Αχτσιόγλου – Κασσελάκης: Β’ γύρος σε κλίμα πόλωσης – Οι αστάθμητοι παράγοντες

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της δεύτερης και καθοριστικής κάλπης τόσο για την ανάδειξη προέδρου όσο και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κλίμα εσωκομματικής πόλωσης, στις 8 το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου τα μέλη του κόμματος, νέα και «παλιά» – αφού λύθηκε η διαδικαστική «εμπλοκή» για τη συμμετοχή των δεύτερων – προσέρχονται στα 538 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, για να αποφασίσουν εάν στο «τιμόνι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί η Έφη Αχτσιόγλου ή ο Στέφανος Κασσελάκης, που αποτέλεσε και τη μεγάλη έκπληξη της προηγούμενης Κυριακής, αφού κέρδισε με μεγάλη διαφορά το κατά κοινή ομολογία «φαβορί».

Και ενώ πολλοί προεξοφλούν μια δεύτερη νίκη Κασσελάκη, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην απόλυτη ανατροπή.

Ο πρώτος και πιο βασικός είναι ακριβώς αυτά τα παλαιά μέλη, που εκτιμώνται σε περίπου 40.000 και αποτελούν ένα κοινό πιο κομματικό, το οποίο, εφόσον τελικά προσέλθει στις κάλπες, το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής μπορεί να ανατραπεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου.

Υπάρχει και ένας δεύτερος παράγοντας – ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να αποτελεί απλά προσδοκία ορισμένων: μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του Στέφανου Κασσελάκη να τον στήριξε μόνο και μόνο για να… «τρολάρει» τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σοκ της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και, κατά συνέπεια, να μην προσέλθει στις κάλπες για δεύτερη φορά.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες λένε πως, με βάση τις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το επιτελείο Κασσελάκη, το αποτέλεσμα θα κινηθεί μεταξύ 55% και 58% για τον ίδιο και μεταξύ 42% και 45% για την Έφη Αχτσιόγλου.

Εξάλλου, άνετη επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, με διαφορά 8 μονάδων από την Έφη Αχτσιόγλου, προέβλεψε και μία δημοσκόπηση, η οποία, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε αφού είχε προβεί στο γνωστό ατόπημα για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ο νικητής του πρώτου γύρου…

Η Αττική θα «δείξει» τον νικητή
Το ενδιαφέρον των δύο «μονομάχων» και των επιτελείων τους συγκεντρώνεται ειδικά στην Αττική, αφού και οι δύο υποψήφιοι έλαβαν πολύ μεγάλα ποσοστά από την συγκεκριμένη περιφέρεια επί του συνόλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 40% της δύναμης του Στέφανου Κασσελάκη προήλθε από την κεντρική περιφέρεια της χώρας, αφού πανελλαδικά έλαβε 66.156 ψήφους, με τις 25.500 να προέρχονται από την Αττική.

Την ίδια ώρα, από τις 53.292 ψήφους της Έφη Αχτσιόγλου, οι 19.902 ήταν στην Αττική.

Τα τελευταία μηνύματα πριν ανοίξουν οι κάλπες
Λίγες ώρες πριν από τη μάχη της ζωής τους – της πολιτικής – οι δύο διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, με βίντεο που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικεντρώνονται στα σημεία που εκτιμούν ότι περιγράφουν καλύτερα το στίγμα της προεκλογικής τους καμπάνιας.

Και οι δύο, όπως είναι φυσικό, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες.

Αχτσιόγλου: Γιατί ψηφίζουμε αύριο;


Η Έφη Αχτσιόγλου, στο βίντεο που ανάρτησε, θέτει το ερώτημα «Γιατί ψηφίζουμε αύριο;» και δίνει τη δική της απάντηση:

«Έχουμε ακούσει πολλά. Όμως τα πράγματα είναι απλά: Αύριο ψηφίζουμε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τι είναι αυτό που θα καθορίσει την απόφασή μας; Είναι η επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι η εμπειρία στον στίβο της πολιτικής; Είναι το χαμόγελο; Είναι τα συνθήματα; Ενδεχομένως όλα αυτά έχουν σημασία.

»Όμως εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Πάνω από όλα, είναι το περιεχόμενο της πολιτικής».

Και προσθέτει: «Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους. Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα. Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές. Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας.

»Μόνο έτσι θα νικήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα φέρουμε μια νέα προοδευτική εποχή για τους πολίτες».

Για να καταλήξει με νόημα: «Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ. Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορούμε. Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου όλοι και όλες στην κάλπη. Γιατί δεν παίζουμε με την πολιτική. Κάνουμε πολιτική».

Κασσελάκης: «Για την πολιτική μετά»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με το δικό του βίντεο, περιγράφει «πώς ξεκίνησαν όλα» για να φτάσει να διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντά εμμέσως στις κατηγορίες ότι είναι φαινόμενο μεταπολιτικής, σημειώνοντας ότι αγωνίζεται για την «πολιτική μετά».

«Πώς ξεκίνησαν όλα… Η πρόταση του Αλέξη για το Επικρατείας. Οι περιοδείες στο πλευρό του. Οι πρώτες χειραψίες, οι πρώτες αγκαλιές. Συστηθήκαμε. Ύστερα σάς είπα: «Δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου». Κοιταχτήκαμε. Καταλάβαμε ο ένας τον άλλον. Φτιάξαμε την πλατφόρμα μας. Με θέσεις που δε λένε δυνατά πολλοί. Τις πήρατε στα χέρια σας, τις συμπληρώνετε, τις βελτιώνετε».

Τι έγινε από εκεί και πέρα; «Mε πήρε η δίνη του κόσμου. Οι επισκέψεις στον τόπο που πονά. Στις στάχτες και στις πλημμύρες. Οι επιθέσεις από το Σύστημα, αλλά και το όραμα, η ελπίδα. Το Ελληνικό Όνειρο για όλους – όχι για λίγους», λέει ο κ. Κασσελάκης.

«Δεν μιλάω μόνο σε εσάς που με στηρίξατε. Μιλάω σε όλους εσάς, τους 150.000, που κάνατε ουρές στην κάλπη, που αναστήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ – ό,τι κι αν ψηφίσατε στον πρώτο γύρο. Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων.

»Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων. Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά. Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, για ένα Κράτος που δεν θα αφήνει τον πολίτη μόνο του. Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν.

»Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!».

 

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook