι το ερώτημα αλλά μην το κάνετε σε μένα,κάντε το στους φίλους σας τους βήγκαν.
Οι οποίοι αν μπορούν να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με χόρτα,λαχανικά και φρούτα,τότε μπράβο τους,μόνο καλό κάνουν στην υγεία τους.

Πάντως σήμερα κυκλοφόρησε ευρέως (που θα λεγε και η Άντζελα Δημητρίου) μια ενδιαφέρουσα συνταγή για βήγκαν κοκορέτσι.
Τι κοκορέτσι μπορεί να είναι αυτό χωρίς ίχνος κρέατος,πάλι μη ρωτάτε εμένα,εγώ δεν το δοκίμασα.
Όμως το προτείνω χωρίς ενδοιασμούς στους φίλους,που ίσως για τη Δευτέρα του Πάσχα θα ήθελαν να το γυρίσουν στο βηγκανισμό.

Κοκορέτσι για vegan / Συνταγή 

Υλικά
Συνταγή για 3-4 μερίδες

Υλικά για κορμό

2 κούπες κιμά σόγιας ψημένο (ή ρεβύθια ψημένα και περασμένα σε μπλέντερ)
2 κούπες μανιτάρια από κουτί ή φρέσκα σε φέτες, στραγγισμένα, κομμένα στην μέση
2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
10 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. κοφτή πιπέρι
1,5 κοφτές κ.γ. κύμινο
1,5 κ.γ. κάρυ
2 κούπες αλεύρι γλουτένης (ή άλλο αλεύρι αλλά δεν θα σφίξει τόσο εκτός αν βάλετε 1 κ.γ. άγαρ, γκουαμ γκαρ, ξάνθαμ γκαρ ή άλλο πυκνωτικό)
νερό όσο πάρει, προαιρετικά

Υλικά για γαρνίρισμα

150 γρ μακαρόνια για παστίτσιο, ψημένα
καπνιστή πάπρικα
κάρυ

Εκτέλεση

Αν σας αρέσει το βαλσάμικο, μαρινάρετε τα μανιτάρια σας σε λίγο βαλσάμικο για 1-2 ώρες.
Ζεματίστε για 5 λεπτά σε βραστό νερό με 1 κ.σ αλάτι τον ξερό κιμά σόγιας και στραγγίξτε τον σφίγοντας τον λίγο-λίγο στην χούφτα μας, με μέτρια δύναμη. Κρατήστε όσο θέλει η συνταγή και τον υπόλοιπο φυλάξτε τον στον καταψύκτη.
Ψήστε επίσης τα μακαρόνια σας και σουρώστε τα.
Ψιλοκόψτε τα λαχανικά σας.
Σε ένα βαθύ σκεύος αναμίξετε τα υλικά του κορμού, βάζοντας τελευταία όλο το αλεύρι. Αναμίξετε καλά ώστε να κάνετε ένα στιβαρό και σφιχτό ρολό, όχι πλαδαρό-χαλαρό. Αν χρειαστεί, προσθέστε ελάχιστο νερό ώστε να γίνει καλύτερη μείξη, αν και συνήθως δεν χρειάζεται το νερό.
Ψήστε τον κορμό σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 30-60 λεπτά περίπου, σε ελαφριά λαδωμένο ταψάκι ή σε λαδόκολα, ώστε να σφίξει αρκετά καλά και να είναι σχεδόν έτοιμο.
Βγάλτε τον κορμό σας και αφήστε τον να κρυώσει λίγο.
Στρώστε τα μακαρόνια στο ταψί, βάλτε από πάνω τον κορμό και τυλίξτε τον. Αν δεν κολλάνε καλά απλώστε λίγο βούτυρο ή τυλίξτε τα με την βοήθεια λαδόκολας ή με μακρυά σπάτουλα.
Πασπαλίστε τα μακαρόνια με λίγη καπνιστή πάπρικα και λίγο κάρυ.
Βάλτε το κοκορέτσι σας στον φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα ή μέχρι να ξεροψηθεί (10-20 λεπτά περίπου) και είναι έτοιμο.